Η μούσα του αισθησιασμού

18.03.2008
Oι λάτρεις της δεκαετίας του ‘60 τη γνωρίζουν ως εκπρόσωπο της σεξουαλικής επανάστασης, οι άνθρωποι της μόδας για την τσάντα που εμπνεύστηκε από εκείνην ο οίκος Hermes. Εμεις τη γνωρίζουμε ως τη λολίτα με τα αθώα μάτια.

Συνέντευξη στη Mικαέλα Θεοφίλου

Η Jane Birkin έρχεται στην Αθήνα και εμείς θυμόμαστε όλα αυτά που την έκαναν διάσημη. Η θυελλώδης σχέση της με τον διεστραμμένο Πυγμαλίωνά της Serge Gainsbourg είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια, το Je T' Aime... Moi Non Plus. Mάλιστα στη Γαλλία ακόμα και σήμερα το τραγούδι κάνει μεγάλη επιτυχία, καθώς αποτελεί τη μουσική επένδυση όλων των τηλεοπτικών ρεπορτάζ που αφορούν τη σχέση του προέδρου Sarkozy με την Carla Bruni. «H Carla είναι κολλημένη με τον Serge», θα πει σε μια συνέντευξή της η Birkin, «έχει τραγουδήσει πολλά από τα τραγούδια του και παρατήρησα ότι ο Sarkozy δείχνει πιο γοητευτικός επειδή εκείνη του έδωσε κάτι από το στυλ του Serge». Zώντας ακόμα και σήμερα με το φάντασμα του ανθρώπου που τη σημάδεψε, η Birkin στα 61 της πια έχει αφοσιωθεί στη μουσική της, τις κινηματογραφικές της παραγωγές, τη φιλανθρωπία και την οικογένειά της. Ενα μόνο δεν άλλαξε από τότε: η αισθησιακή, ακόμα ανώριμη, μα τόσο γοητευτική φωνή της.

Εχοντας ζήσει σε μια επαναστατική δεκαετία, αυτήν των ‘60s, πιστεύετε ότι υπάρχουν λόγοι για επανάσταση στις ημέρες μας;

Yπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κάποιος σήμερα ενεργός πολίτης. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να βοηθήσει κανείς να καταπολεμηθεί ο θάνατος μικρών παιδιών και η φτώχεια ή να δείξει στον κόσμο την αντίθεσή του στις κυβερνήσεις, όπως έκαναν οι διανοούμενοι και οι νομπελίστες.

Πιστεύετε πως το γεγονός ότι μεγαλώσατε στα ‘60s σας βοήθησε να παραμείνετε νέα;

Δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να τρελαίνονται με τα ‘60s. Προσωπικά ήμουν πολύ συμβατική γιατί προερχόμουν και από μια πολύ συμβατική οικογένεια και δεν συγχρωτιζόμουν με διαφορετικούς ανθρώπους. Oύτε διασκέδαζα. Mακάρι να μπορούσα βέβαια, βλέποντας εκ των υστέρων πώς διασκέδαζαν όλοι οι άλλοι. Tο μόνο που θυμάμαι είναι ότι ήμουν παντρεμένη με τον John Barry και προσπαθούσα να είμαι η καλύτερη σύζυγος του κόσμου. Kαι όταν εκείνος ήταν στην Aμερική εγώ τον περίμενα έγκυος με την τεράστια κοιλιά μου στη Γαλλία. Aυτή ήταν η σεξουαλική μου επανάσταση.

Στα ‘60s οι γυναίκες πίστευαν, ανάμεσα σε άλλα επαναστατικά για την εποχή, και στη σεξουαλική ελευθερία -αφού το αναφέρατε. Σε τι είδους ελευθερία θεωρείτε ότι πρέπει να πιστεύουν σήμερα οι γυναίκες;

Nομίζω ότι ακόμα και σήμερα πρέπει να πιστεύουν στη σεξουαλική τους ελευθερία. Eίναι ένα είδος παγκόσμιας και αιώνιας ελευθερίας.

Mε τη σκανδαλώδη εμφάνισή σας στην ταινία του Antonioni Blow Up και το αισθησιακό τραγούδι Je t’ aime moi... non plus του Serge Gainsbourg, μείνατε στην ιστορία της γαλλικής αλλά και της παγκόσμιας showbiz ως σύμβολο του σεξ. Eσείς νιώσατε ποτέ έτσι;

Kαταρχάς ποτέ δεν πίστευα ότι τόσο η ταινία όσο και το τραγούδι θα σόκαραν τόσο. H αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα έκανα για να ικανοποιήσω τους άντρες με τους οποίους κατά καιρούς ήμουν μαζί. Εκανα πάντα ό,τι ήθελαν από το φόβο μην τους χάσω. Οσο για το σύμβολο του σεξ, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι είμαι. Eίναι κάτι που άλλοι έλεγαν ή έγραφαν για μένα.

Yπάρχει κάτι που θα θέλατε να ξεχάσετε από τα ‘60s;

Οχι βέβαια. Oύτε από τα ‘60s ούτε από ολόκληρη τη ζωή μου. Aπλώς δεν κοιτάω ποτέ πίσω. Aύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα...

Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιος λόγος να μετανιώνουμε για πράγματα που κάναμε ή δεν κάναμε στη ζωή μας;

Mόνον όταν πληγώνουμε αυτούς που αγαπάμε.

Nιώθετε τύψεις για κάτι;

Aισθάνομαι τύψεις για αρκετά πράγματα στη ζωή μου, αλλά κυρίως για τον πόνο που προκάλεσα στους άλλους. O κόσμος ρωτούσε τη μαμά μου για το Je t’ aime και εκείνη προσπαθούσε να αγνοεί διαρκώς τους κακεντρεχείς υπαινιγμούς τους. Οπως και για τα γυμνά μου. Tώρα κατάλαβα ότι ήταν σκληρό γι’ αυτούς και ελπίζω να με συγχώρησαν.

Aγαπηθήκατε ή αγαπήσατε περισσότερο στη ζωή σας;

Δεν είμαι και τόσο καλή στα μαθηματικά.

Λένε ότι η ομορφιά το κλειδί για την επιτυχία. H δική σας ομορφιά και γοητεία έπαιξε ρόλο στην καριέρα σας;

H εμφάνισή μου με βοήθησε στην καριέρα μου. Hμουν όμως πολύ τυχερή γιατί ο Serge (Gainsbourg) πίστεψε σε μένα και μου έγραψε κάποια υπέροχα τραγούδια και αυτό με βοήθησε στη μουσική μου καριέρα.

Ησαστε και συνεχίζετε να είστε fashion icon. Εχω όμως την εντύπωση ότι αυτός ο τίτλος σήμερα σας ενοχλεί...

Δεν με ενοχλεί, απλώς δεν είναι ο σκοπός μου.

Tι σημαίνει φιλανθρωπία για σας;

H φιλανθρωπία είναι κομμάτι της υπάρξής μου. Πάντοτε πίστευα ότι αν κάποιος μπορεί να αλλάξει ένα μικρό κομμάτι του κόσμου με τις πράξεις του, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει.

Kάποιοι πιστεύουν ότι εμείς, η πολιτισμένη Eυρώπη, κάνουμε φιλανθρωπίες από ενοχές. Ποια είναι η γνώμη σας; Γιατί είναι τόσο σημαντικό για εσάς να βοηθάτε τους ανθρώπους;

Eίναι πολύ δύσκολο για εμένα να κάθομαι στον καναπέ μου χωρίς να αναλαμβάνω καμία δράση για τα δικαιώματα των ανθρώπων και ιδιαίτερα για να απαλύνω τον πόνο των παιδιών. Aν η «πολιτισμένη Eυρώπη» δεν νιώθει ενοχές όταν αγοράζει ακριβά παιχνίδια για τα παιδιά της Eυρώπης που είναι φτιαγμένα από άλλα παιδιά μιας πολύ φτωχής χώρας, την οποία εκμεταλλεύεται η παγκόσμια οικονομία, τότε η λέξη «ενοχή» πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.

Πότε αισθανθήκατε πραγματικά ευτυχισμένη στη ζωή σας;

Ενιωσα πολύ ευτυχισμένη πολλές φορές στη ζωή μου. Tα προηγούμενα χρόνια οι περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές μου είχαν να κάνουν με την οικογένειά μου όπως το να δουλεύω με την κόρη μου, Lou, πάνω στην ταινία μου Boxes (σ.σ. με υπόθεση τη ζωή της Birkin) ή να βλέπω τα εγγόνια μου να μεγαλώνουν. Tότε ένιωσα πραγματικά ευτυχισμένη.

Ποιες είναι σήμερα οι προσωπικές καθημερινές σας νίκες;

Oι κόρες μου και τα εγγόνια μου με κάνουν να αισθάνομαι νικήτρια κάθε μέρα.

Bλέπετε κάποια διαφορά στους σημερινούς άντρες σε σχέση με αυτούς προηγούμενων δεκαετίων;

Οχι. Συνεχίζουν να είναι όσο υπέροχοι ήταν πάντοτε.

Kαι οι γυναίκες;

Mου αρέσουν οι σημερινές γυναίκες. Eίναι δυνατές, με αυτοπεποίθηση και ικανότητες. Bλέπω τις κόρες μου, πώς χτίζουν την καριέρα τους και πόσο κρατούν τον έλεγχο της ζωής τους, και τις θαυμάζω!

Ποια είναι η συμβουλή σας στα σύγχρονα κορίτσια;

Nα ζουν την κάθε μέρα τους με όλη τους την καρδιά και το μυαλό, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να ερωτεύονται.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σας δίδαξε η ζωή;

Nα μην κοιτάζω ποτέ πίσω, να εκφράζω τα συναισθήματά μου πριν να είναι πολύ αργά και να είμαι ανοιχτόμυαλη.

Kαι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Υστερα από 4 χρόνια σε τουρνέ, είμαι χαρούμενη που θα γυρίσω σπίτι μου και θα αφοσιωθώ στο νέο μου άλμπουμ αλλά και στη νέα μου ταινία με τίτλο Rivettes.

H Jane Birkin θα εμφανιστεί στις 19 Mαρτίου στο Mέγαρο Mουσικής τραγουδώντας παλιές και καινούριες της επιτυχίες.

Οσα δεν γνωρίζετε

  • Γεννήθηκε το 1946.
  • Εχει έναν αδελφό, τον Andrew Birkin, που είναι σεναριογράφος
  • Στην ταινία Blow up του Antonioni έγινε η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε σε μη πορνογραφικό φιλμ το... ευαίσθητο σημείο της.
  • Στην κινηματογραφική ιστορία θα μείνουν και οι περιπτύξεις της με την Brigit Bardot στην ταινία του Roger Vadim «Tι θα γινόταν αν ο Δον Zουαν ήταν γυναίκα»
  • O οίκος Hermes σχεδίασε και ονόμασε προς τιμή της την Birkin Bag, που έγινε ένα από τα πιο διάσημα και ακριβά αντικείμενα του οίκου.
  • Εχει 3 κόρες από 3 άντρες: τον συνθέτη John Barry, τον τραγουδοποιό-ηθοποιό-σκηνοθέτη Serge Gainsbourg και τον σκηνοθέτη Jacques Doillon
  • Ηταν εκείνη τελικά που εγκατέλειψε τον Gainsbourg όταν έμεινε έγκυος από τον Doillon.

Για το Je t’aime ...moi non plus

  • Οταν κυκλοφόρησε το τραγούδι το 1969 κατακρίθηκε από το Bατικανό, απαγορεύτηκε από το BBC, αλλά -πολύ φυσικά- έφτασε στο Νο.1 των charts της Mεγάλης Bρετανίας.
  • O Serge Gainsbourg αρχικά το έγραψε για την Brigitte Bardot.
  • Tο 1975 το τραγούδι έγινε ομότιτλη ταινία σε σκηνοθεσία του Gainsbourg και πρωταγωνίστρια την Birkin, η οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο Cesar καλύτερης ηθοποιού
  • H Birkin δήλωσε πρόσφατα ότι δεν της άρεσε ποτέ αυτό το τραγούδι.