40 χρόνια γερμανική videoart!

25.10.2007
Πολιτιστική κληρονομιά - Η VideoArt στη Γερμανία από το 1963 μέχρι τις ημέρες μας. Μια ιστορική ανασκόπηση 40 και πλέον χρόνων γερμανικής βιντεοτέχνης με φόντο τη διεθνή σκηνή της mediaart...
Η VideoArt στη Γερμανία από το 1963 μέχρι τις ημέρες μας.
Μια ιστορική ανασκόπηση 40 και πλέον χρόνων γερμανικής βιντεοτέχνης με φόντο τη διεθνή σκηνή της mediaart...

Το εγχείρημα 40 χρόνια video art στη Γερμανία είναι μια πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Πολιτιστικού Ιδρύματος της Γερμανίας, για την υλοποίηση του οποίου συνεργάστηκαν πέντε κορυφαίοι γερμανικοί οργανισμοί (μουσεία/πινακοθήκες/συλλογές τέχνης) στο χώρο της εικαστικής τέχνης.

Στόχος του εγχειρήματος ήταν η διάσωση, συντήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της βιντεοτέχνης, καθότι οι «φορείς» της, οι μονάδες αποθήκευσης, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Μετά από έρευνες 2 χρόνων βρέθηκαν τα original masters και αποθηκεύθηκαν σε ψηφιακή πια μορφή.

Οι τέσσερις εγκαταστάσεις που θα στηθούν στο Ζάππειο, μία για κάθε δεκαετία, δεν αντικατοπτρίζουν μόνον την πορεία και την εξέλιξη του νέου αυτού μέσου της σύγχρονης τέχνης, αλλά δίνουν στους φιλότεχνους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ποιο βαθμό συμβαδίζουν οι τεχνολογικές και αισθητικές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν έργα των: Wolf Vostell, Samuel Beckett, Fernsehgalerie Gerry Schum, Katharina Sieverding, Joseph Beuys, Jochen Gerz, Ulrike Rosenbach, Klaus vom Bruch, Robert Wilson, Marina Abramovic/Ulay, Nam June Paik, Marcel Odenbach, Jörg Herold, Angela Melitopoulos, Hito Steyerl, Rosemarie Trockel, Harun Farocki, Andreas Siekmann.

ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
Σάββατο 10 ώς Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007, 10:00 - 20:00,
Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007, 10:00 - 14:00.