God bless Metallica

05.07.2007
Υπάρχει πάντοτε ένα θεμελιώδες ερώτημα το οποίο αιωρείται στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Ποιο είναι το βασικό στοιχείο που κάνει ένα συγκρότημα να μετατραπεί σε σύγχρονο θρύλο;
Υπάρχει πάντοτε ένα θεμελιώδες ερώτημα το οποίο αιωρείται στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Ποιο είναι το βασικό στοιχείο που κάνει ένα συγκρότημα να μετατραπεί σε σύγχρονο θρύλο;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δόθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο Terra Vibe. Εδώ και χρόνια, οι Metallica έχουν ξεφύγει από την κατηγορία του metal γκρουπ. Το συγκρότημα από το Λος Άντζελες είναι απλώς ένα σύγχρονο μουσικό μεγαθήριο. Όμως, ας πάρουμε βέβαια τα πράγματα από την αρχή.

Το μεσημεράκι της Τρίτης δρόσισαν με την συμπαθητική παρουσία τους οι Dirt Spawn Disease. Αμέσως, μετά ακολούθησαν οι My Dying Bride. Το ευρωπαϊκό συγκρότημα έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσία στον «σκληρό ήχο» και ένα φανατικό κοινό στην Ελλάδα. Ο αργός ατμοσφαιρικός doom ήχος τους σε συνδυασμό με την απίστευτη ζέστη του ελληνικού καλοκαιρινού μεσημεριού, δεν μπορούμε να πούμε ότι εξίταρε το κοινό. Οι My Dying Bride πραγματοποίησαν ένα αξιοπρεπές live, χωρίς όμως να προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις.

Από την άλλη μεριά, οι Mastodon έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στο κοινό για να γευτεί ένα από τα καλύτερα events του φετινού καλοκαιριού. Ο ιδιοφυής και ιδιαίτερα τεχνικός σκληρός ήχος τους δεν ήταν ότι πιο εύκολο για τους περισσότερους θεατές που παραβρέθηκαν στο Terra Vibe. Παρόλα αυτά κατάφεραν να κερδίσουν ακόμα και αυτούς που δεν είχαν ακούσει ούτε καν το όνομα τους και παράλληλα να δικαιώσουν την παγκόσμια φήμη τους.

Και μετά ήρθαν οι Metallica... Τι και αν ο James Hetfield δεν σταματούσε να πετάει τις καθιερωμένες «αμερικάνιες» του. Τι και αν ο ήχος δεν ήταν τόσο δυνατός όσο θα επιθυμούσαμε όλοι μας. Τι και αν ο χώρος του Terra Vibe αποδείχθηκε μικρός για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο live.

Οι Metallica απέδειξαν για μια ακόμα φορά, ότι είναι το καλύτερο live group στον κόσμο. Το set που επεφύλαξαν οι Metallica για το ελληνικό κοινό ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Σχεδόν όλα τα τραγούδια (εκτός τριών) που ερμήνευσαν ήταν από την πρώτη χρυσή περίοδο του συγκροτήματος, δηλαδή μέχρι το περιβόητο «Black Album». Το συγκρότημα έπαιξε σχεδόν το μισό «Master of Puppets», όπου στο ομότιτλο τραγούδι το Terra Vibe κόντεψε να καεί . Επίσης, οι Metallica επέλεξαν να ερμηνεύσουν αρκετά τραγούδια από το πλέον «προσωπικό» και σκοτεινό τους δίσκο, το «..And Justice for All», κάτι που ευχαρίστησε ιδιαίτερα το κοινό τους. Ο Kirk Hammett έδειχνε σε δαιμονιώδη φόρμα, εκτελώντας το ένα σόλο μετά το άλλο, ενώ ο Lars Ulrich έκλεψε για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις στο «One». Οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν με το «Seek & Destroy» οδηγώντας το κοινό σε πλήρη έξαψη.

Οι πάνω από 25.000 θεατές δεν σταμάτησαν να τραγουδούν καθ’όλη την διάρκεια της συναυλίας τους. Οι Metallica έδειξαν ότι ευχαριστήθηκαν και με το παραπάνω την πραγματική εντυπωσιακή ανταπόκριση του ελληνικού κοινού.

Δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης. Το μεγαλύτερο live γεγονός έγινε στο Terra Vibe εκείνο το βράδυ της Τρίτης. Οι Metallica φώναξαν δυνατά ότι είναι ακόμα παρών στο μουσικό στερέωμα και ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε τους αντικαταστάτες τους. Το μόνο που περιμένουμε πλέον είναι η επόμενη συναυλία τους στην Ελλάδα και μακάρι να μην αργήσει πολύ...

Γιάγκος Αντίοχος