FYI

Πάτησες αχινό; Δες τι πρέπει να κάνεις

24.08.2024
Πάτησες αχινό; Δες τι πρέπει να κάνεις
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το «τσίμπημα» απο αχινό.

Τι είναι ο αχινός;

Οι αχινοί είναι μικρά θαλάσσια ζώα, γνωστά για τις αιχμηρές ακίδες που καλύπτουν το σώμα τους. Ζουν στις θάλασσες του κόσμου και μπορείς να τους βρεις τόσο σε ζεστά, όσο και σε κρύα νερά, αν και συνήθως προτιμούν ρηχά σημεία όπως λίμνες, βράχους και κοραλλιογενείς υφάλους. Δεν είναι επιθετικοί από τη φύση τους, αλλά επειδή συχνάζουν σε ρηχά νερά, είναι εύκολο κάποιος να τους πατήσει κατά λάθος και να νιώσει τις επώδυνες συνέπειες.

Παρά την όμορφη και εντυπωσιακή εμφάνισή τους, οι αχινοί μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο όταν κάποιος έρθει σε επαφή με τις ακίδες τους. Αν κάποιος τους πιάσει προσεκτικά, δεν υπάρχει κίνδυνος να τρυπηθεί, αλλά το να τους πατήσεις είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση.

Πώς είναι το τσίμπημα του αχινού;

Το τσίμπημα του αχινού γίνεται άμεσα αισθητό και προκαλεί έντονο πόνο. Συνήθως αφήνει αγκάθια στην περιοχή, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατό, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Η περιοχή μπορεί να ερεθιστεί, να κοκκινίσει και να πρηστεί.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Αν μετά το τσίμπημα νιώσετε συμπτώματα όπως:

  • Αδυναμία
  • Μυϊκούς πόνους
  • Παράλυση
  • Έντονη κόπωση

τότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια άμεσα.

Γιατί τσιμπάει ο αχινός;

Ο αχινός έχει δύο κύρια αμυντικά συστήματα. Το πρώτο είναι οι μεγάλες, δηλητηριώδεις ακίδες του, που είναι τόσο αιχμηρές ώστε να μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα. Αυτές οι ακίδες μπορούν να σπάσουν εύκολα μέσα στο δέρμα, προκαλώντας περισσότερο πόνο και δυσκολία στην αφαίρεσή τους.

Το δεύτερο αμυντικό σύστημα του αχινού είναι τα λεγόμενα pedicellariae, τα οποία λειτουργούν σαν σαγόνια που απελευθερώνουν δηλητήριο όταν κάποιος τους ακουμπήσει.

Τι να κάνετε αν πατήσετε αχινό;

Αμέσως μετά το τσίμπημα, προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις ακίδες από το δέρμα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, ένα τσιμπιδάκι ή μια βελόνα για να διευκολύνετε την αφαίρεσή τους. Αφού τις βγάλετε, καθαρίστε καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό.

Για να μειώσετε τον πόνο, μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρέμα με ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη. Επίσης, συνιστάται να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικές κρέμες στην πληγείσα περιοχή, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Αν η περιοχή σας προκαλεί φαγούρα, μια κρέμα με υδροκορτιζόνη μπορεί να βοηθήσει.

Ωστόσο, αν παρατηρήσετε πρήξιμο, έντονη ερυθρότητα, θερμότητα στην περιοχή, πυρετό ή έντονο πόνο, σταματήστε αμέσως τη χρήση της υδροκορτιζόνης και επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Μύθος ή αλήθεια: Πρέπει να ουρήσω στην περιοχή του τσιμπήματος;

Η ερώτηση είναι συχνή, αλλά η απάντηση είναι σαφής: όχι, αυτό δεν συνιστάται. Δεν έχει αποδειχθεί ότι η ούρηση βοηθάει με κάποιο τρόπο στην αντιμετώπιση του τσιμπήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 18.08.2024 - 03:50