Η παρουσία του στο τραπέζι μας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Καλός σύντροφος δίπλα στο φαγητό, ένα ποτηράκι κρασί δίνει άλλη διάσταση στο καθημερινό ή στο γιορταστικό γεύμα, δημιουργώντας ευφορία. Ανήσυχο και σκανδαλιάρικο, το πνεύμα του Διόνυσου οδηγήθηκε από το τραπέζι στην κουζίνα, μπήκε άφοβα στη φωτιά για να μάθει όλα τα μυστικά της μαγειρικής (αφού της είπε πρόθυμα και τα δικά του) και έκαναν έναν γάμο αρμονικό, ζηλευτό και μακρόβιο.
Η παράδοση έριξε κρασί στην κατσαρόλα της, διαπιστώνοντας τη δράση του στη γεύση και τη συντήρηση της τροφής, ενώ και οι πειραματισμοί των σεφ αναγνώρισαν την υπεροχή του οίνου, δίνοντάς του μια ηγετική θέση στη διεθνή μαγειρική σκηνή. Καθόλου παράξενο, αφού το κρασί είναι μια ύλη πολυδιάστατη και ζωντανή, που καθορίζει τον χαρακτήρα ενός πιάτου: Το αλκοόλ του ενισχύει την ένταση μιας συνταγής, η οξύτητά του της προσθέτει σφρίγος, το χρώμα του την αλλάζει όσο για το άρωμά του, τα λόγια είναι περιττά! Σήμερα, στο COOK BOOK, καλεσμένος μας μάγειρας ο οίνος, ετοίμασε «Τα ορεκτικά του Βάκχου» και «Τα κρασάτα της μαρμίτας», έβαλε «Μια κάβα στον φούρνο» και σέρβιρε «Μεθυστικά γλυκά», δίνοντας στα πιάτα μας γεύση από αμπελώνα.