Realia Mundi στην Άνδρο

06.07.2007
Η έκθεση που παρουσιάζουν φέτος οι «Πλόες» στο Ίδρυμα Κυδωνέως της Άνδρου φέρει τον τίτλο «Realia Mundi», που σημαίνει «Εγκόσμια», και φιλοξενεί εκπροσώπους της «νέας παραστατικότητας», παρουσιάζοντας μια διασταύρωση απόψεων και τρόπων κατά τους οποίους μετεξελίσσεται ο εγχώριος σύγχρονος ρεαλισμός.

Ονομάστηκαν νεο-παραστατικοί ζωγράφοι και σε μερικούς από αυτούς, δέκα τον αριθμό, το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στη Χώρα της Άνδρου προσφέρει τις αίθουσές του, σε μια έκθεση, με τίτλο «Realia Mundi / Εγκόσμια», η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το σκεπτικό της έκθεσης, σύμφωνα με την επιμελήτρια Αθηνά Σχινά, βασίζεται στις ενδογενείς αλλαγές και στις νέες παραμέτρους, που μεταφέρουν και εκφραστικά υποβάλλουν οι ποικίλες όψεις της «νέας παραστατικότητας», μέσα από τις αποδομήσεις, τις αναθεωρήσεις και τις ανασυγκροτήσεις της ζωγραφικής εικόνας.

Με άλλα λόγια, η ομαδική αυτή έκθεση παρουσιάζει μια διασταύρωση απόψεων και τρόπων που μετεξελίσσεται ο εγχώριος σύγχρονος ρεαλισμός. Στην έκθεση συμμετέχουν γνωστοί Έλληνες ζωγράφοι: Τάσος Μισούρας, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Νίκος Μόσχος, Κυριάκος Μορταράκος, Ξενοφώντας Μπήτσικας, Αλίνα Μάτσα, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Χάρης Κοντοσφύρης, Απόστολος Γεωργίου και Μανταλίνα Ψωμά.

Η φετινή έκθεση είναι η 13η κατά σειρά διοργάνωση του Ιδρύματος Κυδωνιέως, καθιερώνοντας τους «Πλόες», όπως ονομάζεται, έναν θεσμό που έχει καταγραφεί στον θερινό εικαστικό χάρτη, και συγχρόνως καθιστώντας την Άνδρο, που διαθέτει για περισσότερα χρόνια και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, με πολύ σημαντικές εκθέσεις, έναν καλλιτεχνικό προορισμό για το καλοκαίρι.

Το Ιδρυμα Κυδωνιέως έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν μερικούς από τους δημοφιλέστερους Ελληνες δημιουργούς, ανάμεσά τους Τάκη, Κεσσανλή, Παύλο, Σόρογκα, Μυταρά, Καρά, Μποκόρο κ.ά.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουλίου - 30 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00 π.μ. - 13:30 μ.μ. και 18:30 - 21:30.