Ο Κυνόδοντας για τα Όσκαρ

24.09.2010
Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου θα είναι η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις υποψηφιότητες για το ξενόγλωσσο Όσκαρ 2010.

Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου θα είναι η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις υποψηφιότητες για το ξενόγλωσσο Όσκαρ 2010. Το φιλμ που κατέπληξε κοινό και κριτικούς τόσο στη χώρα μας όσο και στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού (έχοντας στις αποσκευές του και το βραβείο του τμήματος «Un Certain Regard» των Καννών) επιλέχθηκε παμψηφεί από την επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού ? συσταθείσα ειδικά για την επιλογή της ελληνικής ταινίας στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Να σημειωθεί ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια προκρινόταν αυτομάτως για τα Όσκαρ η ταινία που κέρδιζε στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, η περσινή χρονιά ήταν μια ειδική περίπτωση, αφού το εν λόγω βραβείο δεν απονεμήθηκε, με την πλειοψηφία των Ελλήνων κινηματογραφιστών να απέχει ως διαμαρτυρία για το νόμο περί κινηματογράφου.

Η επιτροπή που σύστησε το Υπουργείο για να επιλέξει την ελληνική υποψηφιότητα απαρτίστηκε από τους : Μισέλ Δημόπουλο (κριτικός κινηματογράφου - πρόεδρος), Δημήτρης Εϊπίδη (διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - αντιπρόεδρος), Γιώργο Τζιώτζιο (διανομέα), Χριστίνα Αδάμου (λέκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου), Τάσο Μπουλμέτη (σκηνοθέτη και πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), Νίκος Παναγιωτόπουλος (σεναριογράφο) και Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο (κριτικό κινηματογράφου).

Σταθμοί στην πορεία της ταινίας, εκτός από το Φεστιβάλ Καννών, ήταν τα φεστιβάλ του Σεράγεβο, του Μόντρεαλ, του Μονπελιέ, του Εστορίλ, της Στοκχόλμης, της Τεργέστης, του Δουβλίνου, του Σίτζες και του RiveRun των ΗΠΑ, όπως και η προβολή της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης MoMa στη Νέα Υόρκη.

Ο «Κυνόδοντας» είχε πάντως διακριθεί και με το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας της νεοσύστατης Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ θα χρειαστούν λίγοι μήνες μέχρι να μάθουμε αν θα «δαγκώσει» και μια θέση στην πεντάδα των οσκαρικών υποψηφιοτήτων.

Α.Ν