Πώς να σώσεις ένα φυτό εσωτερικού χώρου

25.11.2021
Πώς να σώσεις ένα φυτό εσωτερικού χώρου
Πώς να καταλάβεις αν ποτίζεις υπερβολικά, ή λιγότερο απ'όσο θα έπρεπε

Είδες ένα φυτό που αγάπησες σε ένα κατάστημα ή φυτώριο. Το έφερες στο σπίτι και για μήνες ομόρφυνε το χώρο αλλά και τη ψυχολογία σου. Μετά όμως άρχισε να αρρωσταίνει. Τι μπορεί να κάνεις λάθος;

Ο γιατρός φυτών Christopher Satch, έχει μεταπτυχιακό στη βοτανική από το Πανεπιστήμιο Rutgers, διδάσκει φυτοεπιστήμη στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης και ασχολείται με την Εταιρεία Ορχιδέας του Μανχάταν και την Αμερικανική Εταιρεία Ορχιδέας. Ως γιατρός των φυτών, μιλάει με άτομα που αναζητούν συμβουλές για άρρωστα φυτά εσωτερικού χώρου. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσεις ένα φυτό χαρούμενο, λέει, είναι να μάθεις τι θέλει πριν το αγοράσεις και να αγοράσεις μόνο φυτά που ταιριάζουν στις συνθήκες που μπορείς να προσφέρεις. Εάν ζεις σε ένα ισόγειο διαμέρισμα με λίγο φως, ας πούμε, μην πάρεις ένα φυτό που θα ευδοκιμεί μόνο με άμεση ηλιοφάνεια.

4 απλοί τρόποι για να διατηρείς υγιή τα φυτά εσωτερικού χώρου

Πώς μπορείς να διαγνώσεις έγκαιρα το πρόβλημα ενός φυτού που πεθαίνει για να το θεραπεύσεις; Δες πώς να θεραπεύσεις την ασθένεια του φυτού σου:

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν ποτίζεις υπερβολικά
Συμπτώματα: «Αν τα φύλλα κιτρινίζουν, το χώμα είναι υγρό και μπορείς να δεις μύκητες να αναπτύσσονται στη βάση, ποτίζεις υπερβολικά», λέει ο Chris.

Λύση: «Κράτησε τους κάκτους και τα παχύφυτα στον ήλιο, ο οποίος τα κάνει να στεγνώνουν πολύ γρήγορα—αυτό τους αρέσει», λέει ο Chris. «Δώσε σε αυτά τα φυτά ξεκούραση, ίσως μια εβδομάδα, και μετά πότισε τα. Φυτά όπως οι φτέρες θέλουν το χώμα τους να είναι υγρό για λίγο».

Πρόληψη: Σε κανένα φυτό δεν αρέσει οι ρίζες του να κάθονται στο νερό, γι' αυτό η γλάστρα χρειάζεται καλή στράγγιση—είτε μια τρύπα στον πάτο είτε ένα στρώμα από πέτρες.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν το φυτό χρειάζεται περισσότερο νερό
Συμπτώματα: Εάν τα φύλλα φαίνονται πεσμένα και πέφτουν, είναι σημάδι ότι το φυτό δεν παίρνει αρκετό νερό.

Λύση: «Το έδαφος πρέπει να είναι ομοιόμορφα υγρό και μετά να αφεθεί να στεγνώσει πριν ποτιστεί ξανά», λέει ο Chris. «Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τροπικά και τους αρέσει το ζεστό νερό».

Ο Chris περιγράφει δύο βασικές τεχνικές ποτίσματος. Η πρώτη: «Ρίξε λίγο νερό στο κέντρο της γλάστρας, άφησε το να βυθιστεί, ρίξε λίγο ακόμα και συνέχισε μέχρι να κορεστεί το χώμα». Ένας καλός εμπειρικός κανόνας λέει ότι θα πρέπει να ρίξεις περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο του όγκου του δοχείου νερό.

Η δεύτερη τεχνική: Μούλιασμα. «Βάλε το φυτό σε γλάστρα σε ένα νεροχύτη ή ένα μπολ και ρίξε νερό αργά στην κορυφή του χώματος. Συνέχισε μέχρι περίπου ένα εκατοστό νερού να περάσει από την κατσαρόλα και να μαζευτεί στο νεροχύτη ή το μπολ. Στη συνέχεια, άφησε το φυτό να μουλιάσει - ίσως ακόμη και μια ολόκληρη μέρα. Βγάλε το και άφησε το να στεγνώσει πριν το βάλεις ξανά στη ζαρντινιέρα ή στο πιάτο του».

Πρόληψη: «Μερικές φορές οι άνθρωποι απλώς ρίχνουν νερό στο φυτό και αυτό ρέει αμέσως και βγαίνει από τον πυθμένα», λέει ο Chris. «Αν όμως βάλεις το δάχτυλό σου στο χώμα, θα δεις ότι το κέντρο της ρίζας είναι ακόμα στεγνό. Γι' αυτό το μούσκεμα είναι σημαντικό».

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν το φυτό χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο ήλιο
Συμπτώματα: Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, όταν δέχονται φως θα είναι καλά και υγιή. Αλλά τα φυτά που προτιμούν το χαμηλό φωτισμό, όπως οι φτέρες και η καλαθέα, θα καούν από τον πολύ ήλιο - τα ασπρισμένα φύλλα είναι σημάδι. Από την άλλη πλευρά, στα φυτά που δεν λαμβάνουν αρκετό φως μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν φύλλα.

Λύση: Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου προτιμούν το μέτριο έως έντονο φως.

Πρόληψη: Το τεχνητό φως μπορεί να βοηθήσει. Εάν το φυσικό φως στο σπίτι σου είναι πολύ χαμηλό, το τεχνητό φως μπορεί να κάνει τα φυτά πιο χαρούμενα. Κανένας λαμπτήρας δεν προσφέρει το πλήρες φάσμα φωτός που χρειάζονται τα φυτά - ούτε καν αυτοί που έχουν σχεδιαστεί ως φώτα ανάπτυξης - αλλά η χρήση ενός πιο έντονου λαμπτήρα θα αυξήσει το αποτέλεσμα. Ο Chris συνιστά έναν λαμπτήρα LED ή CFL (συμπαγής φθορισμού), αρκεί να είναι 1.000 lumens ή περισσότερα.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν το φυτό είναι νεκρό ή μπορεί να σωθεί
«Αν είναι καφέ ή φαίνεται νεκρό, πιθανότατα είναι νεκρό», λέει ο Chris. Αλλά μερικά φυτά, όπως η συκιά μπορούν να ανακάμψουν ακόμα κι αν έχει χαλάσει το κοτσάνι τους. «Δώσε του φως και λίγο λίπασμα, πότισέ το όταν στεγνώσει και μπορεί να το δεις να ανακάμπτει».