«Όνειρα και πραγματικότητα» στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης

23.10.2007
Έργα από το Διεθνές Σχολικό Πρόγραμμα της Unilever σε συνεργασία με την Tate Modern του Λονδίνου και από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Η έκθεση «Όνειρα και πραγματικότητα» που φιλοξενεί το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης παρουσιάζει έργα παιδιών που προέρχονται από το Διεθνές Σχολικό Πρόγραμμα Τέχνης της Unilever σε συνεργασία με την Tate Modern και από τις συλλογές του Μουσείου.

Το πρόγραμμα προσέφερε μια ενδιαφέρουσα αντίληψη για τις απόψεις και τη δημιουργικότητα των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων πολιτισμικών και δημιουργικών επιδράσεων.

Στόχος του ήταν να ενθαρρύνει παιδιά 6-18 ετών να δημιουργήσουν ένα έργο ζωγραφικής, ένα γλυπτό ή ακόμα και μια μικρή εγκατάσταση πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα «Όνειρα και πραγματικότητα» βασίστηκε στο έργο του Carsten Holler με τίτλο «Test Site», μια σειρά από γιγάντιες τσουλήθρες που παρουσιάστηκαν στην Tate Modern τον Οκτώβριο του 2006.

Στο Πρόγραμμα ανταποκρίθηκαν χιλιάδες σχολεία από 19 χώρες. Στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν 129 έργα από 74 φορείς, ενώ τέσσερα από αυτά επιλέχθηκαν από Κριτική Επιτροπή που συνέστησε το Μουσείο και εστάλησαν στην Tate Modern. Το έργο «Ο μυστηριώδης επισκέπτης» παρουσιάστηκε τελικά, μαζί με τα επιλεγμένα έργα των παιδιών από τις άλλες χώρες, στην έκθεση που διοργάνωσε η Tate Modern το Μάρτιο του 2007.

Η έκθεση βασίζεται κυρίως στα έργα του Διεθνούς Σχολικού Προγράμματος Τέχνης και έχει εμπλουτιστεί με έργα από τους Κύκλους Εικαστικών Εμπειριών και τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής που διοργάνωσε το Μουσείο.

Τα παιδιά χρησιμοποιώντας το χρώμα παρουσίασαν την πραγματικότητα, άλλαξαν την πραγματικότητα, έβαλαν εξωπραγματικά στοιχεία μέσα στην πραγματικότητα, χώρισαν την πραγματικότητα από το όνειρο και ταυτόχρονα έβαλαν το όνειρο μέσα στην πραγματικότητα και την πραγματικότητα μέσα στο όνειρο.

Άλλοτε πάλι δούλεψαν με άχρηστα υλικά, «πραγματικά» αντικείμενα, τα οποία οργάνωσαν και στερέωσαν και πάγωσαν τα στο χρόνο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε άλλαξαν το νόημά τους και τα έκαναν συμβολικά.

Κάθε έργο μας λέει κάτι μέσα από την ιστορία του, το περιεχόμενό του, τον τίτλο του, τα υλικά, το χρώμα... αναζητήστε το.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Σεπτεμβρίου 2007 - 30 Ιουνίου 2008
Ώρες Λειτουργίας: Tρίτη - Σάββατο 10.00 - 14.00, Kυριακή 11.00 - 14.00,
Δευτέρα κλειστά
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα, 105 58, Aθήνα
Tηλ.: 210 3312621, 210 3312750 - Fax: 210 3313734