Ένα ταξίδι στα νερά του
Βοσπόρου με οδηγό το συναίσθημα˙ γεμάτο
εικόνες, αρώματα και γεύσεις από τη
Βασιλεύουσα. Ζάππειο Παρθεναγωγείο, Μεγάλη
του Γένους Σχολή και Πριγκηπόννησα, συνθέτουν
τη μεγαλοπρεπή σκηνή στην οποία ηχούν δυνατά
οι φωνές του «σαλεπιτζή»,
του «γιαουρτζή», του «μποζατζή».
Η λατρεμένη φιγούρα της αρχόντισσας,
Κωνσταντινουπολίτισσας μητέρας, δεσπόζει υπερήφανη πάνω από το πάντα πληθωρικό γιορτινό τραπέζι. Ένα βιβλίο πρωτότυπο, που δεν σας προσκαλεί απλά να γυρίσετε τις σελίδες της νοσταλγίας, αλλά σας προτρέπει ταυτόχρονα να δώσετε κι εσείς –με το δικό σας μεράκι- μια συνέχεια στην τόσο πλούσια Πολίτικη μαγειρική παράδοση.
ΚΡΙΤΙΚΗ της Φιλολόγου ΘΕΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η ιστορία που μας διηγείται ο συγγραφέας ξεκινά το 1959 και φτάνει μέχρι το 1974, τη χρόνια που ο ίδιος φτάνει στον Πειραιά. Ένα από τα πράγματα που χαρακτήριζαν την Κωνσταντινούπολη τότε ήταν η πολυπολιτισμικότητά της. Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί που συνυπήρχαν την εποχή εκείνη άφησαν το στίγμα τους στην πολίτικη κουζίνα. Σε κάθε σπίτι της Πόλης, η μαγειρική αποτελούσε την κυρία ασχολία της νοικοκυράς και σε συνδυασμό με το γεγονός ο,τι θεωρούταν ένας από τους βασικούς τρόπους κοινωνικής αναγνώρισης, έκαναν τη μαγειρική την καλύτερη δημιουργική δραστηριότητα. Στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου ζωντανεύει όλη η αθωότητα, όλη η αγνότητα και όλη η αφέλεια της τότε ζωής. Και αυτά τα στοιχεία καταφέρνουν από μόνα τους να γοητεύσουν τον αναγνώστη, καθώς είναι στοιχεία δυσεύρετα στην σημερινή εποχή. Ο συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει ολοζώντανες εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Η Αγιά Σοφιά, η Μεγάλη του Γένους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ορθώνονται με όλη την λαμπρότητά τους.
Ο αναγνώστης παρευρίσκεται νοερά σε οικογενειακές μαζώξεις. Βλέπει με το νου του τα κατάφορτα με φαγητά τραπέζια. Οσμίζεται όλες θεσπέσιες μυρωδιές και γεύεται μοναδικής γεύσης εδέσματα. Ομολογώ πως το συγκεκριμένο βιβλίο με εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Απόλαυσα το ταξίδι στο παρελθόν και έμαθα πολλά πράγματα για διάφορα υλικά. Το πιο σημαντικό όμως -για μένα- είναι ότι γέννησε μέσα μου την επιθυμία να δημιουργήσω και να γευτώ τις γεύσεις της πολίτικης κουζίνας, μιας κουζίνας που είναι γνωστή για τις υπέροχες γεύσεις της.
Ο ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην
Κωνσταντινούπολη. Μιλάει τούρκικα αγγλικά και γαλλικά.
Ασχολήθηκε με τον Τουρισμό και μετά τον κέρδισε η υποκριτική
Τέχνη. Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών.
Πήρε μέρος σε πάρα πολλές επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις
στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συμμετείχε σε πάνω από 60 τηλεοπτικές σειρές, με τελευταία το
«Κόκκινο Ποτάμι». Επίσης ασχολήθηκε με σκηνοθεσία
διεύθυνση παραγωγής και με διεύθυνση σκηνής.
Παράλληλα ασχολείται με την μαγειρική και το γράψιμο. Το 2018
εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Πνοή με τίτλο
«Γιατί ?».
Με μεγάλη επιτυχία κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο μου με τίτλο
Κωνσταντινούπουλη Θυμάμαι & Γεύομαι από τις Εκδόσεις ΔΕΡΕ.
Παραγγελίες για το βιβλίο στα τηλέφωνα 210/6005910 - 6948/286261
με δωρεάν έξοδα αποστολής. Κατά την παραγγελία μπορεί να ζητηθεί αφιέρωση του συγγραφέα.