Κάθε πότε πρέπει να πλένεις τα ρούχα της γυμναστικής σου

03.10.2019
Κάθε πότε πρέπει να πλένεις τα ρούχα της γυμναστικής σου
Εντάξει, ομολόγησε - πόσο συχνά πλένεις τα ρούχα της γυμναστικής; Μετά από κάθε προπόνηση; Όταν είναι πλέον μούσκεμα; Κάθε φορά που αρχίζεις να παρατηρείς μια δυσοσμία; Σίγουρα δεν υπάρχει κανένας απαράβατος κανόνας που θα πρέπει να ακολουθήσεις όταν πρόκειται να πλυθούν τα ρούχα της γυμναστικής σου, όμως... για να το δούμε λίγο καλύτερο το θέμα.

«Το πόσο συχνά πλένεις τα ρούχα του γυμναστηρίου εξαρτάται τελείως από το άτομο - το μέγεθος της δραστηριότητας, την ποσότητα του ιδρώτα που παράγει, την προσωπική του προτίμηση», λέει στο womenshealthmag η Maggie Oakley, διευθύντρια του brand Smartwool (με active wear ενδύματα).

Αλλά το να διατηρείς τα ρούχα σου καθαρά είναι σημαντικό και ο ιδρώτας δεν είναι ο μόνος λόγος.

«Δεν είναι ο ιδρώτας σου που παράγει οσμή, είναι τα βακτήρια - και πολλαπλασιάζονται στα υγρά περιβάλλοντα όπως τα ιδρωμένα ρούχα», εξηγεί η Kelly Reynolds, καθηγήτρια περιβαλλοντικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Διάβασε επίσης: Θέλεις λευκά ρούχα χωρίς να ξεθωριάζουν; Έτσι θα το καταφέρεις με τον πιο ασφαλή τρόπο

Όλοι έχουμε μύκητες και βακτήρια στο σώμα μας, είναι φυσικό και δεν προκαλούν πρόβλημα, λέει. Αλλά αν φοράς εφαρμοστά ρούχα στην προπόνηση τα βακτηρίδια κάνουν πάρτι και μπορείς να βγάλεις και εξανθήματα ... ή κι άλλα χειρότερα.

Για να ξεφορτωθείς όσο το δυνατόν περισσότερα βακτήρια, πλύνε τα ρούχα σου με ζεστό νερό. Και σίγουρα απόφυγε το μαλακτικό καθώς απελευθερώνει έλαια που φράζουν τις ίνες των ρούχων και τα βακτήρια κολλάνε πάνω σε αυτά σαν τρελά, λέει η Reynolds.

Προσθέτοντας λευκαντικό στο πλυντήριο, βοηθάς στην απομάκρυνση των βακτηρίων (αλλά μπορεί να βλάψεις τα χρώματα και μερικές συνθετικές ίνες). Καλύτερα ρίξε λίγο ξύδι στον κύκλο ξεβγάλματος που δρα με τον ίδιο τρόπο, καθώς έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και διαλύει τα έλαια που προσελκύουν τα βακτήρια στα ρούχα σου, συμβουλεύει η Marilee Nelson, υπεύθυνη των προϊόντων καθαρισμού Branch Basics.

Αυτό το διάβασες; 7 αντικείμενα που συνήθως δεν πλένεις στο πλυντήριο αλλά θα έπρεπε!

Διάβασε παρακάτω πόσο συχνά θα πρέπει να ξεφορτώνεσαι τον ιδρώτα από τα ρούχα σου:

  • Εάν η προπόνηση σου δεν σε έκανε να μουσκέψεις τελείως τη μπλούζα σου, ίσως να μπορούσες να παραλείψεις ένα πλύσιμο της.
  • Όταν πρόκειται για σορτς και κάλτσες, είναι καλύτερα να τα πλύνεις το συντομότερο δυνατόν.
  • Μην παραλείπεις να πλένεις τις κάλτσες σου, ακόμα κι αν νομίζεις ότι τα πόδια σου δεν ίδρωσαν.
  • Μπορείς να παραλείπεις κάποιες πλύσεις, αν τα ρούχα σου είναι κατασκευασμένα από φυσικές ίνες.