Μεγαλώνει 1.000 τετραγωνικά το Βρετανικό Μουσείο

09.07.2007
Εκατό εκατομμύρια στερλίνες για 1.000 τετραγωνικά μέτρα; Οταν πρόκειται για την επέκταση του Βρετανικού Μουσείου, το ποσό θεωρείται λογικό. Θα βρεθεί από δωρεές και από κυβερνητικά προγράμματα και θα ανεβάσει κι άλλο την επισκεψιμότητα.

Εκατό εκατομμύρια στερλίνες για 1.000 τετραγωνικά μέτρα; Οταν πρόκειται για την επέκταση του Βρετανικού Μουσείου, το ποσό θεωρείται λογικό. Θα βρεθεί από δωρεές και από κυβερνητικά προγράμματα και θα ανεβάσει κι άλλο την επισκεψιμότητα. Ο διευθυντής του, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, ήδη κάνει όνειρα για τη φιλοξενία μεγάλων περιοδικών εκθέσεων, τις οποίες τώρα δεν μπορεί να στεγάσει λόγω χώρου, και αύξηση εσόδων.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο στις μόνιμες συλλογές του, σύμφωνα με το κληροδότημα Τέρνερ. Εχει τη δυνατότητα όμως να βάζει εισιτήριο στις περιοδικές του εκθέσεις, πράγμα που κάνει και μάλιστα είναι τσουχτερό. Επομένως, όσες περισσότερες περιοδικές εκθέσεις φιλοξενεί, τόσο το καλύτερο και για τη φήμη του και για τα οικονομικά του.

Εχοντας ήδη χάσει την έκθεση για τον Τουταγχαμών, για την οποία οι ειδικοί αναμένουν «χαμόν», ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ ανασκουμπώθηκε και αποφάσισε να προτείνει την επέκταση του μουσείου στη βορειοδυτική γωνία του, όπου υπάρχει ελεύθερο έδαφος και δευτερεύοντα κτίσματα. Μπορεί να μην προλαβαίνει τη συγκεκριμένη έκθεση, που θα γίνει τελικά στο Γκρίνουιτς, στο μέλλον όμως δεν θα έχει πρόβλημα.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», έχει γίνει μετατροπή στο αναγνωστήριο ώστε να φιλοξενηθεί εκεί η έκθεση του «Πήλινου στρατού».

Τα εγκαίνια θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, αλλά έχουν ήδη προπωληθεί 30.000 εισιτήρια. Αλλωστε, οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου αυξήθηκαν φέτος κατά τετρακόσιες χιλιάδες και έφτασαν τα 4,9 εκατομμύρια.

Πάντως, μια έκθεση που έμεινε κάρφος στον οφθαλμό του κ. ΜακΓκρέγκορ ήταν η μεγάλη έκθεση του Λούβρου για τον Πραξιτέλη, η οποία θα φιλοξενηθεί τώρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα. Δεν είχαμε χώρο, λέει, άρα δεν τη ζητήσαμε καν. Υπάρχει και άλλος τρόπος, φυσικά, να αποκτήσουν χώρο. Να μας επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, και να αδειάσουν έτσι μια ολόκληρη αίθουσα...