Αράχνες: Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείς πριν τις εξολοθρεύσεις από το σπίτι σου

10.07.2020
Αράχνες: Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείς πριν τις εξολοθρεύσεις από το σπίτι σου
Ξέρoυμε ότι μάλλον είναι δύσκολο να σε πείσουμε, αλλά επίτρεψέ μας να το δοκιμάσουμε: Μην σκοτώσεις την επόμενη αράχνη που θα δεις στο σπίτι σου. Γιατί; Επειδή οι αράχνες αποτελούν σημαντικό μέρος της φύσης και του εσωτερικού μας οικοσυστήματος καθώς επίσης μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά μαζί μας (από μόνες τους).

Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται ότι τα σπίτια τους είναι καθαρά και χωρίς περίεργους εισβολείς από τον έξω κόσμο, αλλά υπάρχουν πολλοί τύποι αραχνών. Μερικές παγιδεύονται κατά λάθος, ενώ άλλές είναι σύντομοι επισκέπτες. Μερικά είδη απολαμβάνουν ακόμη και τους υπέροχους εσωτερικούς χώρους, όπου ζουν ευτυχισμένες τη ζωή τους και δημιουργούν περισσότερες αράχνες. Αυτά τα αραχνοειδή δεν είναι ούτε επιθετικά ούτε επικίνδυνα. Και μπορεί να παρέχουν και υπηρεσίες όπως να τρώνε παράσιτα - μερικές ακόμη τρώνε και άλλες αράχνες.

Οι φιλικές αράχνες της γειτονιάς

Οι αράχνες είναι γενικώς αρπακτικά και είναι ικανές να τρώνε ότι μπορούν να πιάσουν, παγιδεύοντας τακτικά, ενοχλητικά παράσιτα και ακόμη και έντομα που μεταφέρουν ασθένειες - για παράδειγμα κουνούπια. Υπάρχει ακόμη και ένα είδος αράχνης στην Αφρική που προτιμά να τρώει κουνούπια γεμάτα αίμα. Έτσι, η θανάτωση μιας αράχνης δεν κοστίζει απλώς τη ζωή της, αλλά μπορεί να εξαλείψει έναν χρήσιμο «θηρευτή» από το σπίτι σου.

Εντάξει…Είναι φυσικό να φοβόμαστε τις αράχνες. Έχουν πολλά πόδια, είναι τριχωτές και σχεδόν όλες είναι δηλητηριώδεις - αν και η πλειονότητα των ειδών έχει πολύ αδύναμο δηλητήριο για να προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους, (και εφόσον τα δόντια τους μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα μας). Ακόμα και οι ίδιοι οι εντομολόγοι μπορούν να πέσουν θύματα της αραχνοφοβίας. Μερικοί ερευνητές αραχνών ξεπέρασαν τον φόβο τους παρατηρώντας αυτά τα συναρπαστικά για κάποιους πλάσματα. Εάν μπορούν να το κάνουν αυτοί, το ίδιο μπορείς και εσύ.

Οι αράχνες δεν θέλουν να σε συναντάνε και προτιμούν να αποφεύγουν τους ανθρώπους. Eίμαστε πολύ πιο επικίνδυνοι για αυτές από το αντίστροφο. Τα τσιμπήματα από αράχνες είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρόλο που υπάρχουν μερικά σημαντικά για την ιατρική, είδη, όπως οι «μαύρες χήρες» και οι ερημίτες, τα τσιμπήματά τους είναι ασυνήθιστα και σπάνια προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Εάν δεν μπορείς πραγματικά να αντέξεις την αράχνη που είδες στο σπίτι σου, στο γκαράζ σου ή οπουδήποτε αλλού, αντί να τη σκοτώσεις, προσπάθησε να την απομακρύνεις και να την βγάλεις έξω από το σπίτι. Θα βρει κάπου αλλού να πάει και και οι δύο πλευρές θα είναι πιο χαρούμενες με το αποτέλεσμα.

Αλλά αν μπορείς να το αντέξεις, είναι εντάξει να έχεις αράχνες στο σπίτι σου. Στην πραγματικότητα, είναι φυσιολογικό. Και ειλικρινά, ακόμη και αν δεν τις βλέπεις, θα είναι εκεί. Οπότε θεώρησέ το σίγουρο ότι υπάρχουν και προσπέρασε την επόμενη αράχνη που θα συναντήσεις.