Στα παιδιά και στους νέους στρέφεται η Εθνική Πολιτική Βιβλίου

14.12.2010
Στη φιλαναγνωσία σε παιδιά και νέους είναι στραμμένο το πρόγραμμα δράσης του ΕΚΕΒΙ, το οποίο παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, μαζί με τον πρόεδρο και τη διευθύντριά του, Τάκη Θεοδωρόπουλο.
Στη φιλαναγνωσία σε παιδιά και νέους είναι στραμμένο το πρόγραμμα δράσης του ΕΚΕΒΙ, το οποίο παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, μαζί με τον πρόεδρο και τη διευθύντριά του, Τάκη Θεοδωρόπουλο.
Πιο συγκεκριμένα, προτεραιότητα της Εθνικής Πολιτικής Βιβλίου είναι η διάδοση του ελληνικού βιβλίου, κυρίως στις νεότερες γενιές οι οποίες έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν την ελληνική γλώσσα ως εργαλείο υποτυπώδους έκφρασης και τρέχουσας συνεννόησης.
Για μια νέα στρατηγική για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΚΕΒΙ επικεντρώνουν τις προτεραιότητές τους σε 4 άξονες:

1. Προτεραιότητα στο παιδί- κλειδί για το μέλλον
Πιο συγκεκριμένα:
Α) Στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης
Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για τη φιλαναγνωσία τα παιδιά έχουν από τη φετινή σχολική χρονιά μια ελεύθερη ώρα στο σχολικό πρόγραμμα για την ανάγνωση κειμένων. (Φέτος στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού σε 800 σχολεία της χώρας, σε δύο χρόνια σε όλο το Δημοτικό σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας).

Β) Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του παιδιού
α.
δημιουργία ενός κόμβου για παιδιά: ο Μικρός Αναγνώστης (http://www.mikrosanagnostis.gr/) λειτουργεί με στόχο να εμπνεύσει στα παιδιά (6-12 ετών) την επαφή με το βιβλίο ως ψυχαγωγικό μέσο και ως γνωσιακό εργαλείο.
Προβλέπεται λειτουργία ανάλογου κόμβου για εφήβους (εντός του 2012).

β. Δημιουργία «ψηφιακής γραμμής γνωριμίας» ανάμεσα σε συγγραφείς -εικονογράφους και μαθητές στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Φιλαναγνωσίας του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης: κάθε εβδομάδα από το στούντιο που θα δημιουργήσει το ΕΚΕΒΙ οι μαθητές όλων των Δημοτικών σχολείων της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία, στην «ελεύθερη ώρα», να συνομιλούν διαδικτυακά με έναν δημιουργό. Στις συνομιλίες αυτές θα έχουν βεβαίως πρόσβαση όλοι όσοι το επιθυμούν αφού θα είναι ανεβασμένες στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ και στον Μικρό Αναγνώστη.

Γ) Παραγωγή φιλολογικών τηλεοπτικών εκπομπών για παιδιά


Δ) Επέκταση του επιτυχημένου προγράμματις του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς στα σχολεία»

Ε) Οι Λέσχες Ανάγνωσης επεκτείνονται στις σχολικές βιβλιοθήκες
Οι Λέσχες Ανάγνωσης, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων, θα επεκταθούν και στα σχολεία.

ΣΤ) Το ΕΚΕΒΙ θα συνεχίσει να διοργανώνει την Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου σε συνεργασία με τους εκδότες, η οποία γίνεται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο στη Helexpo στο Μαρούσι. Φέτος που θα είναι η 4η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 28 έως 31 Ιανουαρίου.

Ζ) Ιδρυση ενός ειδικού και μόνιμου χώρου για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο.
Το Υπουργείο μελετά την ίδρυση ενός ειδικού χώρου για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο όπου το ΕΚΕΒΙ θα λειτουργεί μόνιμα εκθεσιακό χώρο και θα οργανώνει για τα σχολεία σεμινάρια, εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων. (Ήδη το ΕΚΕΒΙ οργανώνει στους χώρους του σεμινάρια και εργαστήρια τα πρωινά καλώντας σχολεία, αλλά η έλλειψη χώρου δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο).

Το 2011 το ΕΚΕΒΙ, εκτός από τη γενική έρευνα που διεξάγει κάθε 5-6 χρόνια για την αναγνωσιμότητα (η τελευταία έγινε το 2004) που θα δημοσιεύσει τον Ιανουάριο, θα διεξάγει έρευνα για την αναγνωστική συμπεριφορά των εφήβων, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα στη χώρα μας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σημερινή πολιτική βιβλίου.

Να σημειώσουμε επίσης ότι από τον Νοέμβριο 2011 έχει ξεκινήσει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας στον νομό Ξάνθης μια περιοχή με χαμηλή αναγνωσιμότητα, σε πρότυπο του προγράμματος του νομού Έβρου. Το πρόγραμμα θα δώσει προτεραιότητα στα παιδιά και τους έφηβους.

2. Προτεραιότητα στους νέους δημιουργούς με τρεις πρωτοβουλίες

Η επερχόμενη νέα γενιά λογοτεχνών είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τον εμπλουτισμό της νεοελληνικής γραμματείας. Σύμφωνα με την πρακτική σε άλλες ευρωπαϊκές λογοτεχνίες, η υψηλή απόδοση (γραμματολογική ποιότητα όσο και προοπτικές στις διεθνείς αγορές) εξαρτάται από τον μηχανισμό υποστήριξης των νεότερων συγγραφέων.

Προτάσεις:

- Δημιουργία φεστιβάλ πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων
- Υποτροφίες σε νέους συγγραφείς
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης νέων λογοτεχνών, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην περαιτέρω εξέλιξή τους (2 υποτροφίες τον χρόνο για 6 μήνες- ποσόν 12.000€ κάθε μία), σε συνεργασία με «Σπίτια της λογοτεχνίας» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τη διαμονή των συγγραφέων. Θα τους δοθεί έτσι η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλους δημιουργούς στο εξωτερικό, να συμμετάσχουν σε συνέδρια, να παρακολουθήσουν σεμιναριακούς κύκλους σε πανεπιστήμια και πνευματικούς φορείς, και να συμπράξουν σε λογοτεχνικά εργαστήρια και άλλες δράσεις.
- Αξιοποίηση ενός «βήματος ιδεών» στο Ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ για νεώτερους συγγραφείς (το μπλογκ λειτουργεί πιλοτικά με μεγάλη απήχηση από τις αρχές του 2010).

3. Προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες
Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων στον χώρο του βιβλίου και, συγκεκριμένα, η ανάδειξη της ψηφιοποίησης ως εργαλείο μεγαλύτερης πρόσβασης στην πολιτιστική δημιουργία, αποτελεί με τη διάδοση της φιλαναγνωσίας το άλλο μεγάλο διακύβευμα του παρόντος για το μέλλον.

Α. Ήδη το ΕΚΕΒΙ έχει ξεκινήσει με τις Λογοτεχνικές Ιστοσελίδες αφιερωμένες σε σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες και με τη δημιουργία του ειδικού κόμβου για παιδιά «Μικρός Αναγνώστης»

(α) Η λογοτεχνία στο Διαδίκτυο: οι λογοτεχνικές ιστοσελίδες του ΕΚΕΒΙ Επεξεργασία και δημοσίευση λογοτεχνικών ιστοσελίδων μέσα στον κόμβο του. Ξεκίνησε πιλοτικά μέσα στο 2010 για τους συγγραφείς Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση -στο πλαίσιο των επετειακών ετών. Το 2011 θα ανεβάσει επίσης ιστοσελίδες για τον Καρυωτάκη, τον Καβάφη, τον Ελύτη και ένα αρχείο Ελλήνων Κριτικών του πρώτου μισού του 20ού αιώνα (προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων που καθόρισαν με τη στάση τους, τις αισθητικές προσλήψεις κι επιλογές τους, την πορεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως μεταξύ άλλων, οι Κλέων Παράσχος, Τέλλος Άγρας, Αντώνης Ιντιάνος, Λεωνίδας Παυλίδης, Γιώργος Κατσίμπαλης, Ανδρέας Καραντώνης).

(β) Ειδικός κόμβος για τα παιδιά
Λειτουργία -με πολλαπλούς αποδέκτες- του πρώτου κόμβου για παιδιά (http://www.mikrosanagnostis.gr/) από το ΕΚΕΒΙ. Έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά, και με μεγάλη επιτυχία, από το καλοκαίρι.

Β. Και θα συνεχίσει το 2011 με νέες καινοτομίες όπως:
- τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου του Ψηφιακού Βιβλίου
Ενημέρωση των επαγγελματιών για τα ζητήματα που συνδέονται με τις τεχνολογικές και νομικές εξελίξεις, μέσω της δημιουργίας ενός Παρατηρητηρίου του Ψηφιακού Βιβλίου.

- την οργάνωση ειδικών ημερίδων και σεμιναρίων επιμόρφωσης για τους επαγγελματίες

- Διοργάνωση τακτικών συζητήσεων, ημερίδων και σεμιναρίων επί του θέματος, για όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες.

- τον σχεδιασμό ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για την προσαρμογή των επαγγελματιών στην ψηφιακή εποχή

- τη λειτουργία «εξ αποστάσεως εκμάθησης»

Το «Εργαστήρι του βιβλίου» του ΕΚΕΒΙ θα λειτουργήσει παράλληλα ως «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για το Βιβλίο» (φοίτηση από απόσταση και μέσω διαδικτύου), ώστε να δώσει σε όλους την ευκαιρία και το δικαίωμα της μάθησης (και σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών ή ακόμη σε όσους είναι σε ειδικό καθεστώς -νοσοκομεία, φυλακές).

Το 2011 θα είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη για τον εορτασμό των εκατό χρόνων.

Γεωργία Οικονόμου