Τα Ορφανά του Νέου Κόσμου (*****)

22.11.2010
Tα «Ορφανά», το έργο βραβευμένο έργο του Ντέννις Κέλλυ παρουσιάζεται στον Πάνω Χώρο (κεντρική σκηνή) του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Tα «Ορφανά», το βραβευμένο έργο του Ντέννις Κέλλυ παρουσιάζεται στον Πάνω Χώρο (κεντρική σκηνή) του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Η Έλεν και ο Ντάννυ ζουν προστατευμένοι στο μικρόκοσμό τους. Αυτός ο ωραίος κόσμος που έχουν με κόπο δημιουργήσει, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πραγματικό που τους περιβάλλει. Έτσι, όταν ο έξω κόσμος εισβάλει βίαια στη ζωή τους, τα πάντα διαταράσσονται.
Την ημέρα που το ζευγάρι γιορτάζει την εγκυμοσύνη της Ελεν στο δεύτερο παιδί τους, ο αδελφός της, Λίαμ, μπαίνει βουτηγμένος στα αίματα στο σπίτι. Tους εξηγεί πως προσπάθησε να βοηθήσει έναν τραυματισμένο άνθρωπο, όμως, καθώς προχωρά η αφήγησή του, γίνεται φανερό πως είναι πολύ περισσότερο μπλεγμένος στην ιστορία.
Ο Ντάννυ και η Ελεν στην προσπάθεια να προστατέψουν το «δικό τους άνθρωπο», την οικογένειά τους, υποκύπτουν στη μία λάθος επιλογή μετά την άλλη, σαρώνοντας το γάμο τους και όλες τις βεβαιότητες της ζωής τους.

Οι ήρωες του έργου ταλανίζονται από ηθικά διλήμματα και βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές καταστάσεις και αποφάσεις που θα καθορίσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Τι σημαίνει να ζεις σε μια περιοχή όπου αισθάνεσαι ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να σου κάνουν κακό; Τι είναι ο ρατσισμός και πότε χτυπάει την πόρτα μας; Μήπως προσπαθώντας να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ενάντια στους «άλλους» κινδυνεύουμε να διαπράξουμε τα χειρότερα;
Τι είναι τελικά οικογένεια, ποιους περικλείει η έννοια και μέχρι που πρέπει να φτάσουμε για να την προστατέψουμε;

Το έργο του Ντένις Κέλι εξελίσσεται σαν ένα συγκλονιστικά επίκαιρο ψυχολογικό θρίλερ, που θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε οποιαδήποτε σύγχρονη πόλη, από την Αθήνα και την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα έως τα γκέτο της Νέας Υόρκης.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στάθηκε αναμφίβολα εξαιρετικά τυχερός, γιατί είχε να αντιμετωπίσει αυτό το τρομερά δυνατό έργο και αντιστρόφως το κείμενο του Κέλι «ευτύχησε» στα χέρια του, καθώς κατάφερε να αναδείξει όλες τις πτυχές του, ακόμη και τις πιο ανατριχιαστικές. Χρησιμοποιώντας απλά μέσα, «έκλεισε» τους ήρωες σε ένα μινιμαλιστικό σχεδόν νοσοκομειακό περιβάλλον και τους έβαλε να λογομαχούν σε ιψενικά τρίγωνα.
Στην προσπάθειά του αυτή, είχε εξαιρετικούς σύμμαχους τους τρεις ηθοποιούς που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
Προεξάρχοντας ο Ομηρος Πουλάκης στον πολύ δύσκολο ρόλο του Λιάμ. Διασπαστικός παράγοντας του ζευγαριού, ο "τρίτος" της παρέας μπαίνει σα θύελλα στη ζωή τους και τους επιβάλλεται ως οικογένεια ζητώντας προστασία. Ευθραυστος, ανώριμος, φοβισμένος μάς παρασύρει στα άδυτα της διαταραγμένης του ψυχοσύνθεσης με την ερμηνεία του.
Η Μαρία Κίτσου, ενσαρκώνοντας την πιο «φυσιολογική» Ελεν προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στην οικογένειά της και ταυτόχρονα να προστατέψει το μικρότερο αδελφό της. Μας κέρδισε, γιατί κατόρθωσε να μας βάλει μέσα στο παιχνίδι των συναισθημάτων της και συχνά μας έπαιρνε με το μέρος της.
Τέλος, ο Μιχάλης Οικονόμου μολονότι ξεκίνησε υποτονικά ενσαρκώνοντας το χαρακτήρα του Ντάννυ, που παραπαίει ανάμεσα στην αγάπη για την οικογένεια και τη γυναίκα του και στα προσωπικά του πιστεύω, κατάφερε να μας χαρίσει ένα από τα πιο δυνατά φινάλε.

Τελικά, η έννοια της λέξης "τα Ορφανά" της παράστασης μένει μετέωρη. Είναι τα δύο αδέλφια, οι γονείς των οποίων κάηκαν, όταν ήταν ακόμη παιδιά, είναι το ζευγάρι που μένει αβοήθητο ή λίγο πολύ όλοι μας είμαστε "ορφανά" και εγκαταλειμμένοι από εκείνους που έπρεπε να μας φροντίσουν; Μια ερώτηση που ομολογουμένως δεν έχει εύκολη απάντηση...

INFO:
Παραστάσεις
: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00.
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό 20€, Φοιτητικό-Νεανικό 15€. Κάθε Πέμπτη, γενική είσοδος 12€. Ισχύει ενιαίο εκπτωτικό εισιτήριο για 3 παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Δεν μιλάμε γι’ αυτά, Ορφανά, Μια τεράστια έκρηξη): Κανονικό 50€, φοιτητικό-νεανικό 40€.

Ώρες λειτουργίας ταμείου:
Από Τετάρτη έως Κυριακή, 11:00-14:00 & 17:00-22:00.
Δευτέρα, 17:00-22:00. Τρίτη κλειστά.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]