Εγκαίνια για τον "Ελληνικό Κλασικό Πολιτισμό"

01.03.2002
Με βασικές καθυστερήσεις από την Ιταλία στην αποστολή των εκθεμάτων, εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Mάρτιν Γκρόπιους του Βερολίνου η έκθεση "Ελληνικός Κλασικός Πολιτισμός-Ιδέα ή Πραγματικότητα". Μια έκθεση που σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, (ο οποίος την εγκαινίασε με τον Γερμανό συνάδελφό του) "προβάλλει και υπενθυμίζει την Ελληνική εισφορά στο παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα και με την αναγωγή στην ελληνική αρχαιότητα επανέφερε την έννοια του μέτρου και μας αναγκάζει να συζητήσουμε για θεμελιώδεις έννοιες όπως η δημοκρατία."
&00 Με βασικές καθυστερήσεις από την Ιταλία στην αποστολή των εκθεμάτων, εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Mάρτιν Γκρόπιους του Βερολίνου η έκθεση "Ελληνικός Κλασικός Πολιτισμός-Ιδέα ή Πραγματικότητα". Μια έκθεση που σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, (ο οποίος την εγκαινίασε με τον Γερμανό συνάδελφό του) "προβάλλει και υπενθυμίζει την Ελληνική εισφορά στο παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα και με την αναγωγή στην ελληνική αρχαιότητα επανέφερε την έννοια του μέτρου και μας αναγκάζει να συζητήσουμε για θεμελιώδεις έννοιες όπως η δημοκρατία."
Μιλώντας, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στους έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, λέγοντας πως εξαρτάται αποκλειστικά από τη Βρετανική πλευρά.

Η οργάνωση της συγκεκριμένης εκθέσεως διήρκεσε τρία χρόνια, πραγματοποιήθηκε από την Πρωσική Συλλογή Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Λαχείων της Γερμανίας.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετείχε από την αρχή στο σχεδιασμό της έκθεσης ως μέλος της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής, μαζί με τους κύριους οργανωτές της, τον καθηγητή Wolf-Dieter Heilmeyer, διευθυντή της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Βερολίνου, τον Δημήτρη Παντερμαλή, διευθυντή του νέου Μουσείου Ακροπόλεως και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ι.Π. και τον Αγγελο Δεληβοριά, διευθυντή του μουσείου Μπενάκη. Το περιεχόμενο της έκθεσης διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια τεσσάρων συναντήσεων της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής.
Το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή έκθεση υπό την αιγίδα του έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία περιλαμβάνει 700 σημαντικότατα εκθέματα από 110 μουσεία όλου του κόσμου.

Σκοπός της έκθεσης είναι η αναπαράσταση μιας εποχής, η οποία ξεπερνώντας τα σύνορα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, άσκησε παγκόσμια επιρροή, ως πρότυπο της δημοκρατίας, των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας και της αρχιτεκτονικής. Η έκθεση θα προβάλει μια πολύπλευρη εικόνα, όχι μόνο της ελληνικής κλασικής εποχής, αλλά και της επίδρασης που άσκησε ο κλασικός πολιτισμός στις εκατονταετίες που ακολούθησαν, υπό το πρίσμα διαφορετικών πολιτιστικών και κοινωνικών συνθηκών.
Η επίδραση ξεκινά ήδη από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και εκτείνεται από το θαυμασμό και τη μίμηση κατά την ύστερη αρχαιότητα, την πολιτική της χρήση ως μεθόδου ή συμβόλου κρατικής ισχύος και φθάνει μέχρι το φασισμό, τον εθνικοσοσιαλισμό και το σταλινισμό.
Διάρκεια έκθεσης: 1η Μαρτίου - 2 Ιουνίου 2002

Ο κλασικός πολιτισμός σήμερα
Στo πλαίσιο αυτής της έκθεσης θα ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα "Ο κλασικός πολιτισμός σήμερα", αντικείμενο του οποίου θα είναι οι μορφές πρόσληψης κλασικών θεμάτων από τη σύγχρονη τέχνη και επιστήμη. Στις εκδηλώσεις αυτές, θα εξετασθούν μορφές πρόσληψης του κλασικού πολιτισμού και των πεδίων εφαρμογών του, λαμβάνοντας φυσικά εξ αρχής υπ' όψιν το αδύνατο της πληρότητας μιας τέτοιας φιλόδοξης προσπάθειας.
Την οργάνωση και το συντονισμό έχουν αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τα Κρατικά Μουσεία Βερολίνου, σε συνεργασία με τα πολιτιστικά ινστιτούτα της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, το Φιλανδικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Ινστιτούτο, τον "Αμερικανικό Οίκο" της πρεσβείας των Η.Π.Α, την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου και το Φεστιβάλ Βερολίνου. Μια τέτοιου είδους συνεργασία μεταξύ διαφορετικών εθνικών πολιτιστικών φορέων και γερμανικών πολιτιστικών οργανισμών για την πραγματοποίηση ενός ευρύτατου πολιτιστικού προγράμματος που θα καλύπτει όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, σημειώνεται για πρώτη φορά στη Γερμανία.

Θεατρικό Φεστιβάλ
Στο θεατρικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από το τέλος Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου στο θέατρο του Φεστιβάλ Βερολίνου, θα συμμετάσχουν τα ελληνικά χοροθέατρα "sinequanon" και "Οκτάνα", ενώ στην "Αγορά" του Μεγάρου Μάρτιν Γκρόπιους ο Αρης Ρέτσος θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τραγωδίες του Σοφοκλή, σε μια προσπάθεια ερμηνείας των αρχαίων ελληνικών μέτρων. Ακόμη, θα παρουσιαστεί η όπερα Τρωάδες του φινλανδού συνθέτη Jani Siven και η Λυστιστράτη από το Yana Teatret της Δανίας.

Κινηματογραφικό φεστιβάλ
Εκτός από το θεατρικό οργανώνεται και κινηματογραφικό φεστιβάλ, το οποίο θα φιλοξενηθεί στον κινηματογράφο Arsenal στην πλατεία Potsdam, πλησίον του Μεγάρου Μάρτιν Γκρόπιους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ταινίες του Παζολίνι Μήδεια και Οιδίπους τύρρανος και ο Ορφέας του Jean Cocteau. Η ελληνική συμμετοχή θα αποτελείται από την τριλογία του Μιχάλη Κακογιάννη Ηλέκτρα, Τρωάδες και Ιφιγένεια.