Ο απόλυτος οδηγός για να πλύνεις τα σεντόνια σου - Κι όμως... υπάρχει

04.07.2020
Ο απόλυτος οδηγός για να πλύνεις τα σεντόνια σου - Κι όμως... υπάρχει
Το να διατηρείς φρέσκα τα σεντόνια δεν είναι εύκολη δουλειά. Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά τα πλένεις, αυτή η αίσθηση του φρεσκοπλυμένου τείνει να εξασθενεί μετά τους πρώτους ύπνους στα σεντόνια. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες πλυντηρίου για σχεδόν κάθε ύφασμα στο σπίτι σου- για παράδειγμα για τα αθλητικά σουτιέν και τζιν - αλλά φαίνεται ότι μπερδευόμαστε συχνά όταν πρόκειται για το πλύσιμο των σεντονιών. Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται; Η Tricia Rose, ιδρύτρια της εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας Rough Linen, δίνει απαντήσεις στο health.com.

Σύμφωνα με την Rose, η συχνότητα με την οποία πρέπει να πλένεις τα σεντόνια εξαρτάται από την εποχή και τις νυχτερινές σου συνήθειες. «Από το πόσο ιδρώνεις, το τι φοράς στο κρεβάτι και αν τρως στο κρεβάτι, επηρεάζεται το πόσο γρήγορα το κρεβάτι σου θα λερωθεί», λέει η Rose. «Μια γυναίκα που κοιμάται με τις πιτζάμες κατά τη διάρκεια της άνοιξης, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από έναν αθλητή έφηβο που κοιμάται με μπόξερ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη: πόσα άτομα κοιμούνται στο συγκεκριμένο κρεβάτι κάθε βράδυ. «Αν μοιράζεσαι ένα κρεβάτι, έχει διπλάσια φθορά το σεντόνι», λέει η Rose.

Κατά γενικό κανόνα, η Rose συμβουλεύει να πλένεις τα σεντόνια κάθε εβδομάδα, ώστε να φαίνονται και να μυρίζουν όσο πιο φρέσκα γίνεται. «Μία φορά την εβδομάδα είναι στάνταρ», λέει. «Εννοείται ότι αυτό έχει να κάνει και με την προσωπική προτίμηση, αλλά μόλις σταματήσεις να αισθάνεσαι τα σεντόνια σου φρέσκα, είναι η καλύτερη στιγμή για να τα πλύνεις».

Είναι πολύ σημαντικό να λάβεις υπόψη και το ύφασμα που κοιμάσαι, καθώς τα βαμβακερά σεντόνια ποικίλλουν σε σύγκριση με αυτά που κατασκευάζονται από λινό. Τα λινά σεντόνια απαιτούν λιγότερο συχνό πλύσιμο από ότι το βαμβάκι, επειδή το ανθεκτικό τους ύφασμα απωθεί τη βρωμιά και μπορεί να καθαριστεί εύκολα με ένα τίναγμα ή με μια απλή βούρτσα χεριού.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι τα σεντόνια σου δεν είναι το μόνο μέρος του κρεβατιού που χρειάζεται συχνό πλύσιμο. Η Rose συμβουλεύει να πλένονται κάθε εβδομάδα και οι μαξιλαροθήκες. Όσον αφορά τα παπλώματα, όμως, προτείνει να πλένονται πιο χαλαρά, καθώς ένα πάπλωμα ακουμπάει πάνω από το σώμα σου και δέχεται πολύ λιγότερη φθορά από ότι τα σεντόνια (και μπορεί να είναι μια πραγματική ταλαιπωρία για να το επαναφέρεις στην αρχική του μορφή). «Τα παπλώματα χρειάζονται λίγη περισότερη προσπάθεια να τα αλλάξεις, οπότε η λιγότερο συχνή πλύση σε σώζει από αυτή την ταλαιπωρία», προσθέτει.