''Η Μνήμη των Κύκνων'' από το Κ.Θ.Β.Ε.

14.01.2002
Κάποτε υπήρχε ένα μπαλέτο, "Η Λίμνη των Κύκνων". Εγινε διάσημο, το χόρεψαν κορυφαίοι χορευτές, ενώ η μουσική του περιέχει τις πιο διάσημες μελωδίες. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζουν μια διαφορετική διασκευή του έργου τη "Μνήμη των Κύκνων" στη σκηνή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
&00 Κάποτε υπήρχε ένα μπαλέτο, "Η Λίμνη των Κύκνων". Εγινε διάσημο, το χόρεψαν κορυφαίοι χορευτές, ενώ η μουσική του περιέχει τις πιο διάσημες μελωδίες.
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζουν μια διαφορετική διασκευή του έργου τη "Μνήμη των Κύκνων" στη σκηνή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Το έργο
Η Οντέτ ζει εγκλωβισμένη στη μορφή του κύκνου και ερωτεύεται τον Ζίγκφριντ ως μόνη διαφυγή από τα δεσμά της, ελπίζοντας ότι θα ξαναγίνει γυναίκα. Ο κακός μάγος στέλνει στη θέση της την Οντίλ με τη μορφή του μαύρου κύκνου. Τότε η ιστορία περιπλέκεται, ο Ζίγκφριντ υπόσχεται αιώνια αγάπη στον μαύρο κύκνο και η ελπίδα της Οντέτ σβήνει. Μόνη διέξοδος ο θάνατος, αφού στο τέλος του έργου η Οντέτ και ο Ζίγκφριντ πνίγονται στη λίμνη.

Η τραγική περιπέτεια των δύο αυτών ιδανικών αυτόχειρων γίνεται ο βασικός κορμός για τις δεκαπέντε προσωπικές ιστορίες των ερμηνευτών της παράστασης. Μια διαφορετική ανάγνωση του έργου, στην οποία η λίμνη συμβολίζει τα σύνορα του εγκλεισμού μας στις συμβάσεις και η μόνη διαφυγή είναι το φως μιας ελπίδας.

Οι συντελεστές
Η χορογραφία και η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου, η ηχητική εικόνα του Δημήτρη Κουρτάκη, η σκηνογραφία του Κένυ Μακλλέλαν, τα κοστούμια του Κωνσταντίνου Ρήγου και της Νατάσσας Δημητρίου, οι φωτισμοί του Στέλιου Τζολόπουλου και του Τάσου Δαηιλίδη και τα κείμενα της Ελενας Πέγκα.
Τη διανομή του έργου συμπληρώνει ένα επιτελείο σημαντικών χορευτών: Τάκης Αργυρόπουλος, Αφροδίτη Γεωργιάδου, Δημήτρης Ιορδανίδης, Κατερίνα Κερβανίδου, Παναγιώτης Κοντονης, Ρούλα Κουτρούμπελη, Γιάννης Μάρτος, Αμαλία Μπένετ, Σπύρος Μπερτσάτος, Νικολέτα Ξεναρίιου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Έλενα Τοπαλίιδου, Ηλίας Τσάκωνας.
Παίζουν οι μουσικοί: Τηλέμαχος Μούσας και Αποστόλης Λεβεντόπουλος.