Τα... λουλούδια στις κυρίες από εκείνον!

09.10.2009
Με μια ανθοδέσμη μπήκε χθες το πρωί στο υπουργείο Πολιτισμού ο νέος υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος.

Τα... λουλούδια στις κυρίες από εκείνον. Με μια ανθοδέσμη μπήκε χθες το πρωί στο υπουργείο Πολιτισμού ο νέος υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος.

Του την είχαν δώσει στο προαύλιο. Κι εκείνος, αφού ευχαρίστησε για τη χειρονομία, πρόσφερε το πολύχρωμο μπουκέτο στις φύλακες που ήταν εκείνη την ώρα (ακριβώς στις 8.15 π.μ.) στο θυρωρείο.

Στη συνέχεια, ανέβηκε την πενταώροφη σκάλα με τα πόδια, σταματώντας σε κάθε όροφο, μπαίνοντας στα γραφεία και χαιρετώντας τους υπαλλήλους. Οταν έφτασε στο δικό του γραφείο, κλείστηκε μέσα και ξεκίνησε τη συνεργασία.

Σε ανεπίσημη συζήτησή του με δημοσιογράφους διευκρίνισε ότι δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες που θα έχει ο ίδιος, όπως και η υφυπουργός Αντζελα Γκερέκου.

Δεν έχει επίσης ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η έδρα του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού. Διαβεβαίωσε όμως πως προσωπικά θα ασχολείται και με τους δύο τομείς ισομερώς.

Και ενώ ο υπουργός ενημερώνεται για τα προβλήματα του υπουργείου και συσκέπτεται για τους τομείς προτεραιότητας, θα πρέπει ταυτοχρόνως να αντιμετωπίσει ένα από τα επείγοντα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το ζήτημα της κατάργησης των επιτροπών του υπουργείου.

Οπως όλα δείχνουν, υπάρχουν αρκετές, οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθούν, καθώς οι αμοιβές των στελεχών τους είναι αναντίστοιχες με το έργο που παράγουν.

Επί παραδείγματι, φήμες θέλουν μέλη επιτροπής που είχε συσταθεί την προηγούμενη διετία, να έχουν μοιραστεί σε μικρό χρονικό διάστημα αμοιβές 280 χιλιάδων ευρώ. Η σύσταση ανάλογων επιτροπών, σε κάποιους φορείς όπως ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ή η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού γινόταν συχνά εν κρυπτώ, δηλαδή τη γνώριζαν μονάχα οι διευθύνσεις οικονομικού και διοικητικού και τα μέλη της.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες επιτροπές που και θεσμοθετημένες είναι (όπως η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως) και τα μέλη τους δεν αμείβονται.

Οπως και κάποιες άλλες, επικουρικές της διοίκησης (επιτροπές αυτοψιών π.χ.) των οποίων τα μέλη παίρνουν 9 έως 30 ευρώ ημερησίως, αποζημίωση για εκτός έδρας και 100 ευρώ ανά συνεδρίαση και οι οποίες χρειάζεται να διατηρηθούν. Το ίδιο και οι επιστημονικές επιτροπές έργων κ.ά. Την απόφαση θα λάβει, βεβαίως, ο κ. Γερουλάνος, αφού πρώτα ενημερωθεί πλήρως.

Αγγελική Κώττη