Οι υπέροχοι MOMIX ξανά στην Ελλάδα

22.10.2009
Με μια παγκόσμια πρώτη αλλά και με ένα εκρηκτικό συνδυασμό δεκατριών αποσπασμάτων από διαφορετικές δουλειές της δημοφιλούς ομάδας, οι φημισμένοι MOMIX έρχονται στην Ελλάδα και υπόσχονται ό,τι καλύτερο έχουμε μέχρι σήμερα παρακολουθήσει από εκείνους!
Με μια παγκόσμια πρώτη αλλά και με ένα εκρηκτικό συνδυασμό δεκατριών αποσπασμάτων από διαφορετικές δουλειές της δημοφιλούς ομάδας, οι φημισμένοι MOMIX έρχονται στην Ελλάδα και υπόσχονται ό,τι καλύτερο έχουμε μέχρι σήμερα παρακολουθήσει από εκείνους!
«Momix Classic», «Orbit», «Opus Cactus» και «Lunar Sea». Αυτές είναι οι τέσσερις παραστάσεις που στο παρελθόν σύστησαν, καθιέρωσαν και δημιούργησαν το φανατικό κοινό των MOMIX στην Ελλάδα. Και αν τα καλύτερα αποσπάσματα των παραπάνω παραστάσεων μπορούν να «ενσωματωθούν» σε ένα "best of" υπερθέαμα πάντα με την επίβλεψη του ιδρυτή, καλλιτεχνικού διευθυντή και χορογράφου των ΜΟΜΙΧ, Μόουζες Πέντλετον τότε το αποτέλεσμα μόνο εντυπωσιακό μπορεί να χαρακτηριστεί!!

Το κοινό της Αθήνας (από την 1η έως τις 6 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Παλλάς) και της Θεσσαλονίκης (από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) που θα βρεθεί στην εκρηκτική αυτή παράσταση, θα μοιραστεί με τους Θαυματοποιούς- Χορευτές και μια παγκόσμια avant premiere! Ένα μικρό «δείγμα - προσεχώς» της αναμενόμενης μελλοντικής τους παράστασης, που ο ιδιοφυής Μόουζες Πέντλετον ετοιμάζει αυτόν τον καιρό, με την πρεμιέρα της να τοποθετείται τον Οκτώβριο του 2010 στη Νέα Υόρκη!!

Τέσσερις εκρηκτικές παραστάσεις που μάγεψαν το κοινό παγκοσμίως. Μια παγκόσμια πρώτη που αναμένεται από πολλούς. Ποιες είναι όμως οι σκέψεις του ιδρυτή της φημισμένης ομάδας αθλητικού χορού Μόουζες Πέντλετον για τις παραστάσεις αυτές και ποια η αφορμή για την νέα του παράσταση, ένα δείγμα της οποίας θα παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα στην Ελλάδα.

«Momix Classic», «Orbit », «Opus Cactus» και «Lunar Sea» & «BOTANICA - Preview» λοιπόν, δια στόματος ... Μόουζες Πέντλετον!!

«MOMIX CLASSIC»-
«Είναι η πρώτη παράσταση που υπέγραψα χορογραφικά με την ομάδα που ίδρυσα πριν 30 περίπου χρόνια. Στο «Classic» πειραματίσθηκα για πρώτη φορά με τα σώματα των χορευτών, προσπαθώντας όλοι από κοινού να ορίσουμε ένα φρέσκο, ένα νέο σκηνικό είδος διεθνώς, στηριγμένο στην αρμονική συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών παραστατικών τεχνών.
Τη μιμική, τα ακροβατικά, φυσικά κυρίως το χορό, αλλά και παραδοσιακές τεχνικές όπως αυτές του Μαύρου Θεάτρου, του Θεάτρου Σκιών ή του Κουκλοθεάτρου. Οι κριτικοί μας υποδέχτηκαν με υπερθετικούς χαρακτηρισμούς, μίλησαν για «αψεγάδιαστη χορο-ακροβατική κίνηση, ιδιότυπο χιούμορ, αέναη έμπνευση και ιδιοφυή φαντασία». Πολύ κολακευτικά όλα αυτά, αλλά μας βάλαν και ψηλά τον πήχη. Το κοινό, απλά μας αγκάλιασε θερμά κι αυτή ήταν η αρχή μιας μακρόχρονης πορείας.»

«ORBIT»- «Το Orbit είναι η χαρά των Momix! Εδώ χορεύουν στο δικό τους γήπεδο, αφού το θέαμα αρμόζει απόλυτα με το ύφος, την ιδιαίτερη τεχνική τους, την ερμηνευτική εικόνα τους, που στηρίζεται στην τέχνη, στον αθλητισμό, στην ομορφιά, στη χάρη! Τα σκηνικά στοιχεία των Momix προέρχονται από την υποκριτική ερμηνεία, την παντομίμα, το χορό, το τσίρκο, τον αθλητισμό. Η σύλληψή μου είχε να κάνει με τον κόσμο των Ολυμπιακών αγώνων και ειδικότερα με την Ολυμπιάδα της Αθήνας, τον φυσικό τους δηλαδή χώρο, την ιστορική τους κοιτίδα.
Δρομείς, άλτες, σκιέρ, κολυμβητές, παρουσιάζουν ένα ανθολόγιο σωματικών υπερβάσεων, σε ένα συνδυασμό 12 διαφορετικών αποσπασμάτων. Κοινός άξονας η αρμονία, η ισόρροπη σύνθεση, η περιφρόνηση των ορίων. Η παράσταση στηρίζεται όμως εν πολλοίς και στο ταλαντούχο τεχνικό προσωπικό μας, που χρησιμοποιώντας με γνώση και φαντασία τα σύγχρονα τεχνολογικά τους μέσα, τα φώτα, τα λέιζερ, τα προβολικά, εγγυώνται την άρτια εκτέλεση αυτών των όντως σύνθετων χορογραφιών.»

«OPUS CACTUS»- «Απλά ήμουν πάντα ένας προσεκτικός παρατηρητής της κοινωνίας αλλά και του σύμπαντος ολόκληρου. Μετά από μια πολύμηνη απομόνωσή μου στην έρημο της Αριζόνα κι αργότερα στην βορειότερη έρημο Σονόμαν, έγινα κι ένας παρατηρητής της φύσης και των διεργασιών της. Όχι μόνον των εύκολα προσεγγίσιμων μεγεθών της, αλλά κυρίως αυτού του θαυμαστού μικρόκοσμου που εμπεριέχει το «θαύμα»! Που μέσα στο λιλιπούτειο μέγεθός του διατηρεί ανέπαφη και ακέραια την ποσότητα και την ποιότητα ενός ολάκερου σύμπαντος. Χρησιμοποιώ λοιπόν τα σώματα των χορευτών μου για να συνδέσω τη χλωρίδα και την πανίδα, επιδιώκοντας μια πολύ αισθησιακή και πολύ ενόργανη αναπαράσταση των καθημερινών συμπεριφορών τους. Των συνηθειών ενός πουλιού, ενός αρπακτικού, ενός ερπετού, ενός εντόμου, όσο και ενός φυτού, ενός κάκτου, ενός ηλιοτρόπιου.»

«LUNAR SEA»- «Ανέκαθεν υπνωτιζόμουν από την κίνηση των κυμάτων. Η θάλασσα με μάγευε, όπως με στοίχειωνε ένα ολόγιομα φεγγάρι. Άκουγα ιστορίες και έπλαθα άλλες ιστορίες με την φαντασία μου. Μορφές, όντα ρευστά και αέρινα, με κινήσεις προσαρμοσμένες στα ρεύματα των ανέμων και του νερού, πότε απαλές και καμπύλες, πότε νευρικές και γωνιώδεις. Όντα εξωγήινα με ικανότητες πέραν των ανθρωπίνων, αλλά με συνήθειες που προσομοίαζαν τις δικές μας. Πάντα αναρωτιόμουν τι κάνουν οι ζώσες ψυχές τη νύχτα στη Σελήνη όπως και βαθειά μεσ’ στο βυθό! Αναπαύονται, διασκεδάζουν, συνευρίσκονται ερωτικά, συνωμοτούν:
Αυτό είναι το Lunar Sea! Μια νύχτα στο φεγγάρι! Μοναχικοί τύποι, αλλά και θορυβώδεις παρέες, ερωτευμένα εξωγήινα ζευγαράκια, βόλτες στις όχθες της φεγγαρίσιας θάλασσας, clubbing, διασκέδαση, χορός, γλέντι! Μια αέναη νυχτερινή κοσμογονία, ένας κόσμος που πάλλεται, ίπταται και αιωρείται, ένας φανταστικός μαγικός κόσμος που σεληνίασε τις χορογραφίες μου και οδήγησε τους Momix στην πιο σουρεαλιστική τους εμφάνιση από ποτέ! Χορός σε τρισδιάστατες μαγικές εικόνες!»

«BOTANICA - Preview» - Ένα «Δείγμα - Προσεχώς» από την επόμενη χορογραφία του Μόουζες Πέντλετον που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της, στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2010. Το απόσπασμα αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά διεθνώς, εδώ στην Ελλάδα.
«Νομίζω ότι αυτό που ονομάζεται παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Το κυρίως σώμα, το πιο επικίνδυνο, το απειλητικότερο για τη δημόσια υγεία, για την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την προκοπή, είναι η τρέχουσα παγκόσμια μελαγχολία! Είχα ένα όνειρο λοιπόν. Για ένα φυτικό φάρμακο, ένα φυσικό αφροδισιακό γι αυτή την επικίνδυνη ίωση. Έτσι οραματίστηκα το Botanica. Σαν ένα εμβόλιο, ένα ελιξίριο για την επιδημία της μελαγχολίας - «του πού οδηγούμαστε», της μελαγχολίας του χειμώνα, της απομόνωσης, της ανασφάλειας. Χρειαζόταν λοιπόν ένα εκθαμβωτικό νέο show. Μια συναρπαστική παράσταση, μια μαγική ανανεώσιμη ενέργεια. Με τη συμβολή του Michael Carry στα σκηνικά, προσθέτοντας μια επιπλέον δόση φαντασίας με εκλεκτά ακούσματα, από κελαηδίσματα πουλιών μέχρι Βιβάλντι και με την υποστήριξη της υψηλής τεχνολογίας καταγράφουμε τους ρυθμούς, την εξέλιξη του κόσμου, το πέρασμα της μέρας. Με λουλούδια που ανθίζουν, γενάνε σπόρους και πεθαίνουν αφού προσφέρουν ζωή. Φυτά - ζώα - ορυκτά πετρώματα, φτιαγμένα από τα μεταμορφωμένα σώματα των Momix, μπαίνουν στο δοκιμαστικό σωλήνα, παρασκευάζοντας την αναγκαία, πολύχρωμη βοτανική θεραπεία.»

«Best of Momix» - Ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα, απαράμιλλης ομορφιάς. Ένας μαγικός συνδυασμός των καλύτερων στιγμών των Momix, εμπνευσμένο και τόσα άρτια δομημένο, που συνθέτει κατ’ ουσίαν μια νέα, ξεχωριστή παράσταση. Μια παράσταση με όλα εκείνα τα γοητευτικά χαρακτηριστικά που κάνουν τους Momix λαοφιλείς και ακαταμάχητους.


Info

Αθήνα

Που: Θέατρο Παλλάς, CityLink Βουκουρεστίου 5
Πότε: Από 1 έως 6 Δεκεμβρίου 2009
Τιμές εισιτηρίων: Από €20 έως και €70
Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Παλλάς, τηλ. 210 3213 100
Με πιστωτική κάρτα, τηλ. 210 8108181
On line αγορά: www.ellthea.gr
Στη Fnac, στο Public και στην Τράπεζα Πειραιώς
(με μετρητά στα μηχανήματα easypay)

Θεσσαλονίκη

Που: Μέγαρο Μουσικής
Πότε: Από 8 έως 10 Δεκεμβρίου 2009
Τιμές εισιτηρίων: Από €20 έως και €65
Προπώληση εισιτηρίων: Στο εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους και στα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής
On line αγορά: www.tch.gr
Τηλεφωνικές κρατήσεις και πληροφορίες στο 2310 895939.