Η Κατερίνα Παπαγεωργίου χορογραφεί την Οδύσσεια

01.07.2010
Αντλώντας έμπνευση από την ομηρική Οδύσσεια, η Κατερίνα Παπαγεωργίου (adLibdances), που από το 2007 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, μας παρουσιάζει την ολοκαίνουργια δουλειά της υπό τον τίτλο Oh! Deep sea-corpus I.

Αντλώντας έμπνευση από την ομηρική Οδύσσεια, η Κατερίνα Παπαγεωργίου (adLibdances), που από το 2007 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, μας παρουσιάζει την ολοκαίνουργια δουλειά της υπό τον τίτλο Oh! Deep sea-corpus I.

Από τις πιο δραστήριες παρουσίες στην ελληνική χορευτική σκηνή, η νεαρή χορεύτρια και χορογράφος επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών μετά το σόλο «Αυτό που γδέρνει το τζάμι από τη μέσα πλευρά» (2008), το οποίο κέρδισε το ενδιαφέρον κοινού και κριτικής.

Το έργο Οh! deep sea- corpus I, που είναι βασισμένο στη ραψωδία ε (Καλυψώ), αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου εγχειρήματος της Κατερίνας Παπαγεωργίου αναφορικά με το έπος της Οδύσσειας, ενώ δομικό στοιχείο του αποτελεί η χρήση του χρόνου.

Η χορεύτρια και χορογράφος Κατερίνα Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε τις σπουδές της στο Στούντιο της Trisha Brown στη Νέα Υόρκη, με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Ως χορεύτρια συνεργάστηκε με την Ομάδα Εδάφους του Δημήτρη Παπαϊωάννου (Δράκουλας, Μήδεια κ.ά.), ενώ συμμετείχε ως περφόρμερ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, συνεργάστηκε με το χοροθέατρο Οκτάνα του Κωνσταντίνου Ρήγου (Πέντε εποχές, Φθινόπωρο, Ring κ.ά.). Το 2001 ίδρυσε την ομάδα adLib dances, για την οποία έχει χορογραφήσει μεταξύ άλλων τα έργα: The House (2001), Breathing exits (2002), Blushing up slowly (2003), Surroundead (2004), Υπέροχα δωμάτια και Τhe Messenger (2006). Με το σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο δημιούργησε τα video dance 9:00 am και The Date. Το τελευταίο προβλήθηκε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Video Dance σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στο ICA στο Λονδίνο, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών το 2001 στο Σαράγιεβο. Από το 2007 η Κατερίνα Παπαγεωργίου βρίσκεται στο Βερολίνο για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα SODA (Solo / Dance / Authorship) του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου (UdK). Το σόλο της Αυτό που γδέρνει το τζάμι από τη μέσα πλευρά (2007) τιμήθηκε με το Βραβείο Jarmila Jeřábková, στο πλαίσιο του New Europe International Festival στην Πράγα και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2008.

Χορογραφία: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας, Νίκος Καμόντος

Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Ανισέγκος
Βοηθός χορογράφου: Kυριάκος Χατζηιωάννου

Σκηνογραφία: Teresa Hahn (με βάση την εγκατάσταση του Marcel Duchamp στη Διεθνή Έκθεση του Σουρεαλισμού το 1938)
Κατασκευή σκηνικού: Παύλος Καπάλας
Κοστούμια: Sasa Kovacevic

Ερμηνεύουν: Ligia Manuela Lewis, Laura Lozza, Κατερίνα Παπαγεωργίου
Συμπαραγωγή: Senatskanzlei-Kulturelle Angelegenheiten
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε

Info:
Πού: ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)
Πότε: 12 & 13 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 20:00
Διάρκεια: 60’
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €20, 10 (Φοιτητικά).