Τις ημέρες που θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «El Greco», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Ο Γκρέκο και το Εργαστήριό του».
Η έκθεση διαρκεί από τις 17 Οκτωβρίου 2007 έως τις 5 Ιανουαρίου 2008 και περιλαμβάνει 10 πίνακες με την υπογραφή του Θεοτοκόπουλου («Ο Άγιος Φραγκίσκος διαλογιζόμενος», «Μετανοούσα Μαγδαληνή», «Σωτήρας Χριστός», «Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης» και άλλους).
Επιπλέον θα παρουσιαστούν έργα των μαθητών του, του γιου του Jorge Manuel Theotocopuli (1578-1631) και Luis Tristan (c.1585-1624) και άλλων ζωγράφων που αποδίδονται στο εργαστήριό του, καθώς επίσης και έργα του Blas Muñoz (τέλη 17ου αιώνα). Τέλος, θα συμπεριληφθεί ένα αντίγραφο από το Μουσείο Πράδο, το οποίο αρχικά είχε αποδοθεί στον Γκρέκο.
Η έκθεση θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην Ισπανική περίοδο του Γκρέκο με στόχο να προβληθεί η καθοριστική επιρροή του την εποχή εκείνη, καθώς και η επιστημονική τεκμηρίωση του εργαστηρίου του. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η Carmen Garrido (Μουσείο Πράδο), ο José Alvarez Lopera, ιστορικός τέχνης (Μουσείο Πράδο) και ο Νίκος Χατζηνικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα ισπανικά.
Τα έργα συγκεντρώθηκαν από μεγάλα μουσεία της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Ουγγαρίας και της Ελβετίας και πρόκειται για μια παραγωγή της SEACEX (Sociedad Estatal Para la Acciόn Cultural Exterior) σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή-Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541 - 1614), γνωστός με τo ιταλικό προσωνύμιο El Greco (ο Έλληνας), ήταν Kρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Ελλάδος, δημιουργώντας τα περισσότερα έργα του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία.
Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο (του οποίου υπήρξε μαθητής), υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό (πολυπλοκότητα στη σύνθεση, επιτήδευση στην απόδοση της ανθρώπινης έκφρασης και κατάργηση των αρμονικών αναλογιών της Αναγέννησης, πολλές φορές μέσω της επιμήκυνσης των ανθρώπινων χαρακτηριστικών ή με τη χρήση εξεζητημένων στάσεων). Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.
Τον 20ό αιώνα, αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης που αξιοποίησε στοιχεία της Ανατολικής και Δυτικής παράδοσης, και το έργο του επανεκτιμήθηκε, κατακτώντας κυρίαρχη θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Νεοφύτου Δούκα 4, 106 74 Αθήνα
Τηλ. 210 7228321-3,
URL: www.cycladic.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00-16:00
Πέμπτη: 10:00-20:00 Σάββατο: 10:00-15:00
Τρίτη, Κυριακή: κλειστά