Έκθεση ζωγραφικής με μινιατούρες στο Black Duck

18.02.2010
Έκθεση ζωγραφικής με μινιατούρες της Ιουλίας Κοντοπούλου παρουσιάζει, από 2 έως 13 Μαρτίου 2010, η gallery του Black Duck Multiplarte.

Έκθεση ζωγραφικής με μινιατούρες της Ιουλίας Κοντοπούλου παρουσιάζει, από 2 έως 13 Μαρτίου 2010, η gallery του Black Duck Multiplarte.

Η Ιουλία Κοντοπούλου σπούδασε Οδοντιατρική την οποία εξασκεί έως σήμερα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Τόσο η καλλιτεχνική διάσταση της οδοντιατρικής όσο και η ανάγκη μιας καίριας εφαρμογής της ψυχολογίας την έφεραν σ’ επαφή με το χώρο της τέχνης και της ψυχανάλυσης. Αγγίζοντας το πεδίο της φαινομενολογίας, τολμάει να απ-εικονίσει μέσα απ’ το σχέδιο, τη ροή, το εύθραυστο και το ακαθόριστο που μας δια-κρίνει.

"For I am not the size of my height but the size of what I see"
Alberto Caeiro

Eγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 2 Μαρτίου 2010, ώρα 8μμ
στην gallery του Black Duck Multiplarte.

Διάρκεια έκθεσης: 2 - 13 Μαρτίου 2010
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 - 22.00
Κυριακή: 18.00 - 22.00

Black Duck Multiplarte - Ντόρα Ρίζου
Cafe-bar-restaurant-gallery
Χρήστου Λαδά 9α, 210 3234760
www.blackduck.gr / [email protected]

Ακολουθεί κείμενο της ιστορικού τέχνης Βασιλικής Αθηνάς Βαγενού

Ο φυσικός κόσμος αποτυπωμένος με τον αυθορμητισμό της αυτόματης γραφής, αφήνοντας δηλαδή τα βάθη του ασυνειδήτου να οδηγήσουν τη δημιουργική διαδικασία, εκπροσωπείται απ’ τα στοιχεία του ουρανού, της γης, του αέρα, του νερού. Η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει στην ελευθερία να κατευθύνει το χέρι και ξαφνιάζει με την «επανεφεύρεση» μορφών γνώριμων και τη γέννηση αγνώστων.

Το συνταίριασμα της ζωγραφισμένης εικόνα με τη «γραφή» - ποίηση, αποτελεί κατ’ εξοχήν παράδοση της τέχνης και της φιλοσοφίας της Ανατολής. Εδώ το ένα συνιστά κομμάτι του άλλου χωρίς κάποια εξωτερική ή λογική σύνδεση, παραμένουν όμως ένα «ζευγάρι», που διανύοντας παράλληλους κι όχι ταυτόσημους δρόμους, προσφέρεται για μια βαθύτερη ανάγνωση στα μάτια του θεατή. Οι συνοδευτικές «λεζάντες» δεν έχουν σκοπό να αναλύσουν τα σχέδια αλλά να υπενθυμίσουν ότι όλα, ακόμα και τα ετερόκλητα εκ πρώτης όψεως, συν-χωρούν μέσα στη φύση και συνθέτουν μέσα από ένα άλλο είδωμα τον άνθρωπο.

Εκεί έγκειται και η αξία των έργων αυτών, στον τρόπο με τον οποίο οι ρέουσες γραμμές της ενώνουν τα επιμέρους με το όλον, το καθημερινό με το λυρικό, το αόρατο με το ορατό, το σχήμα και το χρώμα με την ποίηση.

Βασιλική Αθηνά Βαγενού
Ιστορικός Τέχνης