Μία γυναίκα μπροστά από την εποχή της...
«Θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν αφηγητή ιστοριών ο οποίος ανήκει σε μια αρχαία, αργόσχολη και πρωτόγονη φυλή και ο οποίος κάθεται μαζί με τίμιους, σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους του πραγματικού κόσμου και πότε-πότε καταφέρνει να δημιουργεί μια άλλη πραγματικότητα που τους συγκινεί»
Κάρεν Μπλίξεν
Μία έκθεση φωτογραφίας από την περιπετειώδη ζωή της Κάρεν Μπλίξεν, παρουσιάζει το Κέντρο Τεχνών στο ACS σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Δανίας και παραγωγό της έκθεσης στην ελληνική γλώσσα. (Εγκαίνια: Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 20.00. Θα μιλήσει ο Πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα κ. Tom Nörring. )
Η Κάρεν Μπλίξεν (Karen Blixen, 1885-1962) είναι μια από τις πλέον αγαπητές συγγραφείς της Δανίας. Στην εποχή της, αλλά ακόμα και σήμερα, το έργο της και η ζωή της κεντρίζει συνεχώς το ενδιαφέρον νέων αναλυτών της λογοτεχνίας και συζητιέται στους λογοτεχνικούς κύκλους.
Η Μπλίξεν υπήρξε μια γυναίκα που ξεπέρασε τους φραγμούς της εποχής της σε πολλά επίπεδα: έζησε μόνη της στην Αφρική, έγινε γνωστή και αποδεκτή ως γυναίκα συγγραφέας και τόλμησε να στηρίξει αιρετικές αντιλήψεις για το θεσμό του γάμου και της γυναικείας σεξουαλικότητας. Ενας, ακόμα, από τους λόγους, που κάνει τη πολυσυζητημένη βαρονέσα να εμφανίζεται διαρκώς στο προσκήνιο, είναι η προβληματική του αυτοπροσδιορισμού και τα επίκαιρα ερωτήματα της ταυτότητας των φύλων τα οποία βασανίζουν τους ήρωές της.
Η Χάννα Άρεντ, στο δοκίμιό της για τη συγγραφέα, (προτάσσεται ως εισαγωγή τόμο Επτά γοτθικές ιστορίες , Μέδουσα, 1987, μετ. Κ. Κουντούρης) παρατηρεί πως, στην περίπτωση της Μπλίξεν, «υπάρχει μια γραμμή που χωρίζει τη ζωή της σε δύο περιόδους - πριν και αφού άρχισε να γράφει. Μόνον όταν έχασε όλα εκείνα που αποτελούσαν τη ζωή της, το σπίτι της στην Αφρική και τον εραστή της, μόνον αφού επέστρεψε στην πατρίδα της, στο Ρούνγκστεντλουντ, τελείως αποτυχημένη, μην έχοντας τίποτε άλλο παρά τη θλίψη και τις αναμνήσεις της έγινε η επιτυχημένη συγγραφέας, που δεν θα γινόταν με κανέναν άλλο τρόπο».
Το έργο της έγινε σημείο αναφοράς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και η ίδια μία από τις πλέον αγαπητές συγγραφείς, ακόμα και σήμερα. Οι ιστορίες της, παράξενες και ανήσυχες, σαγήνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ η ίδια η ζωή της αποτέλεσε ένα γοητευτικό μύθο.
Πτυχές της αινιγματικής αυτής προσωπικότητας, με τη μεγάλη συγγραφική στόφα, παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών στο ACS, στην έκθεση φωτογραφίας, που συνοδεύεται από πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της στα ελληνικά.
Η έκθεση αποτελείται από 18 μεγάλου μεγέθους ταμπλό τα οποία παρουσιάζουν αναλυτικά -σαν σε παραμύθι- τη ζωή της Κάρεν Μπλίξεν. Ξεκινώντας από τον οικογενειακό της περίγυρο στη Δανία και τα παιδικά της χρόνια, περνά στη 15χρονη ζωή της στην Αφρική, το γάμο της, τη γνωριμία της με τον άνθρωπο που ενσάρκωνε για την ίδια το αρσενικό ιδεώδες, την επιστροφή της στη Δανία, τις προσπάθειές της για να δημοσιεύσει διηγήματά της, το πρώτο της βιβλίο στην Αμερική και τις εκεί επισκέψεις της, τα τελευταία της χρόνια, εξώφυλλα και εικονογραφήσεις βιβλίων της. Δύο ταμπλό με φωτογραφίες και διηγήσεις αφιερώνονται στο ταξίδι της στην Ελλάδα, το 1951, με τους φίλους της Κνούτ Β. Γιένσεν και Μπενεδίκτη Γιένσεν και την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη, τους Δελφούς και την Αίγινα.
Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: έως την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-17:00
Είσοδος Ελεύθερη
Μία έκθεση φωτογραφίας από την περιπετειώδη ζωή της Κάρεν Μπλίξεν, παρουσιάζει το Κέντρο Τεχνών στο ACS σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Δανίας και παραγωγό της έκθεσης στην ελληνική γλώσσα. Εγκαίνια: Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 20.00. Θα μιλήσει ο Πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα κ. Tom Nörring.