Η Άγνωστη Κυρία

18.08.2010
Ένα ζευγάρι πανάκριβα σκουλαρίκια -δώρο του συζύγου της- πωλούνται από την ιδιοκτήτριά τους με σκοπό να καλυφθεί ένα χρέος. Η απρόσμενη επιστροφή τους στην ίδια θα σηματοδοτήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση με απρόσμενες εξελίξεις.

Ανέκαθεν υπήρχε διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν την ίδια θεματολογία Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι δημιουργοί - κι ευτυχώς ο Μαξ Οφίλς ανήκει στους δεύτερους, όχι μόνο λόγω της γερμανικής καταγωγής του. Θα μπορούσε να ήταν μία ακόμα κοινότυπη ερωτική ιστορία με έμφαση στο μελόδραμα, όμως αυτός ο μετρ της ασημένιας οθόνης χειρίζεται άρτια το θέμα του, παρασύρει αβίαστα τον θεατή σε μια ιστορία που υπό διαφορετικές προϋποθέσεις θα τον άφηνε αδιάφορο και, τελικά, κατορθώνει να μας εγκλωβίσει μέσα στη ταινία, μέσα στα δεινά αυτής της Άγνωστης Κυρίας την οποία υποδύεται η Ντανιέλ Νταριέ με άξιους συμπαραστάτες τους Σαρλ Μπουαγιέ και Βιτόριο Ντε Σίκα (ναι, πρόκειται για τον γνωστό σκηνοθέτη).

Όταν ανάλογες σημερινές παραγωγές καταφέρνουν απλά να προκαλέσουν τον γέλωτα, αυτή εδώ η Κυρία υποστηρίζει με σεβασμό το είδος που εκπροσωπεί και, το κυριότερο, σέβεται τον θεατή ακόμα και σήμερα. Το γνωστό και χιλιοχρησιμοποιημένο κλισέ "δεν τις φτιάχνουν πλέον όπως παλιά" ταιριάζει γάντι στην ταινία του Οφίλς.

Μανώλης Κιλισμανής