Πώς να χρησιμοποείς λιγότερο πλαστικό στην καθημερινότητα σου

03.11.2019
Πώς να χρησιμοποείς λιγότερο πλαστικό στην καθημερινότητα σου
Ξεκίνα μια πιο οικολογική ζωή από σήμερα κιόλας!

Με αφορμή την Παγκόσμια Απεργία για το Κλίμα, όλος και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί πως τα πλαστικά δεν σκοτώνουν μόνο χιλάδες πουλιά και θηλαστικά κάθε χρόνο αλλά επηρεάζουν σοβαρά και την υγεία μας. Η υπερβολική παραγωγή τους είναι ήδη τεράστιο πρόβλημα και η ανακύκλωση δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί.

Δες και αυτό: Το μυστικό για να χρησιμοποιείς λιγότερο χαρτί κουζίνας είναι πολύ απλό

Ο καθένας από εμάς όμως οφείλει να υιοθετήσει εναλλακτικές λύσεις ώστε να ελαττωθούν σημαντικά τα πλαστικά προιόντα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή. Εδώ θα ανακαλύψεις τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνεις αν έχεις ορκιστεί ότι θα κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να σώσεις τον πλανήτη:

Στο σουπερμάρκετ

Αναζήτησε τα καταστήματα από τα οποία μπορείς να προμηθευτείς υλικά που χρησιμοποιείς καθημερινά σε μεγαλύτερες ποσότητες που εσύ ρυθμίζεις. Αυτές οι τροφές συμπεριλαμβάνουν βρώμη, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Προσπάθησε, επίσης, να κάνεις τα ψώνια σου την λαική αγορά όπου τα τρόφιμα δεν είναι συσκευασμένα σε πλαστικά. Τέλος, έχε πάντα στο μυαλό σου ότι πρέπει να έχεις μαζί σου μια ή περισσότερες tote ή string bags ώστε να μην χρειαστείς πλαστικές σακούλες για την μεταφορά.

Αυτό το είδες; Κάνε το σπίτι σου να μυρίζει υπέροχα με δύο μόνο υλικά

Στην κουζίνα σου

Ιδανική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή είναι τα γυάλινα βάζα και σκεύη που κλείνουν αεροστεγώς. Θα σε βοηθήσουν σίγουρα να οργανωθείς ενώ θα χαρίσουν ομοιόμορφη αισθητική στην κουζίνα σου, που σημαίνει ότι θα βρίσκεις ό,τι αναζητάς πιο γρήγορα. Τα ίδια σκεύη μπορείς να χρησιμοποιήσεις και για τρόφιμα που θέλεις να καταψύξεις.

Άλλες αλλαγές που εύκολα μπορείς να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις πλαστικά εργαλεία κουζίνας όπως οι κουτάλες και οι πάγκοι κοπής με ξύλινα ή κατασκευασμένα από μπαμπού.

Διάβασε επίσης: 4 εναλλακτικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσεις την κατάψυξη

Στο μπάνιο σου

Ξεκίνα επιλέγοντας οδοντόβουρτσα από μπαμπού και οδοντόκρεμα φυτικής προέλευσης σε γυάλινο μπουκαλάκι. Πες αντίο στα ξυραφάκια μια χρήσης και επίλεξε αυτά που μπορείς να χρησιμοποιείς περισσότερες φορές. Όσον αφορά τα απολύτως απαραίτητα (σαμπουάν, κοντίσιονερ και αφρόλουτρο) σου προτείνουμε να κάνεις έρευνα αγοράς και να εντοπίσεις αυτά σε μορφή μπάρας φροντίζοντας να ανταποκρίνονται στις δικές σου ανάγκες.

Στο καθάρισμα του σπιτιού

Γνώριζες ότι με ένα μείγμα από ξίδι, σόδα, πράσινο σαπούνι και λεμόνι μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε είδος και λεκέ και βρωμιάς που εμφανίζεται στο σπίτι σου; Αν η μυρωδιά δεν είναι του γούστου σου, μερικές σταγόνες ελαίου λεβάντας, για παράδειγμα, θα κάνει τεράστια διαφορά. Για να πλύνεις τα ρούχα σου μπορείς να επιλέξεις σαπούνι Μασαλίας που πωλείται σε μεγάλα κομμάτια και σε βγάζει από περιττά έξοδα.