Έκθεση Θεόδωρου Μανωλίδη στη Mihalarias Art

02.12.2009
Χαρακτηριστικά έργα των τελευταίων χρόνων δημιουργίας του διεθνούς ζωγράφου Θεόδωρου Μανωλίδη, παρουσιάζει η έκθεση που εγκαινιάζεται στο κτήριο τέχνης Mihalarias Art στην Κηφισιά, στις 8 Δεκεμβρίου.
Χαρακτηριστικά έργα των τελευταίων χρόνων δημιουργίας του διεθνούς ζωγράφου Θεόδωρου Μανωλίδη, παρουσιάζει η έκθεση που εγκαινιάζεται στο κτήριο τέχνης Mihalarias Art στην Κηφισιά, στις 8 Δεκεμβρίου.

Με αυτή την έκθεση ο Θεόδωρος Μανωλίδης επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας, κατά τα οποία πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρουσιάσεις του έργου του σε μεγάλες γκαλερί και μουσεία του εξωτερικού.

Ο ζωγράφος μοιάζει να θέλει να καταργήσει το χρόνο στα έργα του, μέσα από μια διιστορική διαδρομή, που αφουγκράζεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στη δουλειά του οι αρχαιοελληνικές μνήμες, συνυπάρχουν αρμονικά με τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, την ταπεινότητα των εικόνων, την ιστορία στο σύνολο της, την ελληνική παράδοση, αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα, έτσι όπως μοναδικά την επεξεργάζεται ο Θεόδωρος Μανωλίδης. Νεκρές φύσεις, ανθρώπινες φιγούρες, αποσπάσματα εικόνων, αγγεία με ελληνιστικές σκηνές, αποτελούν επιμέρους τμήματα των καμβάδων του.

Τα έργα του αποτελούν «σεντούκια» των προγόνων μας που ανοίγοντας τα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ένδοξο και πολύτιμο παρελθόν. Τα σύμβολα και οι γραφισμοί υπογραμμίζουν και τονώνουν τις συνθέσεις του.

«Ο εξατομισμένος άνθρωπος, δεν έχει μνήμη παρελθόντος και κατά προέκταση ενόραση μέλλοντος, σημειώνει με αφορμή την έκθεση του, ο ίδιος ο Θεόδωρος Μανωλίδης. «Έχει μόνο ομιχλώδες παρόν. Μόνο αυτοί που έχουν τη μακρύτερη μνήμη έχουν και το μακρύτερο μέλλον. Η ορθόδοξη σκέψη εκφράζεται μέσα από σύμβολα και αρχετυπικές διαχρονικές έννοιες. Ο άνθρωπος, η μάνα Γη, τα αγριολούλουδα, οι πέτρες, τα κλήματα, οι καθημερινές συνήθειες, τα αντικείμενα, οι «νεκρές φύσεις» και οι μνήμες. Ιστορίες απλές καθημερινές μα συγχρόνως τόσο διαχρονικές. Εικόνες παθητικές, σιωπηλές, μπροστά σε μια συγκεχυμένη πραγματικότητα.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Μανωλίδης έχει από το 1975 ως σήμερα παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αγγλία, Η.Π.Α, σε σημαντικές γκαλερί όπως οι:Paul Facchetti Παρίσι-Ζυρίχη, Frumkim Gallery, Marlborough Gallery και Tattischef Gallery, Νέα Υόρκη, κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη και Η.Π.Α. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας, της Ευρώπης και Αμερικής.

Info

Τι Έκθεση Θεόδωρου Μανωλίδη

Που: Χώρος τέχνης Mihalarias Art, Κηφισίας 260 & Δηληγιάννη

Πότε: 8/12- 10/1

Τηλ. 210 6234320

Εγκαίνια έκθεσης 8 Δεκεμβρίου 20:00

www.mihalarias.gr