Ανατρέποντας "μ.Χ" δεδομένα

03.01.2008
Με βασικούς άξονες του βιβλίου τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, την ορθοδοξία, το Βυζάντιο και τη μοναστική ζωή, ο Βασίλης Αλεξάκης, που πρόσφατα τιμήθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία με το «Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος», υφαίνει τον ιστό της ιστορίας του αριστοτεχνικά.

«Ο χριστιανισμός, αγαπητέ μου φίλε, δεν συνεχίζει την αρχαιότητα, απλά ακολουθεί όπως η νύχτα ακολουθεί τη μέρα. Η θεολογία αναιρεί τη φιλοσοφία. Η πρώτη απαντά σε όλα, ενώ η δεύτερη ξέρει κυρίως να ρωτά».

Ένας νεαρός φοιτητής της φιλοσοφικής από την Τήνο φιλοξενείται από μία γηραιά κυρία, σε ένα παλιό αρχοντικό της Κηφισιάς. Μετά από παράκληση της και μολονότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους προσωκρατικούς φιλοσόφους και γενικότερα στην αρχαία κλασική φιλολογία, καταπιάνεται με το Αγιο Ορος, προκειμένου αφενός μεν να συγκεντρώσει πλούτο πληροφοριών γι΄αυτό αφετέρου δε να βρει το χαμένο αδελφό της που έχει καταφύγει εκεί ως μοναχός. Αυτή του η έρευνα τον βυθίζει στα άδυτα της σχέσης ορθοδοξίας και κλασικισμού και μέσω αυτής ανακαλύπτει πολλά από τα απόκρυφα σημεία της.

Με βασικούς άξονες τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, την ορθοδοξία, το Βυζάντιο και τη μοναστική ζωή, ο Βασίλης Αλεξάκης, που πρόσφατα τιμήθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία με το «Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος», υφαίνει τον ιστό της ιστορίας του αριστοτεχνικά. Tοποθετώντας στη μυθιστορηματική του πλοκή ιστορικά στοιχεία, αλλά και μαρτυρίες που μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις (όπως τους παρασυρμένους από την εμπορευματοποίηση μοναχούς του Αγιου Ορους που βγαίνουν με καϊκια στη θάλασσα για να πουλήσουν πανάκριβα αντίγραφα της ζώνης της Παναγίας), κατορθώνει να κρατήσει τις δέουσες ισορροπίες και να μας δώσει ένα σύγχρονο αποκαλυπτικό μυθιστόρημα διαρρηγνύοντας σχέσεις αγγελικά δοσμένες και πλασμένες, όπως αυτή του χριστιανικού και κλασικού κόσμου.

Εκδόσεις Εξάντας
Τίτλος: Μ.Χ.
Συγγραφέας: Αλεξάκης, Βασίλης
Αριθμός σελίδων: 339

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]