"Νέες εικόνες" από 10 νέους καλλιτέχνες

10.12.2001
"Νέες εικόνες", είναι ο τίτλος της έκθεσης με την οποία ανοίγει επίσημα τις πύλες του το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με έργα δέκα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα έργα συμμετεχόντων στην έκθεση, προβλέπεται να αγοραστούν απο το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με σκοπό να αποτελέσουν, μαζί με τα αντίστοιχα της προγενέστερης Εικόνας και Είδωλο, τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου. Ευχή όσον συνεργάσθηκαν στην έκθεση αυτή είναι γρήγορα να αποδειχθεί ότι και άλλοι νέοι δημιουργοί διεκδικούν, δικαίως, θέση στην εν λόγω συλλογή.
&00 "Νέες εικόνες", είναι ο τίτλος της έκθεσης με την οποία ανοίγει επίσημα τις πύλες του το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με έργα δέκα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Αναλυτικότερα, οι καλλιτέχνες είναι οι: Κωνσταντίνος Βαβυλουσάκης, Γιώργης Γερόλυμπος, Εκτωρ Δημησιάνος, Νατάσσα Κοτσάμπαση, Χρίστος Κουκέλης, Γιάννης Κωνσταντίνου, Ελένη Μουζακίτη, Εφη Παλαιολόγου, Πηνελόπη Πετσίνη και Αθηνά Χρόνη.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, Γιάννη Σταθάτο, "Δύο θέματα κυριαρχούν στις Νέες Εικόνες όπως και (σε κάποιο βαθμό) στη σύγχρονη Ελληνική φωτογραφία εν γένει: το τοπίο, και μάλιστα το αστικό, και η προσωπογραφία.
Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες της Νατάσσας Κοτσάμπαση, του Έκτωρα Δημησιάνου, της Έφης Παλαιολόγου, της Πηνελόπης Πετσίνη και, εκτός αστικού χώρου αλλά πάντα σε αντιπαράθεση με το φυσικό τοπίο, η Εγνατία Οδός του Γιώργη Γερόλυμπου. Πιο "φυσικό" τοπίο φωτογραφίζει ο Χρήστος Κουκέλης, αλλά μέσα από το εννοιολογικό παιχνίδι που αναφέραμε πιο πάνω. Παραλλαγές πάνω στην απεικόνιση του ανθρωπίνου προσώπου και σώματος παρουσιάζουν οι Κωνσταντίνος Βαβυλουσάκης, Αθηνά Χρόνη και Γιάννης Κωνσταντίνου, ενώ τα μεγάλα, σύνθετα μωσαϊκά της Ελένης Μουζακίτη συνδυάζουν τις κατηγορίες του αστικού τοπίου και της προσωπογραφίας.
Τα έργα συμμετεχόντων στην έκθεση, προβλέπεται να αγοραστούν απο το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με σκοπό να αποτελέσουν, μαζί με τα αντίστοιχα της προγενέστερης Εικόνας και Είδωλο, τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου. Ευχή όσον συνεργάσθηκαν στην έκθεση αυτή είναι γρήγορα να αποδειχθεί ότι και άλλοι νέοι δημιουργοί διεκδικούν, δικαίως, θέση στην εν λόγω συλλογή."

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες είναι απόφοιτοι των ΤΕΙ, της Σχολής Καλών Τεχνών και ιδιωτικών φωτογραφικών σχολών, κι έχουν αναπτύξει σημαντική εκθεσιακή και εκδοτική δράση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Διάρκεια έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2001-20 Ιανουαρίου 2002