Μνημείο Ζαλόγγου, με την υπογραφή του Γιώργου Ζογγολόπουλου, σύμβολο μνήμης και θυσίας στα ιδεώδη της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έχει πλέον στον κήπο του, και το Προεδρικό Μέγαρο.
Είναι πρωτότυπο, σε κλίμακα ένα προς δέκα του μεγαλειώδους μνημείου που βρίσκεται στον ιστορικό βράχο του Ζαλόγγου, μήκους 18 μέτρων και ύψους 15 μ., ορατό από την αρχαία Νικόπολη, 22 χιλιόμετρα μακριά. Κατασκευάστηκε από 4.300 ασβεστολιθικούς όγκους, μεταξύ 1954 και 1961.
Το Ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλου, με αφορμή τις εργασίες συντήρησης του μνημείου Ζαλόγγου, προσέφερε από τη συλλογή του στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας το μικρότερης κλίμακας «Ζάλογγο», κατασκευασμένο το 1960 από χυτό ορείχαλκο.
Τοποθετημένο στην είσοδο του Μεγάρου, από την Ηρώδου Αττικού διακρίνονται οι έξι αφαιρετικές γυναικείες μορφές, οι οποίες πιασμένες χέρι χέρι σύρουν το χορό, μεγεθύνονται κλιμακωτά και καθώς φτάνουν στην άκρη του γκρεμού, γιγαντώνονται και μετατρέπονται σε σύμβολα θυσίας.
Στο κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, κοντά στην κεντρική λίμνη, υπάρχει άλλο ένα έργο του Ζογγολόπουλου, το «Tel-Neant», με ομπρέλες.
Ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903 - 10 Μαΐου 2004) σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το γνωστότερο από τα έργα του είναι οι «Ομπρέλες» του, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, το 1993, και τώρα βρίσκονται στο συμβούλιο υπουργών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες. Έργο του βρίσκεται και στην Πλατεία Ομονοίας. Δεκάδες ήταν οι εκθέσεις του (ατομικές και ομαδικές), από τις οποίες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του στην Μπιενάλε της Βενετίας ('40, '56, '64, '93, '95) και του Σάο Πάολο ('57), καθώς και στον διαγωνισμό για το «Μνημείο για τον Αγνωστο Πολιτικό Κρατούμενο» στην «Τέιτ Γκάλερι» (Λονδίνο, 1953).