«Η μαφία ξεπλένει χρήμα στο ποδόσφαιρο»

01.07.2010
Τη σχέση της μαφίας με το ποδόσφαιρο κατονομάζοντας πρόσωπα και πράγματα αποκαλύπτει με δηλώσεις του ο Ρομπέρτο Σαβιάνο. Ο συγγραφέας του «Γόμορρα» ρίχνει καινούργιες «βόμβες» κατά της Καμόρα και του Μπερλουσκόνι, χωρίς να διστάζει να αποκαλύψει ονόματα.

Τη σχέση της μαφίας με το ποδόσφαιρο κατονομάζοντας πρόσωπα και πράγματα αποκαλύπτει με δηλώσεις του ο Ρομπέρτο Σαβιάνο. Ο συγγραφέας του «Γόμορρα» ρίχνει καινούργιες «βόμβες» κατά της Καμόρα και του Μπερλουσκόνι, χωρίς να διστάζει να αποκαλύψει ονόματα.

Γνωστός γιατί έχει γράψει ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της δεκαετίας, στο οποίο αποκαλύπτει τα άδυτα της Καμόρα. Από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του βιβλίου του, «Γόμορρα», και της ταινίας αργότερα, έθεσε τον εαυτό του στο στόχαστρο της μαφίας της Νάπολης και αναγκάστηκε να κρύβεται για να αποφύγει τη δολοφονία του. Αν και εξακολουθεί να κινδυνεύει, ο Ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο ρίχνει καινούργιες βόμβες, δείχνοντας να έχει πάθει ανοσία στον φόβο. Μιλάει για το ξέπλυμα χρήματος στο ποδόσφαιρο, τον Μπερλουσκόνι, τη μαφία και τη σχέση όλων των παραπάνω μεταξύ τους.

Το ποδόσφαιρο είναι και ένας τρόπος ανακύκλωσης του βρώμικου χρήματος, παρατηρεί ο Σαβιάνο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό»: «Κατηγορούμε συχνά το χρήμα προσπαθώντας να εξηγήσουμε τα αποτελέσματα της Γαλλίας ή της Ιταλίας, που ήταν από τις χειρότερες ομάδες σε αυτό το Μουντιάλ. Δυσκολευόμαστε όμως να καταλάβουμε αυτό που κρύβεται πίσω από όλο αυτό τον πακτωλό χρήματος. Ο μικρός κόσμος των ειδικών γνωρίζει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος ανακύκλωσης του βρώμικου χρήματος, κυρίως μέσα από τα παράγωγα προϊόντα».

Δεν διστάζει μάλιστα να αποκαλύψει και ονόματα. Αν στην Ιταλία το σκάνδαλο Calciopoli δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε θεαματικές ανακρίσεις, τονίζει ο Σαβιάνο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η διείσδυση της μαφίας. Υπάρχουν όμως μερικές αποκαλυπτικές περιπτώσεις.

Ο πρώην σταρ της Λάτσιο, Τζόρτζιο Κινάλια, ένα είδος Ζιντάν της Ιταλίας, κατηγορείται ότι ήταν το δεξί χέρι της οικογένειας των Καζαλέζι με στόχο τον έλεγχο της Λάτσιο.

Διασυνδέσεις
Στην Ιταλία πολλές μικρές ομάδες έχουν διαλυθεί λόγω διασυνδέσεων με τη μαφία, συνεχίζει ο Σαβιάνο. Το φαινόμενο αυτό επεκτείνεται και απειλεί πολλές χώρες, καθώς εντάσσεται στην παγκοσμιοποίηση του εγκλήματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν χώρες όπως το Μεξικό, η Κίνα ή η Βραζιλία. Εκεί, έμποροι ναρκωτικών έχουν κάνει τόσο μεγάλες περιουσίες, ώστε βρισκόμαστε μπροστά στη γέννηση μιας αστικής τάξης του εγκλήματος, που επενδύει σε μετοχές, στο ποδόσφαιρο ή σε ακίνητα. Αυτή την τάξη παρουσιάζει η Δύση ως μοντέλο εκσυγχρονισμού των αναδυόμενων χωρών... Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο δεν περνάει πια τη μέρα του σε σκοτεινά μυστικά δωμάτια. Φαίνεται πιο ήρεμος, κάνει περισσότερα ταξίδια και το κοινό του τον στηρίζει (μόνο στην Ιταλία, το «Γόμορρα» έχει πουλήσει ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες).

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί αντικείμενο διαρκών επιθέσεων από τους πολιτικούς. Ο Μπερλουσκόνι είπε τον περασμένο Απρίλιο ότι το βιβλίο «Γόμορρα» κηλιδώνει την εικόνα της Ιταλίας. «Η επίθεσή του αυτή αποτέλεσε καταρχήν ένα μεγάλο ηθικό λάθος», λέει ο συγγραφέας στη «Φιγκαρό».

«Σε μια χώρα που μετρά πολλούς νεκρούς λόγω της μαφίας, η παρατήρηση του Μπερλουσκόνι μού θυμίζει εκείνον που σε μια πυρκαγιά τα βάζει μ’ αυτόν που ειδοποίησε τους πυροσβέστες, κι όχι με τον πυρομανή».

Η πολιτική του Μπερλουσκόνι χαρακτηρίζεται όπως πάντα από αμφιλεγόμενες κινήσεις, πιστεύει ο Σαβιάνο. «Την ώρα που πολεμά τη μαφία, προωθεί δύο νόμους που αποτελούν δώρα προς τους φίλους των μαφιόζων: ο ένας περιορίζει τις τηλεφωνικές υποκλοπές, ο άλλος συντομεύει τις δίκες («processo breve»). Η μαφιόζικη οικονομία δεν πλήττεται».

«Είμαι... ακριβός»
«Πολλοί βιομήχανοι και πολιτικοί θεωρούν ότι με αυτές τις παρατηρήσεις μου πλήττω τα συμφέροντά τους. Κι αυτό εξηγεί γιατί στην Ιταλία είμαι όλο και λιγότερο δημοφιλής. Θα ήθελα ένα γαλλικό ή ένα ισπανικό διαβατήριο, αλλά είμαι πολύ ακριβός...», καταλήγει ο Σαβιάνο.

Σοφία Στυλιανού