Η εκμάθηση του τρόπου μεταφύτευσης ενός φυτού είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας των φυτών από τη μια εποχή στην άλλη. Τα νεαρά φυτά εσωτερικού χώρου τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χώρο κάθε έξι έως 12 μήνες, ενώ τα μεγαλύτερα φυτά επωφελούνται από τη μεταφύτευση κάθε λίγα χρόνια. Είτε έχεις monstera είτε λεμονιά, η εκμάθηση του πώς να μεταφυτεύεις ένα φυτό θα το βοηθήσει να διατηρήσει την υγεία του σε καλή κατάσταση.
Πώς να φροντίσεις σωστά το Monstera Deliciosa
Τι θα χρειαστείς:
1 γλάστρα (κατά προτίμηση μερικά εκατοστά μεγαλύτερη από την τωρινή γλάστρα του φυτού)
Αιχμηρό ψαλίδι ή ψαλίδι κλαδέματος
Μαχαίρι ή επίπεδο μυστρί
Χώμα γλάστρας με περλίτη
Πώς να μεταφυτεύσεις το φυτό σου
1. Επίλεξε τη γλάστρα
Για να επιτρέψεις την ανάπτυξη των φυτών, επίλεξε μια γλάστρα που είναι 3 έως 5 εκατοστά μεγαλύτερη από τη γλάστρα στην οποία βρίσκεται το φυτό σου αυτήν τη στιγμή. Οι γλάστρες πρέπει να έχουν τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος για να επιτρέπεται η ροή του υπερβολικού νερού από τη γλάστρα, διαφορετικά οι ρίζες μπορεί να πνιγούν και αναπτύξουν ασθένεια. Εάν η γλάστρα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις δεν έχει τρύπες αποστράγγισης, μπορείς να ανοίξεις τρύπες διαμέτρου περίπου 3,5 εκατοστών. Όταν επιλέγεις γλάστρες, απόφυγε τα στενά ανοίγματα - θα δυσκολέψουν το φυτό και θα περιορίσουν την εξάτμιση του νερού από το έδαφος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τα παράσιτα. Τέλος, αν σκοπεύεις να αφήσεις τη γλάστρα σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, φρόντισε να επιλέξεις ένα υλικό που να αντέχει, όπως υαλοβάμβακα ή πέτρα. Οι γλάστρες από τερακότα συστέλλονται και διαστέλλονται καθώς παγώνουν και ξεπαγώνουν, καθιστώντας τις επιρρεπή στο ράγισμα.
2. Αγόρασε το σωστό χώμα
Η καλή υγεία ενός φυτού σε γλάστρα είναι ριζωμένη, κυριολεκτικά, σε υγιές έδαφος. Όπως και με την επιλογή γλαστρών, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η αποστράγγιση. Έχεις παρατηρήσει ποτέ μικρές λευκές μπάλες σε χώμα γλάστρας; Αυτός είναι ο περλίτης, ένας τύπος ηφαιστειακού βράχου που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του αερισμού, της κατακράτησης νερού και της αποστράγγισης των μιγμάτων γλάστρας. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό να θέλεις καλή αποστράγγιση και κατακράτηση νερού. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί εδώ: άφησε το υπερβολικό νερό να στραγγίσει μέσα από το μίγμα του εδάφους, ενώ διατηρείται αρκετή υγρασία για τα φυτά. Ο περλίτης και παρόμοια υλικά βοηθούν στη διατήρηση αυτής της ισορροπίας. Μπορείς να αγοράσεις προαναμεμιγμένο χώμα γλάστρας που περιέχει περλίτη ή να αναμίξεις το δικό σου με ίσα μέρη άμμου, αργιλώδους χώματος κήπου και περλίτη.
3. Βγάλε το φυτό σου από τη γλάστρα του
Αφού επέλεξες μια γλάστρα και ετοίμασες το χώμα, ήρθε η ώρα να αφαιρέσεις το φυτό από το δοχείο του. Τα φυτά που συνδέονται με τις ρίζες μπορεί να είναι πολύ άνετα στις γλάστρες τους. Εάν το φυτό βρίσκεται σε πλαστικό δοχείο, πίεσε τα πλαϊνά της γλάστρας για να χαλαρώσει το χώμα. Μπορείς επίσης να κόψεις την πλευρά μιας πλαστικής γλάστρας με ψαλίδι κλαδέματος. Για να αφαιρέσεις ένα φυτό από μια γλάστρα από τερακότα ή κεραμική, σύρε ένα μαχαίρι ή μια επίπεδη σπάτουλα κατά μήκος του εσωτερικού τοιχώματος του δοχείου για να χαλαρώσεις το φυτό. Στη συνέχεια, αναποδογύρισε το φυτό και ανακίνησέ το από τη γλάστρα του. Απόφυγε να τραβήξεις τους μίσχους του φυτού, γιατί μπορεί να σπάσουν. Αντίθετα, συνέχισε να δουλεύεις χαλαρά το χώμα με ένα μαχαίρι ή μυστρί μέχρι να μπορέσεις να γλιστρήσεις προσεκτικά το φυτό προς τα έξω.
4. Χαλάρωσε τις ρίζες
Ένα φυτό που αναπτύσσεται στην ίδια γλάστρα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να έχει ρίζες που περιστρέφονται γύρω από τη γλάστρα. Ακόμη και τα φυτά που μόλις αγόρασες από το φυτώριο μπορεί να έχουν κυκλικές ρίζες. Πριν από τη μεταφύτευση του φυτού, θα πρέπει να χαλαρώσεις τη ρίζα. Δούλεψε τα δάχτυλά σου στο χώμα και ανάμεσα στις ρίζες, ξεκινώντας από το κάτω μέρος του φυτού. Βγάλε τις ρίζες από τις σπείρες τους και άπλωσέ τις. Μερικές από τις ρίζες μπορεί να σπάσουν στη διαδικασία — μην ανησυχείς. Το φυτό θα είναι πολύ καλύτερα με τις ρίζες του απλωμένες, ακόμα κι αν σπάσεις μερικές.
5. Τοποθέτησε το φυτό σου στη νέα γλάστρα
Μόλις χαλαρώσουν οι ρίζες, ήρθε η ώρα να βάλεις το φυτό στο νέο του σπίτι. Πρόσθεσε ή αφαίρεσε το χώμα κάτω από τη ρίζα μέχρι να πετύχεις το σωστό ύψος. Τώρα μπορείς να γεμίσεις με χώμα την περιοχή γύρω από τις ρίζες κρατώντας το φυτό στη θέση του. Σπρώξε απαλά το χώμα προς τα κάτω καθώς γεμίζεις τα κενά μεταξύ των ριζών. Μπορείς επίσης να χτυπήσεις τη γλάστρα για να κατακαθίσει απαλά το χώμα. Φρόντισε να ποτίζεις αμέσως τα φυτά, καθώς πιέζονται λίγο μετά τη μεταφύτευση και θέλεις να βεβαιωθείς ότι έχουν άφθονο νερό διαθέσιμο.
Πώς να καταλάβεις εάν ένα φυτό πρέπει να μεταφερθεί σε νέα γλάστρα
Υπάρχουν πολλά βασικά σημάδια που δείχνουν ότι ένα φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας. Τα πιο εμφανή είναι οι ίδιες οι ρίζες, οι οποίες συχνά αναπτύσσονται μέσα από τις οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος της γλάστρας όταν τα δοχεία γεμίζουν πολύ. Μερικές φορές, οι ρίζες αρχίζουν να σπρώχνουν το φυτό προς τα πάνω και έξω από την κορυφή του δοχείου. Άλλοι δείκτες είναι φυτά που στεγνώνουν πιο γρήγορα από το συνηθισμένο μεταξύ των ποτισμών ή φυτά των οποίων η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Τέλος, το μέγεθος του φυτού μπορεί να υποδείξει ότι ήρθε η ώρα να μεταφυτευθεί. Όταν το μέρος πάνω από τη γλάστρα υπερβαίνει το τριπλάσιο του μεγέθους της γλάστρας του, πιθανότατα χρειάζεται μια μεγαλύτερη γλάστρα. Το ίδιο ισχύει αν ένα φυτό βαραίνει και πέφτει εύκολα.