Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση αφού η διάρκεια διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του κρασιού. Σε γενικές γραμμές ισχύει ο κανόνας των 4 ημερών συν πλην 1.
Υπάρχει τρόπος να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του; Σου δίνουμε μερικές συμβουλές:
Ο μεγαλύτερος εχθρός του κρασιού είναι το οξυγόνο και η επαφή του με αυτό που το οξειδώνει, αλοιώνοντας τη γεύση του και κάνοντάς το σταδιακά ξύδι.
Συνεπώς:
- Μετά το άνοιγμα το κρασί αποθηκεύεται στο ψυγείο! Εάν μείνει σε ζεστό μέρος επιταχύνεται η διαδικασία οξείδωσης.
- Το κλείνουμε ξανά με ένα από τα ειδικά πώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αν έχουμε την ειδική αντλία/τρόμπα κρασιού που αφαιρεί τον αέρα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Κι ο φελός μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά δε συνισταται καθώς δε θα εφαρμόζει πλέον καλά.