Ελληνικό Σινεμά: Η επέλαση συνεχίζεται

17.06.2011
Στη φετινή διοργάνωση, εξέχουσα θέση θα έχουν οι νέοι Έλληνες δημιουργοί, αφού το φεστιβάλ ετοιμάζει ξεχωριστό αφιέρωμα με τίτλο «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος», όπου θα προβληθούν για πρώτη φορά 7 βραβευμένες ταινίες, παραγωγής από το 2008 έως και το 2011.

Από την 1η έως τις 9η Ιουλίου θα διεξαχθεί το 46ο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Για τη φετινή διοργάνωση, έχει ήδη προγραμματιστεί η βράβευση με κρυστάλλινη σφαίρα της Βρετανίδας ηθοποιού Τζούντι Ντεντς, για τη συνολική της προσφορά στον παγκόσμιο κινηματογράφο, όπως επίσης και δύο αφιερώματα, το πρώτο προς τιμή του Καναδού σκηνοθέτη Ντενί Βιλνέβ και το δεύτερο προς τιμή του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Σάμιουελ Φούλερ.

Επίσης θα φιλοξενηθούν πάνω από 180 νέες ταινίες μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη, «Πρώτη Ύλη», μια συμπαραγωγή CL Productions και Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που λαμβάνει την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA, το οποίο επιλέχθηκε να συμμετάσχει μαζί με άλλα δεκατέσσερα ντοκιμαντέρ στο διαγωνιστικό τμήμα.

Ο σκηνοθέτης, παρακολούθησε και κατέγραψε με ωμό τρόπο τη δύσκολη ζωή ενός ψηφιδωτού ανθρώπων που ζουν σε μια σειρά παραγκουπόλεις στη σκιά του Παρθενώνα και επιβιώνουν από την ανακύκλωση των μετάλλων που βρίσκουν στα σκουπίδια. Ανθρώπων που για πρώτη ύλη στην εργασία τους έχουν το σώμα τους, ενώ βλέπουν καθημερινά το όνειρό τους για μία καλύτερη ζωή να θρυμματίζεται. Διαβάστε τι μας εξομολογήθηκε ο ίδιος για την ταινία του, εδώ.

Στη φετινή διοργάνωση, εξέχουσα θέση θα έχουν και οι νέοι Έλληνες δημιουργοί, αφού το φεστιβάλ ετοιμάζει ξεχωριστό αφιέρωμα με τίτλο «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος», όπου θα προβληθούν για πρώτη φορά 7 βραβευμένες ταινίες, παραγωγής από το 2008 έως και το 2011. Το αφιέρωμα γίνεται με αφορμή τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές ταινίες στο σύνολο τους και έχει εκδηλωθεί τόσο από τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασαν παγκοσμίως, όσο και από τον αριθμό των θεατών που γέμισαν τις αίθουσες.

Το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, η «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, το «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Jan Vogel, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα και η «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου θα προβληθούν ως χαρακτηριστικό δείγμα της νέας κινηματογραφικής κουλτούρας μιας χώρας, που κατά τ' άλλα πάσχει από κρίση πολιτιστικής ταυτότητας αλλά μάχεται συνεχώς να αναβαθμίσει την καλλιτεχνική της προσφορά. Στην προβολή του «Attenberg», θα παραστεί η σκηνοθέτης Αθηνά Τσαγγάρη ενώ το αφιέρωμα στο νέο ελληνικό σινεμά θα ολοκληρωθεί με μια δημιουργική ανταλλαγή απόψεων σε masterclass που θα συμμετέχουν οι Αλέξης Αλεξίου, Πάνος Χ. Κούτρας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Σύλλας Τζουμέρκας. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος κος Γιώργος Παπαλιός.