Παραμύθια με ζώα με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

09.01.2008
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει ξανά τις πόρτες του σ’ έναν κόσμο φανταστικό, γεμάτο από παραμύθια. Μετά την περυσινή επιτυχία, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και πάλι παραμύθια εμπνευσμένα από τα εκθέματα και τους χώρους του!
Τι: Της Αρκούδας ο Γιος και το Ποντικίσιο Παλτουδάκι
Παραμύθια με ζώα με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη
Που: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Κάθε Σάββατο?κι άλλο παραμύθι!
Κάθε Σάββατο: 12:00 ? 13:00
Κάθε φορά θα ακούγονται διαφορετικά παραμύθια
Έναρξη του προγράμματος από 12 Ιανουαρίου
Για όλες τις ηλικίες από 5 χρονών και άνω
Τιμή εισιτηρίου για μικρούς και μεγάλους: 7 Ευρώ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ:
ΤΗΛ. 210 ? 7294220, από ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00 ? 13:00
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 4, ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει ξανά τις πόρτες του σ’ έναν κόσμο φανταστικό, γεμάτο από παραμύθια. Μετά την περυσινή επιτυχία, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και πάλι παραμύθια εμπνευσμένα από τα εκθέματα και τους χώρους του!

Ξωτικές αγελαδάρισσες, νεραϊδένιες πέστροφες, χρυσοπερίστερα και ψάρια που γίνονται άνθρωποι, άλογα που μιλούν, άλογα παρδαλά κι άλογα φτερωτά, παλικάρια και πεντάμορφες που κρύβονται μέσα σε τομάρια κατσικίσια και δέρματα φιδίσια, ποντίκια που παντρολογιούνται και κοκόρια που πάνε ταξίδια, σκυλιά που σώζουν ζωές, πουλιά που δίνουν συμβουλές?

Ένα αφηγηματικό ταξίδι - γεμάτο ζώα - με αρχαίους μύθους, θρύλους, παραδόσεις, τραγούδια και παραβολές από την Ελλάδα, τη Σερβία, την Ανατολή, τη Σικελία και την Καλαβρία, την Κίνα και την Περσία, τη Σλοβακία και τη Ρωσία. Παραμύθια πομάκικα, βλάχικα, αρβανίτικα, κέλτικα, ιρλανδικά και τσιγγάνικα και ... όπου αλλού μας βγάλουν τα χνάρια των... αρκούδων!

Το πρόγραμμα εμπνέεται από εκθέματα που απεικονίζουν ζώα και βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου.

Η αφήγηση των παραδοσιακών παραμυθιών στην εποχή μας, προσελκύει ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κοινού ? στην Ελλάδα η νέο?αφήγηση, όπως λέγεται διεθνώς, έχει αναπτυχθεί, από ελάχιστους επαγγελματίες, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ? και επαναπροσδιορίζεται σε σχέση με τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Τα παραμύθια απευθύνονται σε μεικτό κοινό, πιο συγκεκριμένα σε παιδιά, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, συνοδευόμενα από ενήλικες.

Τα προγράμματα σχεδιάζονται ειδικά και εμπνέονται από τις εκθέσεις του Μουσείου ? μόνιμες ή και περιοδικές. Η κάθε ενότητα αποτελείται από αρκετό υλικό, ώστε οι ιστορίες να εναλλάσσονται από φορά σε φορά και για όσο καιρό διαρκέσει ένα συγκεκριμένο θέμα.
Έτσι η αφήγηση των παραμυθιών εμπνεόμενη από χώρους του Μουσείου γίνεται πιο «βιωματική», διαδραστική και ενδιαφέρουσα για τους συμμετέχοντες. Αντίστοιχα προγράμματα πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια, σε άλλες χώρες, προκειμένου να προσελκύσουν το κοινό, με τρόπο ευχάριστο και εναλλακτικό, στο χώρο του Μουσείου.

Η Σάσα Βούλγαρη, είναι ψυχοπαιδαγωγός και από τους πρωτεργάτες της τέχνης της νέο- αφήγησης στην Ελλάδα. Αφηγείται πειραματικά από το 1989 και επαγγελματικά από το 1993. Δημιούργησε και συνεργάστηκε σε πρωτοπόρα προγράμματα σε σχέση με την αφήγηση, για παιδιά και ενήλικες, ενώ δημιούργησε σταθερά στέκια παραμυθιών, στους χώρους με τους οποίους συνεργάστηκε.

Έχει αρθρογραφήσει και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και εκπαιδευτικές ημερίδες, ενώ εδώ και χρόνια διδάσκει για το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης.
Τον Μάρτιο του 2006, στο πλαίσιο του εορτασμού των είκοσι χρόνων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η Σάσα Βούλγαρη δημιούργησε επί παραγγελία και αφηγήθηκε στο χώρο του Μουσείου ένα παραμύθι, με θέμα τα κυκλαδικά ειδώλια.

Η Σάσα Βούλγαρη, έχει επιμείνει στις μελέτες της, για το παραμύθι, στα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, και μάλιστα στην στενή τους σχέση με το δημοτικό τραγούδι. Η προσωπική της έρευνα την έχει οδηγήσει στην πεποίθηση, ότι παρόλο που το λαϊκό παραμύθι είναι είδος οικουμενικό και οι ίδιες ιστορίες βρίσκονται σε όλους τους λαούς, η «μουσικότητα» του αφηγήματος και η δύναμή του, έχουν, κατά πολύ, να κάνουν με το αν αυτό είναι κοντά στα γλωσσικά βιώματα του αφηγητή. Κατά συνέπεια, ο δικός της τομέας ενδιαφέροντος επικεντρώνεται, κυρίως, στην Ελλάδα, την εγγύς ανατολή και τα Βαλκάνια.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, η έρευνά της έχει στραφεί στην διαφορετική ρυθμολογία που αποκτά ένα συγκεκριμένο παραμύθι ? όπως αυτό προκύπτει από την μελέτη των παραλλαγών του ? ανά την Ελλάδα. Ενδιαφέρεται όχι μόνο για την σωστή έρευνα και μετάδοση του προφορικού λόγου, αλλά κυρίως για την ζωντανή σχέση του με την σύγχρονη εποχή, μέσα από τους όποιους δημιουργικούς μετασχηματισμούς συνεπάγεται αυτή η σχέση.