Είναι μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο. Το Επιγραφικό Μουσείο φυλάσσει 13.536 επιγραφές, γραμμένες κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα και παραδίδει στις μελλοντικές γενιές σημαντικές στιγμές από την Ιστορία της χώρας μας. Και μάλιστα, εντελώς δωρεάν!
Το Επιγραφικό Μουσείο, που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα 1, στο πλάι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έχει εντελώς ελεύθερη είσοδο και τον χειμώνα και το καλοκαίρι και τις καθημερινές και τις αργίες.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συζητήσει αύριο τη νέα έκθεση του μουσείου, με τίτλο «Έδοξε τη Βουλή και τω Δήμω», η οποία θα εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όμως, θα λειτουργεί εκεί μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, που φέρει τίτλο «Πολιτεύεσθαι τους Κείους κατά πόλεις» (οι Κείοι να πολιτεύονται ανά πόλη, δηλαδή να μη κάνουν μεταξύ τους συμμαχίες).
Οπως λέει στο «Εθνος» η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, η έκθεση «έχει ως στόχο να αναδείξει και να φωτίσει τις μορφές της πολιτικής ένωσης που συγκρότησαν οι τέσσερις πόλεις της Κέας, η Ιουλίς, η Καρθαία, η Κορησσία και η Ποιήεσσα κατά τον 4ο και 3ο αι. π.Χ. στην προσπάθειά τους να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους και να αποτρέψουν ή να απαλλαγούν από την επιβολή της κυριαρχίας των ισχυρών της εποχής».
Αττικές επιγραφές και επιγραφές από την Κέα «συμπλέκονται με δραματικό τρόπο και μιλούν μέσα από τις ενότητες της έκθεσης για μεγάλες συμμαχίες, χρέη πόλεων, συνθήκες μεταξύ των Αθηναίων και των Κείων, όρκους, παραβάσεις συνθηκών, καταδίκες και ποινές».
Μαζί με τις επιγραφές παρουσιάζεται και μια μικρή έκθεση για τον Κωνσταντίνο Μάνθο, τοπικό αρχαιόφιλο και ιστοριοδίφη, ο οποίος, όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Λίνα Μενδώνη, που είχε και την επιστημονική επιμέλεια, «στα μέσα του 19ου αιώνα ασχολήθηκε συστηματικά με την περισυλλογή και καταγραφή των αρχαίων καταλοίπων στο νησί του». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μερικές επιγραφές που έχουν φθαρεί δραματικά, υπάρχουν μόνο στις περιγραφές του Μάνθου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: κλειστό, Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00.
Είναι μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο ολόκληρο. Το Επιγραφικό Μουσείο φυλάσσει 13.536 επιγραφές, γραμμένες κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα.