Έκθεση Δημήτρη Σούλα στη Θεσσαλονίκη

07.01.2008
Το έργο του Δημήτρη Σούλα, ο οποίος εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ στο Μόναχο το διάστημα 1967-1974, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου 2008 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Το έργο του Δημήτρη Σούλα, ο οποίος εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ στο Μόναχο το διάστημα 1967-1974, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου 2008 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Σούλας, που κάλυψε με επιτυχία όλα σχεδόν τα είδη ρεπορτάζ, συνεργαζόταν με το Associated Press και τις περισσότερες μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά της Γερμανίας.

Δημιούργησε ένα προσωπικό έργο που σχολίαζε στιγμιοτυπικά με καίριο τρόπο την κοινωνία της εποχής του, με έμφαση στους μετανάστες, στους απόκληρους των δρόμων, στους φοιτητές που διαδήλωναν για την ειρήνη. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του υπάγονται στο ανθρωπιστικό πνεύμα που κυριάρχησε στη μεταπολεμική φωτογραφία.



[info]
O φωτορεπόρτερ Δημήτρης Σούλας
γεννήθηκε το 1938 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε αρχικά πολιτική οικονομία στη Φρανκφούρτη και εργάστηκε σε μία αμερικανική εταιρία, η οποία όμως τον απέλυσε μετά από πίεση ελλήνων χουντικών λόγω της αντιστασιακής του δραστηριότητας.

Οδηγήθηκε στη φωτογραφία, την οποία είχε ανακαλύψει ήδη από το 1959 μετά την επίσκεψη της έκθεσης φωτογραφίας The family of man στο Αμβούργο και έγινε ένας από τους πιο περιζήτητους φωτοδημοσιογράφους.

Ο Henri Cartier-Bresson τον χαρακτήρισε «φωτογράφος της αποφασιστικής στιγμής». Πίστευε ότι οφείλει να απεικονίζει τους ανθρώπους σε αυθεντικά στιγμιότυπα χωρίς στημένες πόζες. Διέθετε ισχυρή διαίσθηση όταν επρόκειτο να καταγράψει με το φακό του τις παράξενες στιγμές και τις συνήθειες της καθημερινότητας ενώ πολύ συχνά το θέμα των έργων του αντλείται από τις κοινωνικές αντιθέσεις.

Το 1974 με την πτώση της δικτατορίας ο Σούλας διέκοψε την δράση του ως φωτορεπόρτερ και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Το 2004 δώρισε όλο το αρχείο του στο Μουσείο Φωτογραφίας του Μονάχου, της πόλης όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Η έκθεση εγκαινιάζεται κατόπιν επιθυμίας του φωτογράφου στη Θεσσαλονίκη.



Η έκθεση, σε επιμέλεια των Ulrich Pohlmann και Ηρακλή Παπαϊωάννου, είναι συμπαραγωγή - συνδιοργάνωση του Δημοτικού Μουσείου Φωτογραφίας του Μονάχου και του Μ.Φ.Θ., ενώ πραγματοποιείται και με την υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου ΓΚΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης και θα περιοδεύσει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ εντάσσεται στο θεματικό κύκλο του Μ.Φ.Θ. «Έλληνες της Διασποράς».

Την έκθεση συνοδεύει η ομότιτλη έκδοση των Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης / Fotomuseum im Münchner Stadtmuseum δίγλωσση έκδοση: γερμανικά-ελληνικά.