Γιώργος Αλκαίος: Ξεκίνησα δίπλα στη Βουγιουκλάκη

22.03.2010
O Γιώργος Αλκαίος επιβεβαίωσε όλες τις προβλέψεις και είναι αυτός που τελικά θα ταξιδέψει στο Οσλο για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 55η Γιουροβίζιον με το τραγούδι «Οπα».

O Γιώργος Αλκαίος επιβεβαίωσε όλες τις προβλέψεις και είναι αυτός που τελικά θα ταξιδέψει στο Οσλο για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 55η Γιουροβίζιον με το τραγούδι «Οπα».

Τα χαρμόσυνα μαντάτα της νίκης διαδέχτηκε η είδηση για τον χαμό της αγαπημένης του γιαγιάς, γι’ αυτό και οι αντιδράσεις του ήταν αρχικά μουδιασμένες. Ο Γιώργος προσπαθεί να ξεπεράσει τη σημαντική απώλεια και να προχωρήσει συγκεντρωμένος προς την αποστολή του στη Νορβηγία.

«Ολους αυτούς τους μήνες της προετοιμασίας ήμουν από τις πρόβες στο νοσοκομείο και τούμπαλιν. Μετά το σοκ, γιατί δεν το ήξερα και ήταν πολύ περίεργη εκείνη η στιγμή, προσπαθώ να το "κλειδώσω" μέσα μου και να συνεχίσω. Τώρα έχω κλειδώσει θετικά για τη Γιουροβίζιον».

-Τι σημαίνει για εσένα η έκφραση «Οπα»;

Είναι λέξη άκρως ελληνική. Μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια με την οικογένειά μου μέχρι και το «Οπα-όπα» που είχα γράψει και το τραγούδησε ο Νότης, οι Αντίκ και η Βανδή. Η λέξη όπα εκφράζει την Ελλάδα, είναι το αντίστοιχο «όλε» των Ισπανών με περισσότερες όμως χρήσεις στην καθημερινότητα. Σαν λέξη είναι ο ίδιος ο Ελληνας.

-Ηταν ένα τραγούδι που είχες γράψει καιρό;

Είχα γράψει εδώ και δύο χρόνια τη μουσική. Ομως δεν σημαίνει πως το τραγούδι είναι παλιό, καθώς η ενορχήστρωση και οι στίχοι δημιουργήθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Από την αρχή ο στόχος ήταν να είναι ένα τραγούδι ελληνικό με κάπως πιο ευρωπαϊκή ενορχήστρωση, αλλά και με παραδοσιακά στοιχεία, όπως η λύρα και τα χάλκινα της Βορείου Ελλάδος, ο χειρισμός του δοξαριού από την Κρήτη?

-Και τα επιφωνήματα είναι κάτι σαν ιαχές;

Επίσης τα επιφωνήματα είναι ελληνικά. Ξεκίνησα την καριέρα μου στο θέατρο, είναι κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί. Το πρώτο έργο στο οποίο συμμετείχα στην Επίδαυρο ήταν η «Αντιγόνη» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Εκεί ήμουν στον Χορό και ναι, κάποια από τα επιφωνήματα θυμίζουν τις ιαχές εκείνες του αρχαίου θεάτρου.

-Πολλοί λένε ότι το τραγούδι είναι καλό για να γίνει χιτ στην Ελλάδα, αλλά όχι για τη Γιουροβίζιον και πως ένα άλλο κομμάτι ίσως πιο ποπ θα ταίριαζε στην περίπτωση. Εσύ τι πιστεύεις;

Ενα πιο ποπ κομμάτι θα ταίριαζε σε έναν άλλο καλλιτέχνη. Το γεγονός ότι πάμε ύστερα από 15 χρόνια με ελληνικό στίχο στη Γιουροβίζιον σημαίνει ότι ο κόσμος το ήθελε. Επίσης πήραμε τα καλύτερα σχόλια από την Ευρώπη. Η ελληνική γλώσσα είναι η μητέρα όλων των γλωσσών..

-Η Ελλάδα θα βρίσκεται μέσα στη δεκάδα;

Δεν θα μπω σε αυτήν τη διαδικασία. Δεν πρέπει να μπω. Αυτήν τη στιγμή έχετε δει το 50% από τη δική μας παρουσία. Το υπόλοιπο θα το δείτε στον ημιτελικό και, πρώτα ο Θεός, στον τελικό. Αυτό που ζητάμε είναι μια πολύ καλή εμφάνιση και αυτό θα έρθει μέσα από την καλή ενέργεια που θα έχουμε όλοι.

-Ολοι λένε για σένα τα καλύτερα. Πιστεύεις ότι στον χώρο σου υπάρχουν καλά παιδιά; Γιατί έχουμε δει και βεντετισμούς, αλλά και κακή συμπεριφορά από ανθρώπους στον χώρο του τραγουδιού.

Πιστεύω πολύ στην ευγένεια. Το χάρισμα και το ταλέντο ενός ανθρώπου είτε είναι αρχιτέκτονας είτε μανάβης εξαρτάται από το αν είναι ως άνθρωπος ευγενής. Εγώ κρατάω ακόμη την παιδική μου αφέλεια. Οι πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτό. Εγώ το κάνω και δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Θέλω να είμαι καλά με τον εαυτό μου. Ακόμη κι εκεί που πρέπει να δείξεις κάτι άλλο, κι εκεί δεν τα καταφέρνω... Οπως με το τραγούδι μου.

Δεν ξέρω, μπορεί να μη σου αρέσει ο Αλκαίος, να μην ακούς ελληνική μουσική. Είναι ένα τραγούδι όμως που το ψήφισε ο κόσμος κι έχει πάντα σημασία ο τρόπος που θα πεις κάτι.