"Αντικειμενικό - Μη αντικειμενικό" από τη Συλλογή Κωστάκη

05.11.2007
Έκθεση με έργα από τη Συλλογή Κωστάκη/Ρωσική Πρωτοπορία παρουσιάζονται στην έκθεση 'Αντικειμενικό - Μη αντικειμενικό', που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, στους χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών.
Έκθεση με έργα από τη Συλλογή Κωστάκη/ Ρωσική Πρωτοπορία παρουσιάζονται στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, στους χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών.

Πρόκειται για 100 έργα που προέρχονται από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης -μια από τις σημαντικότερες ανά τον κόσμο συλλογές Ρωσικής Πρωτοπορίας- που αριθμεί περισσότερα από 1270 έργα. Έργα που καλύπτουν τους σταθμούς και τα πιο σημαντικά κινήματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Συμβολισμός, Κυβοφουτουρισμός, Σουπρεματισμός, Κονστρουκτιβισμός, Παραγωγική Τέχνη, Οργανική Παιδεία, Αναλυτική Τέχνη, Ηλεκτρο-οργανισμός. Έργα- καρπό μιας επαναστατικής κοινωνίας με κύριο σύνθημα την ανατροπή των απαρχαιωμένων δομών και την αλλαγή.

Η δομή της έκθεσης επικεντρώνεται στην παρουσίαση αυτών των κινημάτων μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα, επιδιώκοντας να αναδείξει το ρηξικέλευθα νέο, πειραματικό και δυναμικό χαρακτήρα, τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς και τις οπτικές εμπειρίες μιας τέχνης που αναπτύχθηκε στη Ρωσία τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μια τέχνης που κατέχει ιδιαίτερη θέση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πίνακες, σχέδια, τυπώματα, κατασκευές, πορσελάνες και αρχειακό υλικό, που παραπέμπουν σε μια πολυεδρική και πολύμορφη έκφραση, που έχει όλα τα γνωρίσματα μιας επαναστατικής, ανατρεπτικής και εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εποχής. Έργα που φιλοτέχνησαν μεταξύ άλλων οι Καζιμίρ Μαλέβιτς, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντερ Ρότσενκο, Ιβάν Κλιούν, Γκούσταβ Κλούτσις, Λιουμπόβ Ποπόβα, Σόλομον Νικρίτιν, Κλίμεντ Ρέντκο, Μιχαήλ Ματιούσιν, Ιλιά Τσάσνικ, Βαρβάρα Στεπάνοβα, Ολγα Ροζάνοβα, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα, Μπόρις, Μαρία και Ξένια Έντερ, Μιχαήλ Πλαξίν και Βσεβολοντ Σουλίμο- Σαμουίλο.

Κινητήρια δύναμη των καλλιτεχνών-εκπροσώπων της Ρωσικής Πρωτοπορίας δεν ήταν μόνο ο διαρκής πειραματισμός σε νέες μορφές έκφρασης και υλικών, αλλά και η ουτοπική επιδίωξη της αλλαγής του κόσμου μέσα από καλλιτεχνικές διαδικασίες που ξεπερνούν και αυτά τα όρια της τέχνης και επεκτείνονται στις κοινωνικές και πολιτικές δομές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και παιδιά ΣΤ’ Δημοτικού - καθώς και ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2310 589140. Παράλληλα, ξεναγήσεις στο ευρύ κοινό θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:00.

INFO
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21-Μονή Λαζαριστών, 56430, Θεσσαλονίκη
Έργα από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Διάρκεια έκθεσης έως 30 Νοεμβρίου 2007
Εκθεσιακός χώρος: 1ος και 2ος όροφος στη Μονή Λαζαριστών.
www.greekstatemuseum.com