&00 Μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην αξεπέραστη ομορφιά και στους επικούς τόπους της Αμερικής του 19ου αιώνα θα φιλοξενεί η Tate Britain από τον Φεβρουάριο του 2002.
Η έκθεση με τίτλο "Αμερικανική ομορφιά: Η ζωγραφική των τοπίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1820-1880", αποκαλύπτει πως οι Αμερικανοί καλλιτέχνες στηρίχθηκαν πάνω στα κατορθώματα των Ευρωπαίων εκπρόσωπων του Ρομαντισμού, όπως για παράδειγμα ο JMW Turner. Η δουλειά τους παρουσιάστηκε τον 19ο αιώνα στο Λονδίνο και αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού από τη βασίλισσα Βικτώρια. Από τότε τα έργα αυτά παρουσιάζονται σπάνια στο εξωτερικό και γι' αυτό πιστεύεται ότι η έκθεση θα προσελκύσει πλήθος κοινού στη Βρετανία.
Εμπνευσμένοι από τη λαμπρότητα των Αμερικανικών Τοπίων, καλλιτέχνες όπως ο Thomas Cole, ο Albert Bierstadt και ο Frederic Edwin Church ζωγράφισαν τις ανησυχίες της Αμερικανικής Ηπείρου από την κοιλάδα του ποταμού Χάνστον και τους καταρράκτες του Νιαγάρα της ανατολής μέχρι τα Βραχώδη όρη, το Γκραντ Κάνυον, το Γέλοουστοουν και την κοιλάδα Γιοσέμιτι, όπως ήταν πριν από 200 χρόνια.
Η "Αξεπέραστη Αμερικανική Ομορφιά" αποτελείται από περίπου 90 πίνακες, όλοι λάδια, πολλά από τα οποία σε φοβερά μεγάλους καμβάδες. Θα υπάρχουν επίσης και μικρότερης κλίμακας έργα. Η έκθεση επικεντρώνεται στην κλασική περίοδο του Hudson River School από το 1820 μέχρι το 1880, ξεκινώντας με τον Cole, του οποίου το έργο Landscape with tree Trunks είναι ένα από τα αριστουργήματα της "Αξεπέραστης Αμερικής".
Διάρκεια έκθεσης: 21 Φεβρουαρίου - 19 Μαϊου
Αμερικανική ομορφιά: Η ζωγραφική των τοπίων στις Ηνωμένες Πολιτείες
03.01.2002
Μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην αξεπέραστη ομορφιά και στους επικούς τόπους της Αμερικής του 19ο αιώνα θα φιλοξενεί η Tate Britain από τον Φεβρουάριο του 2002. Η έκθεση με τίτλο "Αμερικανική ομορφιά: Η ζωγραφική των τοπίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1820-1880", αποκαλύπτει πως οι Αμερικανοί καλλιτέχνες στηρίχθηκαν πάνω στα κατορθώματα των Ευρωπαίων εκπρόσωπων του Ρομαντισμού, όπως για παράδειγμα ο JMW Turner. Η δουλειά τους παρουσιάστηκε τον 19ο αιώνα στο Λονδίνο και αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού από τη βασίλισσα Βικτώρια.