"Το λιβάδι που δακρύζει" σε βιβλίο

18.01.2005
Ο κορυφαίος δημιουργός ρίχνει το βλέμμα του στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από την ιστορία μιας οικογενείας Ελλήνων της διασποράς. Το κείμενο που έγραψε για την πρώτη ταινία της περίφημης τριλογίας του, γοητεύει και συγκινεί ακόμα και ως αυτόνομο έργο υπό μορφή αφηγήματος.
Ο κορυφαίος δημιουργός Θόδωρος Αγγελόπουλος ρίχνει το βλέμμα του στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από την ιστορία μιας οικογενείας Ελλήνων της διασποράς. Το κείμενο που έγραψε για την πρώτη ταινία της περίφημης τριλογίας του, γοητεύει και συγκινεί ακόμα και ως αυτόνομο έργο υπό μορφή αφηγήματος.

Το βιβλίο αποτελείται από το κυρίως μέρος και δύο επίμετρα. Στο κυρίως μέρος, αναπτύσσεται το κείμενο που ο δημιουργός έγραψε υπό μορφήν αφηγήματος, αρκετά πριν προχωρήσει στην μετατροπή του σε σενάριο.
Στο πρώτο επίμετρο περιλαμβάνονται οι τελικοί διάλογοι του σεναρίου.
Στο δεύτερο, οι αλλαγές που έγιναν στις σκηνές στη διάρκεια των γυρισμάτων αλλά και οι σκηνές που ακόμη κι αν γυρίστηκαν, τελικά κόπηκαν στο μοντάζ και δεν καταγράφηκαν ποτέ στη μεγάλη οθόνη.
Το βιβλίο περιλαμβάνει ακόμη πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ίδια την ταινία, καθώς και σκηνές που απαθανατίστηκαν από το φακό του φωτογράφου Δημήτρη Σοφικίτη.

Η ταινία «Το λιβάδι που δακρύζει», «μια ελεγεία πάνω στην ανθρώπινη μοίρα», όπως λέει ο ίδιος ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, είναι η δωδέκατη μεγάλου μήκους δημιουργία του σκηνοθέτη για τη μεγάλη οθόνη και συγχρόνως η πρώτη της Τριλογίας του, «ενός ποιητικού απολογισμού του αιώνα που έφυγε και μια οραματική σχέση με τον αιώνα που διανύουμε, μέσα σ’ έναν έρωτα που προκαλεί το χρόνο.»

Εκδόεις Ηλέκτρα
Τίτλος: Τριλογία- Το λιβάδι που δακρύζει
Συγγραφέας: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Σελίδες: 208
ISBN: 960-88340-4-Χ