Η Άφιξη ή Η χώρα που δεν είχε όνομα στη Στέγη

21.10.2014
Με αφορμή την «Άφιξη», που ανεβαίνει τον Ιανουάριο στη Στέγη, διοργανώνεται ένα εισαγωγικό εργαστήριο για παιδιά με τους συντελεστές της παράστασης, η οποία είναι βασισμένη στην ομώνυμη εικονογραφημένη νουβέλα του βραβευμένου Αυστραλού συγγραφέα Shaun Tan.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις, αντίστοιχες με τα τέσσερα «συστατικά» της παράστασης –κίνηση, σκηνικά, ήχος, θεατρικός αυτοσχεδιασμός– και μυεί τα παιδιά στη βασική θεματική της: το «ξένο», το «άγνωστο» και οι αλλαγές στη ζωή που βιώνουμε καθημερινά.

Τα παιδιά θα ασχοληθούν με την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό. Πώς δημιουργούμε ακίνητες εικόνες μέσα σε κινούμενο περιβάλλον, και το αντίστροφο; Πώς βιώνουμε το αίσθημα της διαφορετικότητας μέσα από την κίνηση; Πώς αντιδρούμε σε ένα άγνωστο σώμα; Μπορούμε να αποκτήσουμε οικειότητα χωρίς να χάσουμε την προσωπική μας έκφραση;

Σε άλλη συνάντηση, τα παιδιά θα μάθουν να κατασκευάζουν σκηνικά αντικείμενα, κάποια από τα οποία μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην παράσταση. Ως «μικροί σκηνογράφοι», θα πειραματιστούν με χάρτινες κατασκευές και θα δημιουργήσουν αγαπημένα αντικείμενα: Τι θα έπαιρναν μαζί τους αν άφηναν το σπίτι τους για πάντα;

Σε μια τρίτη συνάντηση, το θέμα θα είναι η μουσική. Τα παιδιά θα μάθουν να παράγουν «άγνωστους» ήχους, κυρίως μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό. Χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» της παράστασης, θα δημιουργήσουν νέους μουσικούς κόσμους, ακόμη και ήχους ζώων και μηχανών!

Τέλος, τα παιδιά θα γνωρίσουν τη γλώσσα του σώματος και το θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Μέσω θεατρικών ασκήσεων, θα «απαντήσουν» σε καίρια ζητήματα της παράστασης, όπως η ελλιπής επικοινωνία, η μοναξιά, ο φόβος και η νοσταλγία.

Μετά το τέλος του εργαστηρίου, τα παιδιά μπορούν να ολοκληρώσουν την εμπειρία τους παρακολουθώντας την παράσταση στην τελική της μορφή.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη Ζωή Χατζηαντωνίου (κίνηση – αυτοσχεδιασμός), τη Μάρθα Φωκά (σκηνικά αντικείμενα), τον Δημήτρη Καμαρωτό (ήχοι) και τον Γιώργο Συμεωνίδη (θεατρικός αυτοσχεδιασμός).

ΙΝFO:

Τις Κυριακές 30 Νοεμβρίου και 7, 14 & 21 Δεκεμβρίου 2014
17:00-20:00
Απευθύνεται σε: Παιδιά ηλικίας 9-12 ετών