4 βήματα για να ανακαινίσεις το μπάνιο σου και να το κάνεις καινούργιο

17.09.2020
4 βήματα για να ανακαινίσεις το μπάνιο σου και να το κάνεις καινούργιο
Εάν, σε αυτούς τους περίεργους καιρούς όπου η λέξη «καραντίνα» δεν είναι πλέον και τόσο άγνωστη, ψάχνεις τρόπους για να βελτιώσεις την εμφάνιση ή τη λειτουργικότητα του σπιτιού σου, δεν είσαι μόνη.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Review Home Warranties, οι διαδικτυακές αναζητήσεις που σχετίζονται με την οικιακή αναδιαμόρφωση αυξήθηκαν φέτος στις ΗΠΑ κατά 84%. Και οι μικρές αλλά εφικτές ανακαινίσεις στα μπάνια, όπως πλακάκια, υλικά ή χρώμα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή projects, σύμφωνα με την έρευνα.

Εάν πρόκειται να αλλάξεις ένα μπάνιο και θέλεις οι επιλογές σχεδιασμού σου να σταθούν με την πάροδο του χρόνου, το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσεις ποιο στυλ είναι για σένα διαχρονικό.

«Οι άνθρωποι τείνουν να ανήκουν σε ένα ή δύο στρατόπεδα», λέει στο Considerable ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Michael Winn από το Winn Design and Build. «Θέλουν ένα πολύ κλασικό μπάνιο ή θέλουν κάτι σύγχρονο που να μοιάζει με σπα, όπως σε ένα ακριβό ξενοδοχείο». Μετάφραση: Για πολλούς ανθρώπους, το μπάνιο μπορεί να μην είναι το κατάλληλο μέρος για να παίξουν με τις τάσεις.

Για όσους, όμως, θέλουν να το κάνουν σωστά και να έχει αποτέλεσμα, τόσο ο Winn όσο και η διακοσμήτρια Erin Gates, η οποία είναι συγγραφέας του «Elements of Family Style», προτείνουν 4 αλλαγές στο μπάνιο που είναι πραγματικά διαχρονικές.

Δες κι αυτό: Μυρίζει άσχημα το μπάνιο σου; 5 πιθανοί λόγοι και πώς να τους αντιμετωπίσεις

Μια λευκή παλέτα

Είτε προτιμάς ένα κλασικό μπάνιο είτε ένα παραδεισένιο σπα, ο Winn λέει ότι «το λευκό δεν βγαίνει ποτέ εκτός μόδας». Σκέψου λοιπόν λευκούς τοίχους, πλακάκια, πάγκους, νιπτήρες και υφάσματα.

Εάν λαχταράς το χρώμα, μπορείς να το προσθέσεις με πετσέτες αλλά και κουρτίνες ή στορια στα παράθυρα, προτείνει ο Winn όπως ακόμα και ταπετσαρίες. «Απλώς πρόσεξε αν εγκαταστήσεις ταπετσαρία σε ένα συχνά χρησιμοποιούμενο μπάνιο με ντους, καθώς ο ατμός μπορεί μερικές φορές να αναγκάσει το χαρτί να ξεφλουδίσει». Στη διακοσμήτρια Katy Harbin αρέσουν λευκές πετσέτες με αντίθεση «σε χαρούμενο χρώμα».

Ανάμεικτα μέταλλα

Η ανάμειξη δύο τύπων μετάλλων στο χώρο μπορεί να αντέξει καλύτερα σε σχέση με ένα μοντέρνο φινίρισμα σε όλο το δωμάτιο. Όσον αφορά συγκεκριμένα μέταλλα, «το γυαλιστερό νικέλιο είναι διαχρονικό», λέει ο Winn. Η Gates, επίσης, προτιμά το γυαλιστερό νικέλιο και στο μπάνιο της, το συνδυάζει με έναν χρυσό καθρέφτη.

Όταν χρησιμοποιείς δύο διαφορετικά μέταλλα (και όχι περισσότερα από δύο), η Harbin λέει «να τα επαναλάβεις αρκετά και θα φανεί ωραίο». Δοκίμασε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσεις χρυσό χρώμα στα πόμολα και στον καθρέφτη και νικέλιο στις βρύσες και ίσως στο φωτιστικό.

Μάρμαρινοι πάγκοι

«Το μάρμαρο, ή ένα fake μάρμαρο, όπως ο χαλαζίας με μαρμάρινη εμφάνιση, θα έχει στυλ», λέει ο Winn. Η μαλακή, πορώδης πέτρα μπορεί να απαιτεί εξαμηνιαία αδιαβροχοποίηση για να διατηρήσει την εμφάνισή της, λέει ο Winn. Από την άλλη πλευρά, οι νεότερες γενιές πάγκων με πιο ανθεκτικά υλικά παρέχουν την όψη μαρμάρου χωρίς να χρειάζονται συντήρηση.

Παραδοσιακά μοτίβα πλακιδίων

Το λευκό πλακάκι σε ντους ή μπανιέρα δεν θα παλιώσει ποτέ, λέει ο Winn.

Η επιλογή πλακιδίων σε λευκό χρώμα «θα διατηρηθεί καλύτερα», λέει ο Winn, σε σχέση με τα πλακίδια με έντονα χρώματα ή μοτίβα. (Αν σου αρέσει το μοτίβο και το χρώμα, αντί για ένα πολύ τολμηρό μοτίβο πλακιδίων, δοκίμασε ένα χαλί που μπορεί εύκολα να αλλάξει).

Ο Winn προτείνει λευκό ένεμα με λευκό πλακάκι για κλασική εμφάνιση. Για μια πιο μοντέρνα αίσθηση, δοκίμασε ένα ανθρακί ή μαύρο ένεμα με λευκό πλακάκι. Όσον αφορά το μέγεθος, μεγαλύτερα πλακάκια δαπέδου, όπως 20 επί 20 εκατοστά ή 30 επί 60 εκατοστά, μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, «καθώς οι γραμμές ενέματος είναι λιγότερο ορατές», λέει ο Winn.