Η ΔΕΒΘ στους «δρόμους του μεταξιού»

23.03.2010
Το σύγχρονο πρόσωπο ενός αρχαίου πολιτισμού φιλοξενεί φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αφού η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα της 7ης διοργάνωσης που πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 25 Απριλίου, στους εκθεσιακούς χώρους της HELEXPO.
Το σύγχρονο πρόσωπο ενός αρχαίου πολιτισμού φιλοξενεί φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αφού η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα της 7ης διοργάνωσης που πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 25 Απριλίου, στους εκθεσιακούς χώρους της HELEXPO.

Ο δυναμισμός της κινεζικής αγοράς που κατέχει τα παγκόσμια πρωτεία στην εκδοτική παραγωγή σε συνδυασμό με την πολύπτυχη πολιτιστική της ταυτότητα συνθέτουν έναν ξεχωριστό πόλο έλξης. Για τέσσερις ημέρες, οι επαγγελματίες και το βιβλιόφιλο κοινό θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη λογοτεχνία μιας χώρας τόσο μακρινής και ταυτόχρονα οικείας, διαμέσου της παράλληλης ιστορικής συνέχειας των αρχαίων πολιτισμών μας.

Μετά τη Φραγκφούρτη, όπου η Κίνα ήταν τιμώμενη χώρα τον Οκτώβρη του 2009, το κινέζικο βιβλίο ταξιδεύει σήμερα στην Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη ενός τεράστιου πολιτισμού που διατρέχει τους αιώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οι Κινέζοι προετοιμάζουν μια ξεχωριστή εμφάνιση, εφάμιλλη της ιστορίας και της κουλτούρας τους, φιλοδοξώντας να γοητεύσουν το ελληνικό κοινό, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών, να συνάψουν συμφωνίες, να μας γνωρίσουν το άλλο «άγνωστο» πρόσωπο μιας σύγχρονης Κίνας.

«Παράδοση και νεωτερισμός», το σλόγκαν της τιμώμενης χώρας

Ανάλογο του μεγέθους της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου "είναι" το εθνικό περίπτερο της Κίνας έκτασης 700 τ.μ. (4 φορές μεγαλύτερο από αυτά της Γαλλίας και της Γερμανίας - που προηγήθηκαν ως τιμώμενες χώρες). Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το ο Εθνικός Οργανισμός Εκδόσεων της Κίνας (China National Publications Import and Export ?Group- Corporation) και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου. (http://www.buchmesse.de ).

Εξίσου εντυπωσιακή η κινεζική αποστολή με περισσότεροι από 200 Κινέζους εκδότες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, κυβερνητικούς εκπρόσωπους που θα δώσουν το «παρών» στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τη σύγχρονη πολιτιστική και εκδοτική ταυτότητα της χώρας τους. Θα παραστεί και ο Κινέζος Υφυπουργός Τύπου και Εκδόσεων Mr. Sun Shoushan (Vice Minister of General Administration of Press and Publication, GAPP).


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΒΘ

Με κεντρικό θέμα «Παράδοση και νεωτερισμός» το πολιτιστικό πρόγραμμα των Κινέζων, φιλοδοξεί να προσελκύσει τους επισκέπτες της φετινής ΔΕΒΘ αλλά και να τους παροτρύνει να γνωρίσουν περισσότερες πτυχές του κινεζικού πολιτισμού.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων «εντός»
9 Κινέζοι συγγραφείς θα εκπροσωπήσουν στη Θεσσαλονίκη τη σύγχρονη λογοτεχνία της χώρας τους: Μπι Φέιγιου (πεζογραφία), Γκάου Χόνγκπε (παιδική λογοτεχνία), Λάνλαν (ποίηση), Ουάνγκ Σιάο Νι (ποίηση, πεζογραφία), Χόνγκε (πεζογραφία), Κάο Γενξουάν (πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία), Γουάνγκ Ξιουμέι (πεζογραφία), Τσεν Σι Σου (πεζογραφία), Γουέι Γούει (πεζογραφία).

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει στην εκδήλωση-παρουσίαση που συντονίζει ο συγγραφέας και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, με αναγνώσεις λογοτεχνικών αποσπασμάτων από τον ηθοποιό Αστέρη Πελτέκη.
(Παρασκευή 23/04, 19:00-21:00, στο περίπτερο της Κίνας).

150 κινέζοι εκδότες έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να προωθήσουν τη δουλειά τους αλλά και να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική εκδοτική παραγωγή (μεταξύ των οποίων διακρίνουμε μερικούς από τους μεγαλύτερους όπως The Commercial Press, People’s Publishing House, Peking University Press καθώς και τον Yilin Press που έχει εκδώσει αρκετά ελληνικά βιβλία).

Θα συνομιλήσουν σε στρογγυλό τραπέζι με Έλληνες εκδότες (Πατάκης, Καστανιώτης, Εστία, Εκδοτική Αθηνών, MM publications) για να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερωθούν, να διαπραγματευτούν.
(Παρασκευή 23/04, 10:00-12:00,αίθουσα «Στρατής Τσίρκας»)


Επίσης, στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΒΘ θα παρουσιαστούν δύο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις:
- Έκθεση Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου : στην Παιδική Γωνιά οι μικροί βιβλιόφιλοι θα μπορούν να ανακαλύψουν τις δημιουργίες κινέζων εικονογράφων.
- Έκθεση Αφίσας Κινέζικου Κινηματογράφου : μια εξαιρετική συλλογή κινηματογραφικών αφισών που θα ενθουσιάσει τους σινεφίλ.


Παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Το πολιτιστικό πρόγραμμα των κινέζων περιλαμβάνει ακόμη παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα που θα μας παρουσιάσουν άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης Κίνας:

1. Η «Εβδομάδα κινέζικου κινηματογράφου» (15-21 Απριλίου 2010) παρουσιάζει σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο «Ολύμπιον» (15-21/04/2010) 7 επιλεγμένες ταινίες ιστορικού περιεχομένου-πολεμικών συρράξεων, μιούζικαλ και σύγχρονα αστικά δράματα και ηθογραφίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών το κλασικό αριστούργημα του παλιού κινέζικου κινηματογράφου «Five Golden Flowers».
Το αφιέρωμα θα "πλαισιωθεί" από έκθεση φωτογραφιών από κλασικές κινεζικές ταινίες, (από την έκδοσης Record of Chinese Movies of 60 Years), ενώ η πανηγυρική τελετή λήξης του φεστιβάλ θα τελεστεί στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» την ημέρα των εγκαινίων, την Πέμπτη 22 Απριλίου, ώρα 21:00.
Το αφιέρωμα τον Μάιο θα ταξιδέψει στην Αθήνα με τη φροντίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

2. Την ίδια ημέρα θα εγκαινιαστεί η εικαστική έκθεση με τίτλο «Τρισδιάστατη Κίνα: Κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης», στο κτήριο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (Πέμπτη 22 Απριλίου, ώρα 16:30).

3. Εκδήλωση-ημερίδα για τους αρχαίους πολιτισμούς θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα) με ομιλητές καταξιωμένες προσωπικότητες από την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία και την Αίγυπτο (Παρασκευή 23 Απριλίου, ώρα 18:00-21:00, στο Divani Caravel).


«Η Αρχαιότητα κι Εμείς»: προς τιμήν της Κίνας η θεματική έκθεση

Αναζητώντας το ιστορικό νήμα που συνδέει την Ελλάδα με την Κίνα, δυο μεγάλους πολιτισμούς που μετρούν 3.000 χρόνια διαχρονικής παρουσίας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στρέφει φέτος το βλέμμα στο παρελθόν. Η θεματική έκθεση, που οργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ, είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη οπτική μας προς τους αρχαίους πολιτισμούς με τον γενικό τίτλο: «Η Αρχαιότητα κι Εμείς».

Με αφορμή την παρουσία της Κίνας ως τιμώμενη χώρα, έχουν προσκληθεί στη Θεσσαλονίκη δύο σημαντικοί σινολόγοι, που έχουν επισταμένα διερευνήσει τις «εκλεκτικές συγγένειες» της ελληνικής και της κινεζικής φιλοσοφικής σκέψης:

♦ ο Σωτήρης Χαλικιάς, μεταφραστής και συγγραφέας που θα δώσει διάλεξη με θέμα: «O ιδανικός ηγεμόνας στον Πλάτωνα και στον Κομφούκιο». (Παρασκευή 23/04, ώρα 17:00, αίθουσα εκδηλώσεων «Νίκος Καββαδίας»). Οργάνωση: ΕΚΕΒΙ

♦ Ο Γάλλος Φρανσουά Ζυλιέν (Francois Jullien), συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot και Διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Σκέψης θα δώσει διάλεξη όπου θα διαπραγματευθεί τα θέματα που τον απασχολούν στις τωρινές μελέτες του:

«Η παράξενη ιδέα της ομορφιάς: το ελληνικό γυμνό και η απουσία του γυμνού στην κινεζική τέχνη» καθώς και «Η επινόηση του ιδανικού και το πεπρωμένο της Ευρώπης ή πώς προσλαμβάνουν τον Πλάτωνα στην Κίνα» (είναι άλλωστε γνωστός για τη ρήση του «έμαθα την κινεζική γλώσσα για να καταλάβω καλύτερα τον Πλάτωνα»). (Σαββάτο 24/04, ώρα 11:00, αίθουσα εκδηλώσεων «Νίκος Καββαδίας»)
Οργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης - Γαλλική Πρεσβεία - ΕΚΕΒΙ

Επίσης, σπάνια χειροποίητα κινεζικά βιβλία θα εκτεθούν στο περίπτερο της θεματικής στο πλαίσιο της έκθεσης: «Xαρτί, ένα τέχνημα πολιτισμού: δύο χιλιετίες ιστορίας σε ανατολή και Δύση».
Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και περιλαμβάνει αντικείμενα και εργαλεία της χειροποίητης χαρτοποιητικής τέχνης, δείγματα πολλών ειδών χαρτιού, σπάνια βιβλία και φωτογραφικό υλικό, από την Ανατολική Ασία, τον αραβικό κόσμο καθώς και την Ευρώπη.
(Σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ και τους ιστορικούς του χαρτιού κ.κ. Μαρίνο Βλέσσα και Μαρία Μαλακού, κατόχους της συλλογής)

Γ.Ο