Δύο εκθέσεις για διχασμένες προσωπικότητες!

23.10.2007
Η νέα ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά είναι μία εικαστική ανάλυση του φαινομένου της "διχασμένης προσωπικότητας" και μοιράζεται στους δύο χώρους των Kalfayan Galleries, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Spilt (higher and higher) - Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007 // Ώρα 12:00
Διάρκεια έκθεσης: 17 Νοεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου, 2007

Split (lower and lower) - Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007 // Ώρα 20:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου - 8 Δεκεμβρίου 2007

Η νέα ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά ‘μοιράζεται’ στους δύο χώρους των Kalfayan Galleries, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μία εικαστική ανάλυση του φαινομένου της ‘διχασμένης προσωπικότητας’, το οποίο η μοντέρνα ψυχολογία θεωρεί ‘νοητική πάθηση’. Ο Κακανιάς μελετά αυτή την ‘ασθένεια’ από την οποία άλλωστε ‘πάσχει’ σοβαρά και ο ίδιος. Η ανάλυσή του όμως δεν ακολουθεί το θεωρητικό σχήμα του ‘καλού’ και του ‘κακού’, όπως κάνει ο Stevenson στο ανατριχιαστικό, κλασικό μυθιστόρημά του «Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ».

Οι δύο εκθέσεις εκφράζουν δύο διαφορετικές προσωπικότητες που συνυπάρχουν στο ίδιο μυαλό, δύο εκδοχές πάνω στο θέμα της απελπισίας και της νοητικής διαταραχής. Η έκθεση ‘higher and higher’ πραγματεύεται το τραγικό υπαρξιακό κενό της εποχής μας. Η έκθεση ‘lower and lower’ αναφέρεται στα βαθιά αιώνια προβλήματα των πρώτων παιδικών χρόνων και την ψευτοηθική της κοινωνίας μας που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ‘πάσχοντες’ ενήλικες. Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κανείς;

Αυτός ο διχασμός της προσωπικότητας αποτυπώνεται και αισθητικά, καθώς τα έργα των δύο εκθέσεων διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους. Ποιά από τις δύο προσωπικότητες είναι πιο κοντά στον καλλιτέχνη; Η επιφανειακή, μανιακή και εγωκεντρική κα. Τεπενδρή ή το αιώνιο παιδί που κρύβει ο ίδιος μέσα του, βιασμένο πνευματικά από τους νόμους της κοινωνίας; Και οι δύο, ή μήπως καμία;

Η έκθεση της Αθήνας περιλαμβάνει καινούργια μεγάλης κλίμακας σχέδια με μολύβι, ένα βιβλίο (ζωγραφισμένο με gouache και μελάνι) εμπνευσμένο από το πεζό ποίημα του Καβάφη ‘Το Σύνταγμα της Ηδονής’ καθώς και ένα καινούργιο γλυπτό. Η νέα δουλειά του Κακανιά θυμίζει τα πρώτα έργα του, σε ένα ζωγραφικό στυλ με ποικίλες αναφορές, από τον Goya και τον Paul McCarthy έως τους ήρωες του Walt Disney και τις ηρωίδες του outsider καλλιτέχνη Henry Dager.

Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη είναι μια εγκατάσταση, όπου έχουν συγκεντρωθεί αντικείμενα-αναμνηστικά από τις πρόσφατες περιπέτειες της μυθικής κας. Τεπενδρή, αποτέλεσμα της συναναστροφής της με άτομα σαν την Lindsay Lohan και την Paris Hilton. Με το γνωστό καυστικό του χιούμορ ο Κακανιάς μας παρουσιάζει μια πιο ανθρώπινη πλευρά της ηρωίδας του, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την κατάθλιψη, τα ναρκωτικά, τον κόσμο των ζιγκολό και του Χόλυγουντ. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει σε υπαίθριο χώρο της πόλης ένα υπερμέγεθες μπαλόνι-γλυπτό της κας. Τεπενδρή.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
ΑΘΗΝΑ (Χάριτος 11, 106 75): Δευτέρα, Σάββατο: 10.00-15.00 - Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00-20.00
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Π. Κορομηλά 43, 546 22): Δευτ, Τετ, Σάβ: 10.00-15.00 - Τρ, Πέμ, Παρ: 10.00?14.30 & 18.00?21.00