Το Μegaron Plus τιμά τον Αγγελο Τερζάκη

23.11.2007
Το Μegaron Plus διοργανώνει Συμπόσιο στη μνήμη του σπουδαίου πνευματικού άνδρα, λογοτέχνη και θεατράνθρωπου της γενιάς του ’30, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του...
Το Μegaron Plus διοργανώνει Συμπόσιο στη μνήμη του σπουδαίου πνευματικού άνδρα, λογοτέχνη και θεατράνθρωπου της γενιάς του ’30, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του...

Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το Megaron Plus διοργανώνει Συμπόσιο για να τιμήσει τον σπουδαίο πνευματικό άνδρα, να ξανασυζητήσει και να επαναπροτείνει το έργο του, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων θα αρχίσει στις 5μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θ’ αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα.


Στο Συμπόσιο ? το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Εστία ? μιλούν για τον κορυφαίο λογοτέχνη και θεατράνθρωπο, σημαντικοί εκπρόσωποι των ελληνικών Γραμμάτων και των Τεχνών.
Πρόκειται για: τον ερευνητή Α’ της Ακαδημίας Αθηνών Άγγελο Αφρουδάκη, τον ποιητή και κριτικό θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη, τον επίτιμο διδάκτορα θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κριτικό θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο, τον σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό Σπύρο Ευαγγελάτο, τον διευθυντή του περιοδικού Νέα Εστία Σταύρο Ζουμπουλάκη, την εκδότρια Μαρίνα Καραϊτίδη, τη συγγραφέα και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη, την κριτικό λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, τον συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Ιωάννη Μάνο, την διδάκτορα φιλολογίας Πολυξένη Μπίστα και τον γιο του Άγγελου Τερζάκη, συνθέτη Δημήτρη Τερζάκη. Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, το Συμπόσιο δίνει τη δυνατότητα στο σύγχρονο αναγνώστη του Αγγελου Τερζάκη να έρθει σε επαφή και να κατανοήσει την προσωπικότητα και το πολύπλευρο έργο του.

Στο πρώτο μέρος, έπειτα από σύντομο χαιρετισμό του Ιωάννη Μάνου και μια μικρή αναφορά στον Τερζάκη από την Μαρίνα Καραϊτίδη, ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας θα επιχειρήσει τη Σκιαγράφηση του ανθρώπου Αγγελου Τερζάκη. Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πορεία του μαχητικού «εργάτη της πένας» που βρέθηκε «στη βαλτωμένη στρατιά της μεσοπολεμικής αγωνίας», του στοχαστή με την ιδεολογική συνέπεια που δεν δίστασε να καταγγείλει δημόσια καθεστώτα πολιτικά και θρησκευτικά, του γνήσιου εκφραστή της υπαρξιακής αγωνίας και του τραγικού νοήματος της ζωής.

Για τον Τερζάκη και το θέατρο θα μιλήσουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σπύρος Ευαγγελάτος και Πολυξένη Μπίστα, επιμελήτρια ενός υπό έκδοση τόμου με κριτικές θεάτρου του Αγγελου Τερζάκη. Ο συγγραφέας της βυζαντινής τραγωδίας «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» που παραστάθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1936, διορίστηκε, έναν χρόνο μετά, γραμματέας της πρώτης κρατικής σκηνής και αργότερα καλλιτεχνικός και γενικός διευθυντής του δραματολογίου της.

Το δεύτερο μέρος του Συμποσίου είναι αφιερωμένο στον λογοτέχνη Άγγελο Τερζάκη. Στον μυθιστοριογράφο Τερζάκη θα αναφερθούν οι Ελισάβετ Κοτζιά, Αγγέλα Καστρινάκη και Αγγελος Αφρουδάκης. Επηρεασμένος από συγγραφείς όπως ο Κνουτ Χάμσουν, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι αλλά και ο Δημοσθένης Βουτυράς, ο Τερζάκης, το «παιδί της γενιάς του ‘30» έγραψε στην πλειοψηφία τους αστικά μυθιστορήματα όπως «Η μενεξεδένια Πολιτεία» και «Η μυστική ζωή» (Α’ κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, 1958) ? με εξαίρεση την «Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ», ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, και «Το ταξίδι στον Έσπερο».

Την ημερίδα θα κλείσει ο Γιάννης Βαρβέρης «ρίχνοντας φως» στο σημαντικό δοκιμιακό έργο του το οποίο άσκησε επίδραση τόσο στη λογοτεχνική όσο και στη θεατρική παραγωγή του. Για το έργο αυτό βραβεύτηκε το 1964 με το Βραβείο Δοκιμίου των Δώδεκα (για τον τόμο δοκιμίων Προσανατολισμός στον αιώνα) και το 1969 με το Αριστείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών (για το Μυστήριο του Ιάγου) της οποίας εκλέχθηκε μέλος πέντε χρόνια αργότερα.