«Φύλλα από γυαλί» στο Απλό Θέατρο

17.11.2009
Με το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϋ «Φύλλα από γυαλί» ξεκινούν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009 οι παραστάσεις στο Απλό Θέατρο (Νέα Σκηνή) Γραμμένο το 2007, το Φύλλα από γυαλί έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο δυναμικά και καίρια έργα της σύγχρονης αγγλικής δραματουργίας.

Eνα οικογενειακό δράμα για οδυνηρά μυστικά και τον όλεθρο που προκαλεί η αποκάλυψή τους είναι η βάση του έργου του Φίλιπ Ρίντλεϊ «Φύλλα από γυαλί». Κείμενο «ψυχρό» και μετρημένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του (μέχρι τις αποκαλύψεις με μορφή χιονοστιβάδας του φινάλε), παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή του «Απλού Θεάτρου», μέσα από την πυκνή και λιτή σκηνοθετική ανάγνωση της Βίκυς Γεωργιάδου, στο (πολύ ενδιαφέρον) σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη με τα γυάλινα φωτισμένα κουτιά-«ενυδρεία» γεμάτα γυαλικά και μετάφραση Ευάγγελου Τυρόγλου.

Με το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϋ «Φύλλα από γυαλί» αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας, που κάτω από τη γυαλιστερή της επιφάνεια, τον καθωσπρεπισμό της και την τυπική συνταγή της ευτυχίας της, κρύβει ένοχα μυστικά, που προσπαθεί να αποσιωπήσει ή να αγνοήσει μέχρι τη στιγμή που η τελική τους έκρηξη θα αποκαλύψει σοκαριστικά το καρκίνωμα ψεύδους που υπάρχει στο DNA αυτής της οικογένειας, αφήνοντας μια μετέωρη αίσθηση ανεπίδοτης λύτρωσης.

Ο Φίλιπ Ρίντλεϋ, μ' αυτό το ανατριχιαστικό και βραδυφλεγές δράμα, που έχει στο κέντρο του την ιστορία δύο αδερφών, βάζει στο μικροσκόπιο τη σχέση ανάμεσα στη μνήμη και την αλήθεια. Η μνήμη ακρωτηριάζεται από φόβο και η αλήθεια είναι το μεγαλύτερο θύμα της. Η σιωπή ή ο κωδικοποιημένος λόγος προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια, της οποία η συσσωρευμένη καταπίεση δημιουργεί διαρκώς μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις μέσα από τις οποίες η ενοχή προβάλει ως ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο.

Με αναφορές στον Ίψεν, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το παρελθόν έρχεται και καθορίζει το παρόν και το μέλλον, και στον Πίντερ, όσον αφορά τη μνήμη και τις εκδοχές της αλήθειας, το Φύλλα από γυαλί εξερευνά τις συνέπειες από την άρνηση της ευθύνης και της ειλικρίνειας. Και μέσα από τον μικρόκοσμό μιας οικογένειας συνδέει τα θέματα της παραπληροφόρησης, της απάτης και της χειραγώγησης με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου.

Η απόκρυψη της αλήθειας και η παραποίηση των γεγονότων στο οδυνηρό παρελθόν μιας οικογένειας σχετίζεται με τις αντίστοιχες πρακτικές στο πλαίσιο των σύγχρονων πολέμων και του γενικευμένου κλίματος τρομοκρατίας, καθιστώντας το έργο την πιο ανάγλυφη απόδοση της πραγματικότητας που μας περιβάλλει.

Γραμμένο με αριστοτεχνική ακρίβεια στον τρόπο που σταδιακά αποκαλύπτει τα κρυμμένα του νοήματα και χτισμένο με μαστοριά από έναν συγγραφέα που ξέρει να χρησιμοποιεί κάθε λέξη του για να συνθέσει ένα τρομακτικό καλειδοσκόπιο αλήθειας και ένα γοητευτικό πάζλ εικόνων και αισθήσεων, το Φύλλα από γυαλί είναι ένα έργο στο οποίο καθένας μας μπορεί να αναγνωρίσει κομμάτια της οικογενειακής του ζωής και της ευθύνης του απέναντι στην εικόνα του σύγχρονου κόσμου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Παρασύρη, Γιώργης Τσαμπουράκης και Θανάσης Δόβρης.

Το έργο που έλαβε εξαιρετικές κριτικές ανεβαίνει σε μετάφραση Ευάγγελου Τυρόγλου, σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου σκηνικά - σκηνικά Κων/νου Ζαμάνη, μουσική Κώστα Ανδρέου και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα.

Info

Τι: Παράσταση «Φύλλα από γυαλί»

Που: Απλό Θέατρο Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα

Τηλ. 210 9229605

Πότε: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00 Τετάρτη και Κυριακή 19:00