«Καβαλάρηδες στη θάλασσα» στο Θέατρο Σφενδόνη

03.03.2010
Το Θέατρο Σφενδόνη ξεκινά τις παραστάσεις του αριστουργήματος του Τζων Μίλλινγκτον Συνγκ, «Καβαλάρηδες στη θάλασσα», την Παρασκευή στις 5 Μαρτίου. Παράλληλα σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο θα παίζεται η «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.

Το Θέατρο Σφενδόνη ξεκινά τις παραστάσεις του αριστουργήματος του Τζων Μίλλινγκτον Συνγκ, ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, την Παρασκευή στις 5 Μαρτίου. Παράλληλα σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο θα παίζεται η «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.

Ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας Τζων Μίλλινγκτον Συνγκ (1871-1909) στη σύντομη ζωή του -έζησε 38 χρόνια- έγραψε έξι θεατρικά έργα. Θεωρείται από τους μελετητές του, "‘ένας πρωτοπόρος και με μεγάλη επιρροή μοντερνιστής".

Ο Σάμιουελ Μπέκετ ερωτώμενος ποιος τον έχει επηρεάσει αναφέρει ένα όνομα: Συνγκ.
Ιδρυτής μαζί με τον Ουίλλιαμ Μπάντλερ Γέητς και την Λαίδη Γκρέγκορυ του Άμπυ Θήατερ του Δουβλίνου- είναι σαν να έβαλε δυναμίτη στη πηγή του ιρλανδικού θεάτρου με την κριτική ματιά του στη θρησκεία και στη κοινωνία της πατρίδας του.

Το έργο οι Καβαλάρηδες στη Θάλασσα, που κατά ορισμένους θεωρείται το καλύτερό του έργο, γράφτηκε το 1903. Πρόκειται για μια μικρή τραγωδία που διαδραματίζεται στα νησιά Άραν, το φυσικό τοπίο όλων του των έργων και ο πηλός από τον οποίο είναι πλασμένα τα πρόσωπα του.

Τα νησιά Άραν βρίσκονται δυτικά της Ιρλανδίας στον Ατλαντικό "το πιο πρωτόγονο μέρος της Ευρώπης" όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας. Στη μέση του ωκεανού- στο πουθενά, απομονωμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, με ζωντανό ακόμα το παγανιστικό παρελθόν με τις κελτικές παραδόσεις για θεούς και ξωτικά.

Εκεί τότε οι δημιουργοί του ιρλανδικού λογοτεχνικού κινήματος θεωρούσαν πως χτυπάει η καρδιά της πραγματικής Ιρλανδίας, αφού η γλώσσα τους αντιστεκόταν ακόμα στην εξάπλωση της γλώσσας του άγγλου κατακτητή.

Είναι η πρώτη φορά που τα πρόσωπα αυτά βρήκαν έκφραση μέσα από τα έργα του Συνγκ. Έτσι απέκτησαν αρχετυπικό χαρακτήρα και οι ζωές τους ξέφυγαν από τον μικρό κόσμο των νησιών κι έγιναν σύμβολα πανανθρώπινων ερωτημάτων.
Ποίηση και σπουδαία θεατρικότητα είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του έργου που θεωρείται το καλύτερο μονόπρακτο του 20ου αιώνα. Καινοτόμος της θεατρικής γραφής, χαρακτηρίζεται από το κοφτό λόγο του και την υψηλή ποίηση.

Ο Γέητς λέει γι αυτόν: Ήταν ένας ονειροπόλος σιωπηλός άνθρωπος γεμάτος από κρυφά πάθη, και αγάπησε τα άγρια νησιά γιατί εκεί, στο φως της μέρας, είδε τι φώλιαζε κρυμμένο μέσα του’.

Στην Ελλάδα ο Συνγκ είναι λίγο γνωστός και μάλλον παρεξηγημένος.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Άννα Κοκκίνου, Φώτης Λαγανόπουλος, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Φανή Παναγιωτίδου, Έφη Βλαχογιάννη, Σοφία Ιγνατίδου, Βιβή Πέτση, Ελεάνα Τσίχλη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Ανθή Λεούση
Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικά: Ισμήνη Καρυωτάκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Σία Σουρέλου
Βίντεο εγκατάσταση: Μαρία Κουρκούτα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Τσιούρα