Στον Mark Wallinger το φετινό Βραβείο Τέρνερ

04.12.2007
Ο εικαστικός Mark Wallinger, ή αλλιώς "Η αρκούδα που χορεύει" κέρδισε το φετινό Βραβείο Τέρνερ και το ποσό των 37.000 ευρώ (25.000 αγγλικές λίρες) για το πολιτικό του έργο "State Britain».

Ο εικαστικός Mark Wallinger, ή αλλιώς ο κύριος 'Αρκούδα που Χορεύει' κέρδισε το φετινό Βραβείο Τέρνερ και το ποσό των 37.000 ευρώ (25.000 αγγλικές λίρες) για το πολιτικό του έργο "State Britain".

Η τελετή απονομής των Βραβείων Τέρνερ στους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες της Βρετανίας, έλαβε χώρα χθες το βράδυ στην Tate Liverpool και παρουσιάστηκε από το γνωστό αστέρα του Χόλιγουντ και συλλέκτη έργων τέχνης Ντένις Χόπερ.

Το φετινό βραβείο συν-διεκδίκησαν οι καλλιτέχνες: Zarina Bhimji, Nathan Coley, Mike Nelson -και ο τελικός νικητής Mark Wallinger- ενώ η τελετή απονομής προβλήθηκε live από το βρετανικό Channel 4.

Ο 48χρονος καλλιτέχνης ξεχώρισε παρουσιάζοντας μία σύνθεση από φωτογραφίες, κολάζ και τα αυθεντικά πλακάτ, που χρησιμοποίησε ο βρετανός ακτιβιστής Μπράιαν Χο, κατά τη διαμαρτυρία του για τον πόλεμο του Ιράκ έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Το πιο γνωστό έργο του Wallinger και αυτό που του έδωσε τον χαρακτηρισμό "Dancing Bear" είναι ένα βίντεο, το οποίο τον παρουσίαζε ντυμένο ως αρκούδα να ψάχνει τη λεία του για 10 συνεχόμενες ημέρες σε μια άδεια βερολινέζικη γκαλερί ('The Sleeper' Βίντεο). Ο Wallinger έγινε ευρύτερα γνωστός το 1999 με τον 'Ecce Homo', ένα γλυπτό του Χριστού, που έμεινε εκτεθειμένο στην Πλατεία Trafalgar για ένα χρόνο.

Κατά την απονομή ο Wallinger άδραξε την ευκαιρία να ζητήσει δημοσίως από τη βρετανική κυβέρνηση να τερματίσει την εμπλοκή της στον πόλεμο. «Φέρτε πίσω τα στρατεύματα, δώστε μας πίσω τα δικαιώματά μας, εμπιστευθείτε τον λαό».

Οι κριτές επέλεξαν το έργο του σχολιάζοντας την αμεσότητα, την πηγαία ένταση και την ιστορική του βαρύτητα. Αν και δεν έλειψαν ούτε φέτος οι γνωστές αμφισβητήσεις, η κριτική επιτροπή θεώρησε ότι το έργο του συνδυάζει μια τολμηρή πολιτική στάση και την ικανότητα της τέχνης να διατυπώνει θεμελιώδεις ανθρώπινες αλήθειες.

Μετά την απονομή του βραβείου, τα έργα των τριών υποψηφίων και του νικητή αναμένεται να εκτεθούν στην Tate Britain.

Τσατσαράγκου Χριστίνα