Το σταφύλι κάνει το κρασί

05.09.2011
Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που φτιάχνουν ιδιαίτερα καλά κρασιά από βιολογικά και βιοδυναμικά αμπέλια.

Μια δοκιμή κρασιών στη Γαλλία το 1976 έγινε αιτία και αφετηρία για την εμφάνιση των κρασιών της Αερικής στην παγκόσμια σκηνή. Μια ανάλογης σπουδαιότητας δοκιμή διορ- γανώθηκε το 2004 από το περιοδικό «Fortune», όπου οι κριτές δοκίμασαν 10 διπλά σετ κρασιών με σχεδόν ταυτόσημα στοιχεία προέλευσης: Το ένα κρασί ήταν από σταφύλια συμβατικής παραγωγής και το δεύτερο βιοδυναμικής βιολογικής καλλιέργειας. Σε 9 από τις 10 γευστικές συγκρίσεις, τα βιοδυναμικά κρασιά κέρδισαν τις εντυπώσεις, επειδή εξέφραζαν την αίσθηση του terroir (του τόπου από όπου προέρχεται ένα κρασί) πολύ καλύτερα από τα συμβατικά.

Οπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον για τα βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά απογειώθηκε. Σήμερα, παρότι υπάρχουν εκατοντάδες σημαντικοί παραγωγοί τέτοιων κρασιών, το τοπίο παραμένει ασαφές. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε βιολογικό, αλλά μόνο σε κρασί που παράγεται από σταφύλια βιολογικής παραγωγής, καθώς στα βιολογικά απαγορεύεται η χρήση του θειώδους ανυδρίτη (στοιχείου καθοριστικού για τη συντήρηση του κρασιού). Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις κρασιών χωρίς θειώδη, αλλά με αποτέλεσμα μη ικανοποιητικό. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ματαίωσε για άλλη μία φορά τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τις προδιαγραφές του βιολογικού κρασιού.

Παγκόσμια βιοδύναμη

Σήμερα, χάρη στο διαδίκτυο, μπορούμε να περιηγηθούμε στους περισσότερους αμπελώνες του κόσμου και να γνωρίσουμε όλους τους σημαντικούς παραγωγούς βιοδυναμικών κρασιών: http://www.forkandbottle.com/wine/biodynamic_producers.htm

Οινοποίηση από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που φτιάχνουν ιδιαίτερα καλά κρασιά από βιολογικά και βιοδυναμικά αμπέλια. Μάλιστα, σε σχέση με άλλες οινοπαραγωγικές χώρες, η ανάλογη ποσόστωση στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη. Τα περισσότερα κρασιά από σταφύλια βιολογικής παραγωγής τυποποιούνται με τον όρο «κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας», ή «προϊόν βιολογικής καλλιέργειας σε μεταβατικό στάδιο».

Μερικά ελληνικά βιολογικά κρασιά

* Merlot Καρυπίδη Οινοποιείο Αφών Καρυπίδη Βούναινα Λάρισας, τηλ. 2410-981087

* Πορφυρός Σπυρόπουλου Κτήμα Σπυρόπουλου Αρτεμίσιο Αρκαδίας, τηλ. 27960-61400

* Σαντορίνη Χατζηδάκη Οινοποιείο Χατζηδάκη Πύργος Καλλίστης, τηλ. 22860-32466

* Αγιωργίτικο Παπαϊωάννου Κτήμα Παπαϊωάννου Αρχαία Νεμέα, τηλ. 27460-23138

* Νόστος Μανουσάκη Οινοποιία Μανουσάκη Βατόλακκος Χανίων, τηλ. 28210-78787

* Οινότρια Γη Syrah-Αγιωργίτικο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Αδριανή Δράμας τηλ. 25210-82231

* Δρυούσα ΒΙΟ Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου Μαλαγάρι Σάμου, τηλ. 22730-87511

Aπό τον Kώστα Tσίγκα